Canon, 02 Şubat 2016 itibariyle amiral gemisi olan Canon 1DX Mark II ’yi tanıttı. Bu yazımda sizlere bu makine hakkında bazı bilgiler vereceğim. Canon 1DX çıktığından beri profesyonel pazarı domine eden bir fotoğraf makinesiydi. Bugün hangi spor dalına bakarsanız bakın, saha etrafının beyaz lenslerle çevrili olduğunu göreceksiniz. Şimdi gelin hep beraber Canon 1DX Mark II ’yi beraber tanıyalım.
https://www.youtube.com/watch?v=3aCvA2BloPI
Not: Burada belirtmem gereken nokta ise, yurtdışındaki sitelerden çeviri incelemelere lütfen kulak asmayın ve birinci ağız olarak beni referans alın 🙂
Canon 1DX Mark II Özellikleri:
- Tamamen yeniden tasarlanmış 20.2MP CMOS Sensör
- İki Adet Digic 6 Plus İşlemci
- Saniyede 14 kare fotoğraf çekim hızı / Canlı İzlemede Saniyede 16 Kare
- 4K Video 50 / 60 FPS
- Full HD Video 120 & 100 FPS
- ISO 100-51.200 (50-409.600)
- 360.000 RGB – IR Ölçüm Sistemi ve Digic 6 Ölçüm İşlemcisi
- EOS ISA (Intelligent Subject Analysis)
- EOS ITR (Intelligent Tracking Recognition)
- Tamamı seçilebilir 61 Noktalı, 41 tanesi Cross Type ve 5 tanesi Double Cross Type netleme noktası
- -3 EV’de Netleme Yapabilme
- Dahili GPS
- Gelişmiş ISO Performansı
- 1.6 milyon noktaya sahip 3.2 inc Dokunmatik* LCD Ekran
- Dijital Lens Optimizer
- Kırınım Düzeltme (Lens Aberration Düzeltme)
- Gelişmiş Dinamik Aralık
- Dual pixel CMOS AF Netlik Teknolojisi
- 2 Adet Hafıza Kart Girişi CFast ve CF Kart
- USB 3.0
- LP-E19 Pil & Şarj Aleti
Canon 1DX Mark II Yeni Sensör:
Canon 1DX son 4 senedir dünyadaki en hızlı full frame sensöre ait fotoğraf makinesiydi. Canon bu ünvanı kimseye kaptırmadan Canon 1DX Mark II’yi tanıttı. Canon 1DX Mark II’nin kalbindeki 2 adet Digic 6 Plus işlemci ile saniyede 14 kare, canlı izleme modunda ise saniye 16 kare fotoğraf çekebiliyor. Canon 1DX Mark II, 20 megapiksellik bu fotoğrafları çekerken maksimum ISO olarak 409.600’a kadar yükselebiliyor.
Canon Mühendisleri tarafından tamemen sıfırdan tasarlanan sensör yapısının bizlere sunduğu en büyük artıları şu şekilde sayabilirim;
- Gelişmiş Dinamik Aralık
- Hızlı Okuma ve Yazma Performansı
- Sensör tarafından oluşan baz gürültünün azalması
- Gelişmiş video performansı
Sensördeki gelişmenin en somut örneği ise, devrelerin oluşturduğu baz gürültünün azalmış gözle görünür şekilde azalmış olması. Şuan için örnek fotoğraf paylaşılması yasak olduğu için görselleri sizlerle paylaşamıyorum ama görünce bana hak vereceksiniz. Aynı zamanda piksel sayılarının artması sayesinde fotoğraf kalitemizde son noktaya ulaşıyor. 1DX Mark II’deki sensör tamamen yeni bir üretim methodu kullanılarak üretildi. Sensörün bütün kablo ve devre mekanizmaları, sensör tarafından oluşabilecek baz gürültüyü azaltmak için sıfırdan tasarlandı. Yeni fotodiyot yapısı ve yeni renk filtresi sayesinde selefi 1DX’ten çok başarılı görüntüler elde edebiliyor.
