Türkiye’deki en detaylı ve birinci ağızdan hazırlanmış Canon 5D Mark IV İncelemesi ‘yle karşınızdayım.
Canon 5D Serisi hepimizin bildiği gibi fotoğraf ve video camiasına her zaman yeni soluklar getiren bir seri oldu. 5D Serüveni başlayalı tam 11 yıl oldu ve 25 Ağustos 2016 tarihi itibariyle 5D Serisinin 4. neslini sizlere tanıtıyor olmanın heyecanını yaşıyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=aZMAcVfDYvw
5D Mark IV hem fotoğraf çekimi hem de video çekimi için üretilmiş en uygun fotoğraf makinesi olduğunu belirtebilirim. Canon 5D Mark IV, Canon 5D Mark III’ün yerine gelmiş olan makinedir. Şuan için Canon Full Frame ailesini 6D, 5D Mark IV , 5DS , 5DSR , 1DX Mark II olarak sıralayabiliyoruz.
Canon 5D Mark IV’ün kalbinde Digic 6 Plus işlemci bulunuyor, Fotoğraf makinemiz 30.4 megapiksellik Tam Kare sensöre sahiptir. Piksel Sayısı 5D Mark III’e oranla yüzde 36 oranla artmasına rağmen, fotoğraf makinesinin çekimi hızı da arttı ve saniyede tam 7 kare çekim yapabilir hale getirildi. ISO Performansı olarak ISO 100-32.000 doğal değerlerlere çıkabiliyorken, tamamen yenilen ve 1DX Mark II’de de bir benzerinin kullanıldığı yeni sensör yapısı 5D Mark IV’de de kullanıldı. Bu sayede hem dinamik aralık hem de yüksek ISO performansı geliştirildi.
Canon 5D Mark IV’ün Özellikleri:
- 30.4 Megapiksel Full Frame CMOS Sensör
- ISO 100-32.000 (L:50 H:102.400)
- Dual Pixel CMOS AF Netleme Teknolojisi
- 61 Noktalı Netleme Sistemi / 41 Çapraz Tipte
- f/8 değerinde 61 netleme Noktası ve 21 Adet Çapraz Tipte
- Saniyede 7 kare fotoğraf çekim hızı (ayarlanabilir hız ve sessiz çekim modları)
- Digic 6+ İşlemci & Digic 6 İşlemci
- 150.000K Pixel RGB-IR Ölçüm sistemi
- 1.6 milyon renkli tam dokunmatik 3.2 LCD Ekran
- 4K 30 FPS, Full HD 60 FPS, HD 120 FPS Video
- Timelapse Video
- HDR Video
- 100% Görünüme sahip Akıllı Vizör II Teknolojisi
- Motorlu Perde Teknolojisi
- CF & SD Card Girişleri
- Digital Lens Optimizer
- Çoklu Pozlama Çekim Modu, HDR Çekim Modu
- Geliştirilmiş Toza ve Neme dayanıklı Gövde
- 150.000 Perde Ömrü
- Dahili IPTC Desteği
- GPS
- Wi-Fi & NFC ve FTP Ayarları
Canon Mühendisleri tarafından tamemen sıfırdan tasarlanan sensör yapısının bizlere sunduğu en büyük artılarını şu şekilde sayabilirim;
- Gelişmiş Dinamik Aralık
- Hızlı Okuma ve Yazma Performansı
- Sensör tarafından oluşan baz gürültünün azalması
- Gelişmiş video performansı
Sensördeki gelişmenin en somut örneği ise, devrelerin oluşturduğu baz gürültünün gözle görünür şekilde azalmış olması. Şuan için örnek fotoğraf paylaşılması yasak olduğu için görselleri sizlerle paylaşamıyorum ama görünce bana hak vereceksiniz. Aynı zamanda piksel sayılarının artması sayesinde fotoğraf kalitemizde son noktaya ulaşıyor. 1DX Mark II’de olduğu gibi 5D Mark IV’te de sensör tamamen yeni bir üretim methodu kullanılarak üretildi. Sensörün bütün kablo ve devre mekanizmaları, sensör tarafından oluşabilecek baz gürültüyü azaltmak için sıfırdan tasarlandı. Yeni fotodiyot yapısı ve yeni renk filtresi sayesinde selefi 5D Mark III’ten çok başarılı görüntüler elde edebiliyor.
