Daha Az Grenli Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları

raw

Daha Az Grenli Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları

Kesinlikle RAW Çekin –   Fotoğraf makineniz eğer RAW format fotoğraf çekebiliyorsa mutlaka ama mutlaka RAW fotoğraf çekin. RAW fotoğraflar JPEG fotoğraflara gore sıkıştırılmamış bir görüntü sağlar. Ornek vermek gerekirse JPEG formatında çekilen bir fotoğraf 5 mb ise aynı fotoğraf RAW formatta 20-25 mb arasında bir boyuta sahiptir. RAW fotoğraf işlemeye kesinlikle üşenmeyin herzaman ama herzaman RAW formatta daha iyi sonuç alırsınız. Aynı şekilde yüksek ISO’ da çektiğiniz fotoğrafları CameraRAW programında işlerken Noise Reduction kısmına gelerek en efektif şekilde işleyebilirsiniz.

canoniso

ISO’yu düşük tutun – Fotoğraf aslında tamamen matematikten ibarettir. Her şey diyafram , enstantane ve ISO denklemini bilmekten geçiyor. Gece çekimlerinde yanınızda tripod varsa ISO’yu 100’den yukarı kullanmayın. Eğer tripodunuz yoksa, diyaframı çekmek istediğiniz fotoğraf bozmayacak oranda diyaframı kısın ve kendinizi bir direk beton vs gibi bir yere dayayın.Böylelikle vucüt titreşimini de minimum seviyeye düşürmüş olacaksınız. Bu denklem doğrultusunda ISO’yu yavaş yavaş indirmeye başlayın.

exposure

Doğru Pozlama YapınAslında pozlamayı çoğu zaman biz değil makinemiz yapıyor ama burada pozlamayı nerden alacağımız çok önemlidir. Pozlamayı fotoğrafın en karanlık kısmından alamanız doğrultusunda karanlık alanlardaki noise oluşumunu engellemiş oluyoruz. Tabi fotoğrafın pozlamasını en karanlık yerden alırken, fotoğrafın aydınlık yerlerinin de patlamasını engellememiz gerekiyor. Bu yüzden bu tekniği uygularken dikkatli olmanızı öneririm.

long

Uzun Pozlama Yapmaktan Kaçının – Uzunpozlama yaptığınız zaman, fotoğraf makinenizin sensörü ısınacaktır ve bu ısınma sonucunda fotoğrafımızda “hot pikseller” meydana çıkacaktır. Bu hot pikselleri görebilmek için size “Siyah Çerçeve” tekniğini öneriyorum. Uzun pozlama yapmak durumunda olduğunuz bir çekim sonrasında aynı kareyi aynı değerlerle lens kapağını kapatıp tekrar çekin. Böylelikle nerelerde hot pixel olduğunu görebilir ve fotoğrafımızı Photoshopta daha rahat işleyebiliriz.

Mert Gundogdu | Agustos 2014