Canon 1DX Mark II Netleme Sistemi:
Canon 1DX Mark II’in netlik sisteminde çok bir fark yokmuş gibi gözükse de, aslında tamamen yeniden tasarlanmış bir AF sistemi mevcut. 1DX Mark II’de hepsi seçilebilir 61 adet Netleme Noktasının 41 tanesi Çapraz Tipli ve 5 tanesi de Duble Çapraz Tipi netleme noktasıdır. Buradaki en büyük gelişme ise f/8 değerli lenslerde bile 61 netleme noktasını kullanabilirken, bunların 21 tanesini çapraz tip olarak kullanabiliyoruz. Canon 1DX’te bu sayı 1 adet Netleme Noktası ve 4 adet yedek noktasıydı. Bu konuyu biraz daha detaylandırmak gerekirse, özellikle Vahşi Yaşam fotoğrafçılarının kullandığı uzun odaklı lensler genellikle fotoğrafçıları tatmin etmiyor ve 1.4 veya 2.0 extender kullanıyorlar. Bu exterderlar lenslerin en açık diyafram değerlerini çarpan oranlarınlar çarparlar. Kısacası; Canon EF 600mm f/4L IS II USM Lense 2.0 Extender taktığınız zaman Lensin maksimum diyaframı f/8 oluyor. Canon 1DX Mark II bu koşulda bile 61 Noktanın hepsini seçebiliyoruz ve bu noktalardan 21 tanesi Çapraz Tipte çalışıyor. Bu netleme nokta sayısının hiç bir rakip tarafından ulaşılamadığını da belirtmek isterim.
Canon 5DS Serisiyle beraber ön plana çıkan motorlu perde sistemi teknolojisi 1DX’te de bizlere sunulmuş. Saniyede 14 kare fotoğraf çekerken perdenin açılıp kapanması buradaki en büyük etken. Motorlu perde sistemi sayesinde perde kapanırken motorlar tarafından otomatik frenlenme yapıyor ve böylelikle makinenin içinde oluşabilecek titreşimler minimize edilmiş oluyor. Yeni perde sistemiyle perde ömrümüz ise 400.000e yükseldi. Aynı zamanda yeni perde sayesinde saniyede 5 kare olarak sessiz sürekli çekim yapabiliyoruz.
360.000 piksellik RGB-IR ölçüm sistemi ve ölçüm işlemcisi Digic 6’nin güçlerini EOS ISA Teknolojisinde birleştiriyor. Intelligent Subject Analysis teknolojisi, objenin nerede ve nereye doğru hareket ettiğini AF sistemine iletiyor ve böylelikle AF sistemiyle beraber kusursuz bir ikili oluyorlar. 360.000 piksellik RGB-IR ölçüm sisteminin bir artısı da “Anti Flicker” özelliği. İnsan gözü, florasan gibi yapay ışıklardaki renk değişimlerini ve dalgalanmalarını anlamaz. Fakat fotoğraf makinemizin sensörleri bunları anlar ve çektiğiniz fotoğraflarda farklı tonlamalar ve dalgalanmalar görülebilir. Ancak “anti flicker” özelliği ile bu görüntü probleminin de önüne geçilmiş oluyor.
1DX’in ölçüm sensörü 100.000 pikselken, 1DX Mark II 360.000 piksellik ölçüm sensörüyle geliyor. 360.000 piksellik RGB-IR ölçüm sisteminin bir artısı da “Anti Flicker” özelliği. İnsan gözü, florasan gibi yapay ışıklardaki renk değişimlerini ve dalgalanmalarını anlamaz. Fakat fotoğraf makinemizin sensörleri bunları anlar ve çektiğiniz fotoğraflarda farklı tonlamalar ve dalgalanmalar görülebilir. Ancak “anti flicker” özelliği ile bu görüntü probleminin de önüne geçilmiş oluyor. Böylelikle sistem, renk farklılıklarını, ışık hareketlerini ve yüzleri çok daha tutarlı bir şekilde tanıyabiliyor.