5D Mark IV’ün yüksek ISO performansı 100 ila 32.000 değerleri arasına sınırlandırılmış, yüksek ISO modunu açtığınız zaman ise, 50 ve 102,400 ISO’ya ulaşabiliyorsunuz. Özel ISO menüsü sayesinde fotoğraf makinesinin çekim sırasında kullanacağı maksimum ve minumum ISO değerlerini belirleyebiliyoruz.
Canon 5D Mark III ve Canon 5D Mark IV ile yaptığım testlerdeki sonuçlar gerçekten çok iddalı diyebilirim. Canon 5D Mark IV’ün H2 modunda yani 102.400 ISO’daki performansını şuan gösteremesemde ilerleyen zamanlarda göstereceğim ve iki makine arasındaki farkı o zaman anlayıp bana hak vereceksiniz. Şuan için ürün ile çekilen fotoğrafların paylaşılması yasak. Bu yasak kalkana kadar ne yazık ki ürünle çekilen fotoğrafları ekleyemeyeceğim.
Canon 5D Mark III ve 5D Mark IV’ün karşılaştırmalı ISO testini incelemek için buraya tıklayın.
Evet gelelim, Dual Piksel RAW teknolojisine. Ürün çıkmadan duyulan bu özellik aslında ne işe yarıyor, nasıl kullanılıyor ve ne gibi farklı ayarları değiştirebiliyoruz bunları görelim;
5D Mark IV’ün 30 milyon pikselinin her biri, birlikte veya ayrı olarak kullanılabilen iki fotodiyottan oluşur. Bu teknoloji sayesinde aralarında çok küçük fark olan iki bakış açısından çekilen bir çift görüntü içeren Dual Pixel RAW (DPRAW) dosyalar oluşturulabilir. Dual Piksel RAW dosyalar, Digital Photo Professional yazılımı kullanarak işlendiğinde fotoğrafçıların benzersiz üç ince ayar yapabilir
Bunlar;
Görüntü Mikro Ayar özelliği, maksimum netlik konumunun ayarlanmasına olanak tanır. Bu özellik, portre görüntülerde ince ayarlamalar yapılması için idealdir.
Aşağıdaki örnek fotoğrafları 30 megapikselden %100 crop alınarak konulmuştur. İki fotoğrafta Dual Pixel RAW teknolojisiyle çekildikten sonra, DPP programıyla Micro Adjustment ayar yapılmıştır.
Farkı görebilmek için aşağıdaki Önce – Sonra yazılarının üstüne mouse ile gelmeniz yeterli olacaktır.
Bokeh Geçişi, odak dışı vurguların yatay olarak taşınmasına olanak tanır. Bu sayede bu vurgular odaklanan öğelerle daha iyi örtüşür.
Farkı görebilmek için aşağıdaki Önce – Sonra yazılarının üstüne mouse ile gelmeniz yeterli olacaktır.
Gölgelenme azaltma özelliği, parlama gibi bozulmaların daha az görünmesini sağlamak için kullanılabilir.
Farkı görebilmek için aşağıdaki Önce – Sonra yazılarının üstüne mouse ile gelmeniz yeterli olacaktır.
Dual Pixel RAW görüntü düzenleme işlemine yepyeni bir boyut kazandırıyor. Her dosyada iki görüntü bulunur. Bu görüntüler her bir pikselin farklı kısımları kullanılarak çekiliyor. Digital Photo Professional yazılımı ile Dual Pixel RAW dosyasındaki derinlik bilgileri kullanılarak maksimum netliğin konumunda mikro ayarlamalar yapılabilir. Buna ek olarak, odak dışında kalan öğeler Bokeh Geçişi kullanılarak yatay olarak taşınabilir ve gölgelenme ve parlama azaltılabilir.
