Fotoğrafta Altın Saatler

Fotoğrafta Altın Saatler

Güneşin batmaya yakın olduğu zamanlarda hava eğer açık ve nem yoksa biraz da bulut varsa benim için daha iyi bir fotoğraf zamanı olamaz. Bu tarz günlerde eğer makinem yanımda yoksa üzülürüm. Normalde artık çekmekten bıkmış olduğum klasikleşmiş Istanbul fotoğraflarını sıkılmadan tekrar çekiyorum. (Martı , Vapur , Boğaz Köprüsü, Kız Kulesi, Haydarpaşa, Ayasofya silueti)

Bu saatlerde çekilen fotoğrafları gerçekten çok beğeniyorum. Özellikle favorilerim ise bol kontrastlı ters ışık fotoğrafları oluyor. Bu yazımda size bu altın saatleri nasıl en verimli olarak değerlendirebileceğimizden bahsedeceğim.

Fotoğrafta Altın Saatler

Altın Saatleri bu kadar önemli kılan şey ne diyecek olursanız, ışık objelere yan açıdan geldiği için , gökyüzünden yansıyarak geliyor ve büyük bir soft box etkisi elde diyoruz böylelikle manzaramız çok soft , güzel bir ışıkla aydınlanmış oluyor. Aynı zamanda sarı ışığın verdiği o sıcaklık hissiyatı da fotoğraf ayrı bir güzellik katıyor. Gündüz yapılan çekimlerdeki o sert gölgeler oluşmuyor.

Fotoğrafta Altın Saatler

Hızlı Olun – Tabi ki çok hızlı olupta fotoğraflarınızın kalitesini düşürmeyin. Eğer bir kadrajı beğendiyseniz o fotoğrafı içinize sinene kadar mutlaka çeşitli kadraj ve çekim teknikleriyle mutlaka deneyin. 10 tane işe yaramaz fotoğraf yerine 1 adet güzel fotoğraf çok daha değerli olacaktır bunu unutmayın. Yaz aylarında gün daha yavaş battığı için daha rahat davranabilirsiniz.

Fotoğrafta Altın Saatler

Keşfedin – Malum zamanınız az olduğu için eğer çekim yapacağınız yere önceden gidip keşife çıkma durumunuz varsa mutlaka dolaşın ve ışığın hareketini inceleyin. Eğer imkanınız yoksa internetten çekim yapacağınız yer hakkında fotoğrafları inceleyin.

Fotoğrafta Altın Saat

Altın Saatleri Hesaplayın – Bir gün öncesinden güneşin kaçta yatay konuma geçtiğini ve altın saatlerin hangi saat aralığında olduğunu mutlaka not edin.

Fotoğrafta Altın Saat

Kadrajınızı bozmayın – Birinci maddeyle çelişiyor olabilir ama kadrajınız içinize sindiyse, açınızı bozmayın ve güneşi tek kadrajda batırın böylelikle havanın renklerinin o kısa zaman içerisinde nasıl değiştiğini görebilirsininiz.

cloudy

Beyaz Ayarı – RAW formatta çekim yapıyorsanız sonradan da değiştirebilirsiniz gerçi ama eğer JPEG çekim yapıyorsanız altın saatler için mutlaka “Cloudy” beyaz ayarını kullanmanızı öneririm. Böylelikle Altın Saatlerin renklerini en güzel şekilde gösterebilirsiniz.


Aklınıza takılan soruları aşağıdaki yorum kısmından sorabilirsiniz.

Yararlı olması dileğiyle.

Mert Gundogdu | Agustos 2014