1DX’te ölçüm sistemi düşük ışıkta 35 alandan ölçüm alabilirken, 1DX Mark II’deki ölçüm alan sayısı tam 216 adet. Canon 1DX Mark II orta noktada -3 EV’ye kadar netleme yapabiliyor. Her fotoğrafçının ortak talebi aslında netleme nokta sayısından çok, vizördeki alanın daha büyük bir kısmından netleme yapabilimekti. Canon 1DX mark II’nin vizördeki netleme alanı 1DX’e oranla çevresel olarak %24, orta alanda ise %9 oranında arttı. Böylelikle netlik noktalarımız vizörde daha büyük bir alana dağılmış oluyor. Vizörden bahsetmişken makinemizde Canon’un yeni seri makinelerinde bulunan Akıllı Vizör II teknolojisininde bulunduğunu belirtmek isterim.
Canon 1DX Mark II Gövde & Tasarım:
Canon 1DX Mark II’nin gövdesine bakacak olursak, 1DX’in gövdesiyle çok büyük farklar görmüyoruz; grip kısmında tasarımsal değişiklikler, bazı tuşların tasarımlarının değiştiğini ve makinenin ergonomisi arttırıldığını 1DX Mark II’yi elinize aldğınızda hissediyorsunuz. Menüler ve tuşlar artık daha da kişileştirilebilir hale getirilmiş. Makine üzerindeki 11 tuşta farklı özellikler atanabiliyor ve 5DS Serisiyle beraber gelen Uyarlanabilir Hızlı Kontrol özelliği 1DX Serisinde de mevcut hale getirilmiş.
Canon’un fotoğraf makinesi yelpazesindeki en dayanıklı fotoğraf makinesinin Canon 1DX Mark II olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Canon 1D Serisini üretirken yaklaşık 9 farklı testi 1000’den fazla ürüne uyguluyor. Böylelikle makinemiz en zor koşullara bile hazır bir şekilde bizlere iletiliyor. Canon 1D serisi, Canon’un sertifika programı olan “Meister” mühendisler tarafından “Temiz Oda”larda yapılıyor. Bu temiz odalar toz seviyesinin özel tekniklerle minimize edildiği, nem ve ısının özel olarak kontrol edildiği odalardır. Her “Meister” tek bir 1D’yi baştan sonra hazırlıyor. Bu da yaklaşık 1000 parçanın tek tek birleştirilmesi olarak düşünülebilir.
Gövdemizdeki bir diğer yenilik ise 1DX Mark II’in LCD Ekranıyla ilgili. LCD Ekranın çözünürlüğü selefine göre 1.5x daha yükselmiş ve artık 1.6 milyon noktalı ekrana sahip. LCD ekran, Canlı İzleme modunda netlik yaparken dokumantik hale geliyor ve çekimlerde netleme yapmak istediğiniz yere dokunmak yeterli oluyor.
Canon 1DX Mark II’in video özellikleri ise can alıcı, 4K 60 ve 50 fps, Full HD’de ise 100 ve 120 fps süper slow motion video çekebiliyor. Bildiğiniz üzere 4K’da 2 farklı çekim modu var. Canon 1DX bizlere burada sinema standartı olan DCI kalitesinde 4K Video üretiyor. 4K video çekimi için Cfast kart kullanılması gerekmektedir. Bunun haricinde makinenimzde bir adette CF kart girişi bulunmaktadır. 4K çekimlerde sensörün ısınmasını engellemek adına, Sensördeki ısıyı makinenin altına doğru gitmesini sağlayan bir sistemde bulunuyor. Otomatik Netleme konusunda ise radikal değişiklikler mevcut. 1DX bizlere Dual Piksel AF teknolojisiyle geliyor. Bu sayede netlik çok daha hızlı ve tutarlı bir şekilde yapılabiliyor. LCD ekranımızın istediğiniz noktasına dokunarak otomatik netleme yapabiliyoruz. Aynı zamanda Dual Pixel AF çekimin takip hassasiyetini istediğimiz gibi değiştirebiliyoruz. Mikrofon ve kulaklık girişi bulunan makinemizde bulunuyor. Makinemiz MJPEG formatında video kaydı yapabiliyor. Bunların yanı sıra 4K video çektikten sonra video içinden 4K Crab teknolojisi sayesinde 8.8 megapiksellik fotoğrafları da JPEG formatında kaydedebiliyoruz.