Önceden yalnızca Raw dosyaları DPP’de işlenirken erişilebilen, Canon’un Dijital Lens Optimizasyonu teknolojisi artık çekim sırasında fotoğraf makinesinde JPEG dosyalara uygulanabilir.
Dahili Lens Sapma Düzeltmesi, kırınım ve bozulma gibi faktörleri telafi ederek lens performansını artırır. Dijital Lens Optimizasyonu, fotoğraf makinesinin optik düşük geçiş filtresinin efekti dahil olmak üzere optik başa çıkarak ekstra düzeltme sunar.
EOS 5D Mark IV’ün temelinde yatan şey, raw sensör verilerinin yüksek kaliteli, zengin ayrıntılara, doğru renklere ve cilt tonlarına sahip, düşük gürültülü görüntü dosyalarına dönüştürülmesi dahil fotoğraf makinesinin her hareketini kontrol eden hızlı DIGIC 6+ işlemcidir.
Canon 5D Mark IV ile birlikle vahşi yaşam ya da ornito gibi yüksek hızlı çekim yapmak mümkün hale geliyor ve aynı zamanda yükselen megapiksel sayesinde crop imkanı da yükseliyor. Tabii burada Digic 6 Plus işlemcinin de gücünü görebiliyoruz. Aşağıdaki tabloda Canon 5D Serisinin hızsal ve megapiksel açısından gelişimini görebiliyoruz.
- 5D: Saniyede 3 kare , 12.8MP
- 5D Mark II: Saniyede 3.9 kare, 21.1MP
- 5D Mark III: Saniyede 6 kare , 22.3MP
- 5D Mark IV: Saniyede 7 kare , 30.4MP
Canon 5D Mark IV’ün bufferı da 5D Mark III’e oranla yükselmiş. 5D Mark IV, RAW formatta UDMA7 CF Karta 21 adet RAW fotoğraf kaydedebilirken, JPEG formatında hafıza kartı dolana kadar fotoğraf çekebiliyor. Eğer Standart hızda bir CF Kart kullanıyorsanız, RAW fotoğraf sayısı 17’ye, Jpeg sayısı ise 110 fotoğrafa düşmektedir.
Canon 5D Mark IV’te netlik sistemi olarak, abisi Canon 1DX Mark II’de kullanılan çok benzer bir sistem kullanıldı.
Canon 5D Mark IV’ün netlik sisteminde kağıt üzerinde çok bir fark yokmuş gibi gözükse de, aslında tamamen yeniden tasarlanmış bir AF sistemi mevcut.
5D Mark IV’te hepsi seçilebilir 61 adet Netleme Noktasının 41 tanesi Çapraz Tipli ve 5 tanesi de Duble Çapraz Tipi netleme noktasıdır. Buradaki en büyük gelişme ise f/8 değerli lenslerde bile 61 netleme noktasını kullanabilirken, bunların 21 tanesini çapraz tip olarak kullanabiliyoruz. Bu konuyu biraz daha detaylandırmak gerekirse, özellikle Vahşi Yaşam fotoğrafçılarının kullandığı uzun odaklı lensler genellikle fotoğrafçıları tatmin etmiyor ve 1.4 veya 2.0 extender kullanıyorlar. Bu exterderlar lenslerin en açık diyafram değerlerini çarpan oranlarınlar çarparlar.
Kısacası, Canon EF 600mm f/4L IS II USM Lense 2.0 Extender taktığınız zaman, lensin maksimum diyaframı f/8 olur. 5D Mark IV ile bu koşulda bile 61 Noktanın hepsini seçebiliyoruz ve bu noktalardan 21 tanesi Çapraz Tipte çalıştırabiliyoruz.
Senaryo 1 Becerikli Çok Amaçlı Ayar;
Genel çekimler için en ideal olan AF ayarıdır. Çekeceğiniz objenin hareketini tahmin edebildiğiniz zamanlarda kullanılması tavsiye edilir.
Senaryo 2 Olası Engelleri yoksayarak, özneleri takibe devam et;
Bu Çekim modu; tenis, kelebek, yüzücüler ve kayakçılar için en ideal çekim modudur. Fotoğraf makinesi, objeyi netlerken engelleri göz ardı ederek hızlı bir şekilde objeyi netlemeye çalışır.
Senaryo 3 Aniden AF Noktalarına Giden Öznelere Anında Odaklan;
Bu çekim modu ise, motorsiklet yarışları, otomobil yarışları, kayakçılar, skateboard çekimleri ya da Freestyle hareketler yapan kişileri çekmek için en ideal çekim modudur.
Senaryo 4 Çabuk Hızlanan veya yavaşlayan özneler için:
Bu çekim modu; futbol, basketbol ya da motor sporları için ideal çekim modudur.
Senaryo 5 Her yöne hızla hareket eden kararsız özneler için;
Bu çekim moduna ise verebileceğimiz örnek, buz pistinde kayan kayakçılar olabilir.Hızları yüksek ve pistte herhangi bir yöne gidebilmeleri olasıdır.
Senaryo 6 Hızı ve hareket yönü değişen özneler için:
Bu çekim modu ise, ritmik jimnastik ve benzeri hareketleri yapan kişileri çekmek için idealdir.
Dual Pixel CMOS Netleme Sistemi:
70D ile birlikte efsaneleşmiş ve gelişmeye devam eden Dual Pixel CMOS AF teknolojisi 1D X Mark II’den sonra 5D Mark IV’te de bizlere sunuldu. Bu teknoloji sayesinde yüksek hızda netleme yaparken netlik takibi performansı da en üst seviyeye taşınıyor. Dokunmatik ekranda netleme yapma hızı ve tutarlığı ise gerçekten başarılı.
4K video çekerken en büyük sorun netleme tutarlığı ve netliktir, burada yardımımıza Dual Pixel CMOS AF teknolojisi koşuyor. EF lenslerle beraber obje takibi yapmamız kolaylaşıyor. Bununla beraber Netleme hızımızı, Custom Functions Menüsünden, Yavaş ( -7 -1) Standart ve Hızlı ( +1, +2 ) olmak üzere 3 ana seçenek altında toplamda 9 adet hız seçeneğinden birini seçebiliyoruz.
Kimi zaman ise netlik takibini sadece tek bir objede tutmak isteriz ve netliğin başka bir objeye geçmesini istemeyiz, bunun için ise yine özel bir menümüz var. Bu menüde karşımıza 3 tane ana seçenek çıkıyor, (Kilitli ( -3 – -1 ) / Standart / Karşılıklı ( 1 – 3) ve böylelikle toplamda 7 tane seçenekten birini seçerek çok ince ayarlar yapabiliyoruz.
5D Mark IV’de Intellitange Tracking Regoction netleme sitemi bulunmaktadır, EOS Akıllı Takip ve Tanıma (iTR) AF teknolojisi, renk ve yüz bilgisi kullanarak nesneleri karenin içinde hareket ederlerken tanır ve takip eder. 5Ds’de 252 alanlı 150.000 piksel RGB-IR ölçüm sensörü bulunmakta, bu sensör sayesinde makine fotoğrafı 252 alana bölüyor ve bizlere en doğru pozlamayı sunuyor. Bunlarla beraber aynı zamanda sadece ölçüm sistemi için ayrı bir Digic 6 işlemci de bulunuyor. 5D Mark III’le kıyasladığımız zaman ek olarak Yüz Tanıma, Anti Flicker ve Kızılotesi ışık algılama sistemleri bulunurken, -3 Pozlamadan’da ölçüm alınıp netleme yapılabiliyor.
5D Mark IV’te DCI formatta 4K 30fps, Full HD 60 fps video çekimi, HD çözünürlükte ise 120 fps video çekimi bulunuyor. Bununla beraber yine 1D X Mark II’de de bulunan Dual Pixel Cmos AF teknolojosi sayesinde kusursuz netlik takibi ve en yüksek hızda odaklama yapılıyor. Aynı zamanda dokunmatik LCD ekran sayesinde ekranda netlemek istediğiniz yere dokunarak netliği istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz.5D Mark IV 4K Videoları 4.2.2 renk formatında kaydederken BT601 renk matrsini kullanıyor. Full HD’de MPEG 4 H.264 codecini kullanıyor. Mark IV’te HDMI 1..3 Port çıkışı sayesinde temiz hdmi girişi de bulunuyor. Bu giriş sayesinde Full HD’de 4.2.2 8bit renklere sahip video alabiliyoruz.