Makinemiz dahili GPS le beraber geliyor. Böylelikle çektiğimiz video ve fotoğrafların EXIF bilgilerine lokasyonumuzu ekleyebiliyor ve bütün makinelerinin saatini uydudan kalibre etmemizi sağlıyor. Özellikler aynı anda 4-5 makineyle yapılan çekimlerde makinelerin saatlerini kalibre ettikten sonra bütün fotoğrafları doğru bir zaman çizelgesinde görülmesi özellikle ajanslar için büyük bir gelişme.
Fotoğraf Makinemizde Dijital Lens Optimizer mecvut. Bu sayede normalde DPP programında düzeltilebilen Kromatik Kenar Düzeltme ve Kırınım Düzeltme gibi özellikleri fotoğraf makinemiz üzerinden düzeltebiliyoruz. Kırınım Düzeltme ilk defa bir Canon fotoğraf makinesinde bizlere duyuruldu. Bu düzeltme bizlere Düşük Geçiş Filtesinin (Low Pass Filter) götürdüğü keskinliği tekrar geri kazanmamızı sağlıyor.
Canon 1D Mark II’ye gelen özelliklerden biri de “Beyaz Öncelikli” otomatik beyaz ayarı. Daha önce beyaz ayarımızı otomatikte bıraktığımız çekimlerde kimi zaman istenilen beyazlık net bir şekilde algılanamayabiliyordu. Bu özellikle birlikte, artık makinemizin Otomatik Beyaz Ayarı menüsüne 2 ayrı seçenek geliyor: “Ortam Öncelikli” ve “Beyaz Öncelikli”.
“Fotoğraf Stili” olarak bizlere sunulan “İnce Ayrıntı” menüsü sayesinde artık JPEG çekimde çok daha keskin sonuçlar alabiliyoruz. Mantık olarak makine, keskinliği yükseltip kontrastı azaltıyor. Böylelikle fotoğraftan elde edeceğimiz detaylar da artmış oluyor. Bunun dışında, “Keskinlik” sekmesinin altına, “İncelik” ve “Eşik” olarak iki farklı seçenekle karşılaşıyoruz. “Eşik” kısmını artırdığınız zaman, dijital noise (gürültü) olan yerlerdeki keskinliği azaltıyor. Böylece fotoğrafımız daha net, daha temiz görünüyor. Canon 5DS Serisiyle tanıtılan bu Fotoğraf Stili 1DX Mark II’de de bizlere sunuldu.
Canon, piyasadaki diğer ürünlere kıyasla her zaman en sade menüye ve her alandan kullanıcı için sezgisel kolaylığa sahip fotoğraf makineleri üretiyor. Bununla da kalmayıp, bizlere bütün tuşları kendimize göre yeniden programlayıp kişiselleştirme olanağı da sunuyor. Böylelikle istediğiniz tuşa istediğiniz özelliği atayabiliyorsunuz. Artık klasikleşen Hızlı Kontrol Ekranı’nı da kişileştirmeye uygun hale getirdi. İstediğiniz alana istediğiniz özelliği yerleştirebiliyor, yaklaşık 30 farklı menü kombinasyonu arasından dilediğiniz düzenlemeyi yapabiliyorsunuz.
Özetlemek gerekirse, Canon 1DX Mark II Dünyadaki en hızlı Full Frame Fotoğraf Makinesi ünvanını yine kimselere kaptırmadı. Canon, rakamsal verileri yüksek göstermek için standartlarına uymayan fotoğrafları elde edebileceğimiz bir fotoğraf makinesini bizlere sunmak yerine, Canon 1DX’in üstüne yeni teknolojiler koyarak 1DX Mark II’yi bizlere tanıttı. Canon, kendisi tarafından üretilmemiş sensör yahut netleme sistemlerini DSLR fotoğraf makinelerinde kesinlikle kullanmıyor. Bütün bileşenleri Canon Mühendisleri tarafından geliştirildiği için Canon 1DX Mark II kusursuz bir harmoni içinde çalışıyor. İlerleyen zamanlarda biraz daha detaylı bir inceleme yayınlayacağım. Malum fotoğraf makinesi daha bugün (02 Şubat 2016) duyuruldu. Bütün detayları bugünden vermeyelim değil mi? 🙂
Canon 1DX Mark II ve Nikon D5 arasındaki farkları görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Mert Gündoğdu / Şubat 2016