4K ile birlikte yine 1DX Mark II’de de bulunan 4K Frame Grab özelliği de geldi. Bu özellik sayesinde 4K Video çekimlerinden 8.8 megapiksel boyutuna sahip fotoğraflar elde edebiliyoruz. Bu sayede hem fotoğraf hem video gereken alanlarda 4K Video çekerken aynı zamanda fotoğrafları da elde etmiş oluyorsunuz.
Bunların dışında Full HD video çekimlerinde HDR video özelliği de bizlere sunuluyor. Bu çekim tekniğinde video çekimi yapılırken, bir normal pozlama bir de eksi pozlanarak bu iki kare bir kareye getiriliyor. HDR video aynı zamanda P TV, AV ve M modunda kullanılabiliyor.
HDR video kaydını MOV/MP4 formatlarında ve FHD, 29.97fps (NTSC) / 25.00fps (PAL), ve IPB (standard) çözünürlüklerinde gerçekleştirebiliyor.
Canon 5D Mark IV aynı zamanda 119.9 fps video kaydını HD(1280×720) boyutta yapabiliyor. Slow motion videolar ALL-I modunda kaydoluyor ve ses kaydı yapmıyor. Video çekerken One-shot AF destekleniyor.
4K Video çekiminde sorun yaşamamak adına hafıza kartı olarak minimumda CF UDMA 7 100 mb/saniye ya da UHS-I Class 3 ya da daha hızlı kartları kullanmanız gerekmektedir.
5D Mark IV, dahili GPS le beraber geliyor. Böylelikle çektiğimiz video ve fotoğrafların EXIF bilgilerine lokasyonumuzu ekleyebiliyor ve bütün makinelerinin saatini uydudan kalibre etmemizi sağlıyor. Özellikler aynı anda 4-5 makineyle yapılan çekimlerde makinelerin saatlerini kalibre ettikten sonra bütün fotoğrafları doğru bir zaman çizelgesinde görülmesi özellikle ajanslar için büyük bir gelişme.
https://www.youtube.com/watch?v=sd9BUYnCeQc
5D Mark IV’ün dış yapısını incelemeye başlayacak olursak, gövdemizin 5D Mark III gövdesi üzerine inşa edildiğini görüyoruz. Canon’un bu alışılmış bu görüntü ve tuş dizilimlerin değiştirmemesinin en büyük sebebi ise bu makineyi satın alacak olan fotoğrafçıların hiçbir zorluk ve zaman kaybı yaşamadan yeni makinelerinin sınırlarını zorlayabilmelerini istemesidir.
5D Mark IV’ün gövde yapısı tamamen magnezyumdan üretilmiştir, su toz ve kötü hava koşullarına daha da dayanıklı hale getirilmiştir özellikle çevirebilir tuşlar ve açılabilir kapaklı alanlar için özel yalıtım malzemeleri eklenmiş. Girişlere bakacak olursak, USB 3.0, Kulaklık, Mikrofon, Flaş Senkron kablosu, uzaktan kumanda girişi ve HDMI girişlerini görüyoruz.
Hafıza kartı yuvamızda yine 2 adet giriş bulunmaktadır, bunlardan biri CF diğer ise SD Kart girişleridir. Bu kartlara istediğiniz kombinasyonda fotoğraflarınızı kaydettirmemiz mümkün kılınmış.
5D Mark IV geliştirilmeye başlandığından beri en fazla dikkat edilenlerden biri de makinenin ağırlığını azaltmaya önem verilmesiydi. Yapılan bütün denemeler ve demolara istinaden en sağlam ve en hafif yapıyı sağlayacak gövde oluşturuldu. Bütün parçaların tasarımı ve üretildikleri defalarda test edildi ve yeniden tasarlandı. Böylelikle en hafif ve dayanıklılıktan ödün vermeyen yeni gövdemiz oluştu. Eklenen tüm bu yeni sistemler ve yeni özelliklere rağmen ürünün ağırlığı 60 gram daha azaldı.
5D Mark IV’ün LCD’sine bakacak olursak, gövdemizde tamamen yenilenen 1.6 Milyon noktaya sahip bir LCD kullanılmış. Böylelikle 5D Mark III’e oranla çözünürlük %60 oranında yükselmiş. LCD Boyutu 3.2″ ile sabit kalırken, 5D Serisine ilk defa gelen dokunmatik ekran ile kullanım kolaylığı arttırılmış. Dokunmatik ekranı ister menü geçişlerinde, ister fotoğraflara bakarken, isterken de canlı izleme ekranında netleme yaparken için dokunduğumuz yere netleme yapabiliyoruz. Bu sayede fotoğraf makinemizi kullanmak çok daha kolay ve hızlı hale geliyor. Clear View II teknolojisi sayesinde Ekran ve üstündeki korumanın arasındaki alan sıfıra indirgendiği için oluşabilecek yansımalarda yok edilmiş.
LCD ekranda renk sapmaları yaşamamak adına 4 farklı renk tonu seçeneğimiz bulunuyor. Bunlar;
- Sıcak Ton
- Standart
- Soğuk Ton
- Soğuk Ton 2
5D Mark IV’te Wi-Fİ & NFC’ de bulunuyor Wi-Fİ ve NFC ile birlikte akıllı cihaz ve bilgisayarlar üzerinden fotoğraf makinemizi kontrol edebiliyor, çektiğimiz fotoğrafları akıllı cihazlarımıza aktarabiliyor ve Wi-Fi üzerinden kablosuz olarak baskı alma imkanımız oluyor. Aynı zamanda artık profesyoneler için FTP ye direk aktarım özelliği de bulunuyor.
https://www.youtube.com/watch?v=_8EQz4VqAeI
Canon 5DS ailesi ile 5D Segmentine katılan Motorlu perde sistemi de 5D Mark IV’te bizlere sunuluyor. Aynanın dikey hareketini bir motorla kontrol altına almış böylelikle aynanın açılıp kapanırken makine içinde oluşabilecek titreşimler sıfıra indirgenmiş oluyor. Makinenin tripod bağlantı bölümü de sağlamlaştırılmış. Bunun dışında menüden titreşim önleme modunu seçerseniz, oluşabilecek titreşimler daha da azalıyor, fakat perde daha yavaş ve kontrollü indirildiği için sürekli çekim hızlını yavaşlatacağını da hatırlatmak isterim.
Beyaz Ayarı:
Canon 5DS Serisi ile Canon ailesine gelen özelliklerden biri de “Beyaz Öncelikli” otomatik beyaz ayarıydı. Bu özellik artık Canon 5D Mark IV’te de bulunuyor. Daha önce beyaz ayarımızı otomatikte bıraktığımız çekimlerde kimi zaman istenilen beyazlık net bir şekilde algılanamayabiliyordu. Bu özellikle birlikte, artık makinemizin Otomatik Beyaz Ayarı menüsüne 2 ayrı seçenek geliyor: “Ortam Öncelikli” ve “Beyaz Öncelikli”.
Timelapse Video & Fotoğraf Ve Bulb Modu:
Canon 5D Mark IV , içinde Intervalometre ile geliyor. Artık fotoğraf makinemiz bir yandan bulb modunda diğer yandan timelapse çekim yaparak bize istediğimiz zaman aralığında istediğimiz kadar fotoğraf çekebilme özgürlüğü tanıyacak. Bulb modundayken 1 saniyeden 99 saat 59 dakika, 59 saniye uzunluğunda fotoğraf çektirmek mümkün. Fotoğraf çekim sayısını ise 1 ila 99 kare arasında ayarlayabiliyorsunuz. Bu ayarda 00’ı seçerseniz fotoğraf makineniz siz durdurana kadar fotoğraf çekecektir. 5DS, Timelapse video çekimlerini MOV formatında kaydediyor. Timelapse video çekebilmek için fotoğraf makinenizi “video” moduna aldığınızda “timelapse” menüsü aktif hale geliyor. Aksi durumda, “Fotoğraf Çekim” modunda “Ara Zamanlayıcı” menüsünden çekim başlatırsanız, makineniz size sadece fotoğrafları verecek, çekimi video formatında kaydetmeyecektir.
https://www.youtube.com/watch?v=fDyTl_LU_Rs
İnce Ayrıntı:
Bizlere ilk olarak 5DS Serisi ile tanıtılan bu “Fotoğraf Stili” artık Canon 5D Mark IV’te de bizlere sunulmuş. “İnce Ayrıntı” menüsü sayesinde artık JPEG çekimde çok daha keskin sonuçlar alabiliyoruz. Mantık olarak makine, keskinliği yükseltip kontrastı azaltıyor. Böylelikle fotoğraftan elde edeceğimiz detaylar da artmış oluyor. Bunun dışında, “Keskinlik” sekmesinin altına, “İncelik” ve “Eşik” olarak iki farklı seçenekle karşılaşıyoruz. “Eşik” kısmını artırdığınız zaman, dijital noise (gürültü) olan yerlerdeki keskinliği azaltıyor. Böylece fotoğrafımız daha net, daha temiz görünüyor.
Kişileştirebilir Ana Menü:
Canon, piyasadaki diğer ürünlere kıyasla her zaman en sade menüye ve her alandan kullanıcı için sezgisel kolaylığa sahip fotoğraf makineleri üretiyor. Bununla da kalmayıp, bizlere bütün tuşları kendimize göre yeniden programlayıp kişiselleştirme olanağı da sunuyor. Böylelikle istediğiniz tuşa istediğiniz özelliği atayabiliyorsunuz. Canon, 5D Mark IV Serisiyle beraber, artık klasikleşen Hızlı Kontrol Ekranı’nı da kişileştirmeye uygun hale getirdi. İstediğiniz alana istediğiniz özelliği yerleştirebiliyor, yaklaşık 30 farklı menü kombinasyonu arasından dilediğiniz düzenlemeyi yapabiliyorsunuz.
Bizlere ilk olarak Canon 7D Mark II‘yle birlikte tanıtılan “Akıllı Vizör” teknolojisi 5D Mark IV serisinde de yer alıyor. Artık vizörümüz yukarıdaki görüldüğü gibi. Tabii bu görsel sizi korkutmasın. Aşağıdaki görselleri istediğiniz gibi ekleyip çıkarabiliyorsunuz, bunun yanı sıra, ekranın üstünde bir terazi bulunuyor. Bu özellikle, fotoğraf çekiminde istenmeyen eğikliklerin önüne geçebiliyorsunuz. Akıllı vizörle beraber çekim yaparken görmek istediğiniz ve istemediğiniz ayarları ” Vizörde Uyarılar” menüsünden değiştirebiliyorsunuz.
Anti Flicker:
150.000 piksellik RGB ölçüm sisteminin bir artısı da “Anti Flicker” özelliği. İnsan gözü, florasan gibi yapay ışıklardaki renk değişimlerini ve dalgalanmalarını anlamaz. Fakat fotoğraf makinemizin sensörleri bunları anlar ve çektiğiniz fotoğraflarda farklı tonlamalar ve dalgalanmalar görülebilir. Ancak “anti flicker” özelliği ile bu görüntü probleminin de önüne geçilmiş oluyor.
5D Mark III‘ten beri bizlere sunulan HDR özelliği 5D Mark IV’te de bizlere sunuldu. HDR modunda, 5 çeşit HDR seçeneği bulunuyor.
Bu HDR modlar;
- Doğal
- Standart Tablo
- Canlı Tablo
- Koyu Tablo
- Gofre Tablo
HDR Modunda, deklanşöre basınca 3 adet fotoğrafı arka arkaya geçiyor. 3 adet fotoğraf çekmesinin sebebi ise, 3 farklı pozlama değerinde çekim yapmasıdır. HDR çekimler yaparken mutlaka tripod kullanmanızı öneririm. Menülerde hangi pozlama değerlerini baz almak istiyorsanız onu seçebiliyorsunuz. +-1 +-2 +-3 ve Otomatik Modları bulumakta. İsterseniz çekilen bütün fotoğrafları isterseniz ise sadece HDR fotoğrafın kaydedilmesini ayarlayabileceğiniz bir menü de bulunmakta. 5D Mark IV, oluşturduğu HDR fotoğrafın RAW halini kaydetmiyor.
https://www.youtube.com/watch?v=o0_YFHRNc9U
Analog fotoğraf makinelerinden bildiğimiz çoklu pozlama özelliği, Canon 5D Mark IV’te de bizlere sunuldu. Çoklu Pozlama Menüsüne girdiğimiz zaman hangi ayarlarda çekmek istiyorsak seçiyoruz. Bize sunulan ayarlar ise şöyle;
- Eklemeli
- Ortalama
- Parlak
- Koyu
Pozlama sayısı olarak maksimum 9 adet fotoğrafı, tek fotoğrafta birleştirebiliyoruz. Yine HDR menüsünde olduğu gibi çektiğimiz bütün fotoğrafları ayrı ayrı kaydetme imkanımız mevcut.
Canon Wireless File Transmitter WFT-E7 V2 ve WFT-E7’nin ilk versiyonuna yapılacak olan yazılım güncellemesi ile kullanabiliyor.
Flaş ve flaş tetikleyciler; Canon (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 380EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, 600EX-RT II Macro-Ring-Lite MR-14EX, Macro Ring Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite Transmitter ST-E2, Speedlite Transmitter ST-E3-RT
Battery Grip; BG-E20
Uzaktan Kumanda; Wireless Controller LC-5, Remote Controller RC-6 and Speedlite 600EX-RT II
Pil; LP-E6N – LP-E6
Şarj Aleti: LC-E6
Adaptör: ACK-E6
Yukarıda görmüş olduğunuz görselde bu makine için yaptığım fakat paylaşılması henüz yasak olduğu için paylaşamadığım ISO testimi fotoğraf makinesinin ürettiği 30.4 megapiksel fotoğrafların kaç megabyte olduğunu görebilirsiniz. Fotoğraf RAW ve JPG çekilmiştir ve ISO değerleri de fotoğrafların ismi olarak değiştirilmiştir.
https://www.youtube.com/watch?v=nAhdI4xWC2Y
5D Mark IV’e baktığımız zaman selefi 5D Mark III’e oranla çok ciddi gelişmeler görüyoruz. Fotoğraf makinemiz 30megapiksel fotoğraf üretiyor. Yeni sensor sayesinde dinamik aralık ve ISO performansı gerçekten çok ilerlediğini birinci ağızdan söyleyebilirim. Bunlara ek olarak Dual Pixel Raw teknolojisi hiç bir rakip üründe bulunmayan eşsiz özellikler sunuyor. Video konusunda ise 4K 30 fps ve 1080p de 60 fps video çekimine olanak sağlayabiliyoruz. Dual Pixel CMOS AF sayesinde çok hızlı ve tutarlı netlik sağlıyor. 5D Mark IV’te bulunan dokunmatik ekran sayesinde dokunduğunuz yere rahatlıkla netleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde daha önce hiç bir 5D Serisinde bulunmayan Wi-Fi ve GPS özellikleri, 5D Mark IV’te bizlere sunulmuş. Günün sonunda bakıldığı zaman, abisi Canon 1D X Mark II’den bir çok ürünü bünyesinde bulunduran Canon 5D Mark IV hem fotoğrafçılar hem de videographerlar için en uygun fotoğraf makinesi diyebilirim.
5D Mark IV hakkında merak ettiğiniz bütün soruları buradan sorabilirsiniz.
Mert Gündoğdu – Ağustos 2016