Canon 5D Mark III İncelemesi

Canon 5D Mark III İncelemesi

Canon 5D Mark III

Herkese merhaba, Türkiye’deki ilk Canon 5D Mark III ön incelemesini yaptığım gibi, Türkiye’deki en detaylı 5D Mark III incelemesini de sizlerle paylaşıyorum. Test ve detaylara başlamadan önce Türkiye’de çok az bulunan bu fotoğraf makinesini test etmem için bana veren Mehmet Şişoğlu’na çok teşekkür ederim.

Fotoğraf camiasında 17 Eylül 2008 tarihi gerçekten çok önemlidir. Bu tarih, 5D Mark II efsanesinin dünyaya tanıtım tarihidir. Bu tarihten itibaren 5D Mark II tüm fotoğrafçıların hayal ettiği bir fotoğraf makinesi oldu. Gelişen teknolojiler dahilinde, 5D Mark II’nin de kullanıcılarını tatmin edemediği noktalar vardı.Bunlardan bazıları, 9 adet Odaklama noktası bulunması ve ölçüm sisteminin yeni fotoğraf makineleri karşısında zayıf kalmasıydı. Herkes  fotoğraf ve video piyasasında efsaneleşen 5D Mark II’nin abisi olacak olan 5D mark III’ü bekliyordu.

Canon 5D Mark III

Beklenen gün geldi çattı. 2 Mart 2012’ de 5D Mark III tanıtıldı. Canon, 5D Mark III’te son kullanıcılar tarafından, ele oturuşu ve ergonomisi çok beğenilen Canon 7D’nin gövde tasarımından esinlendi.

5D Mark III’ün özellikleri ise aşağıdaki gibi;

• 22megapiksel Tam Kare (Full Frame) Cmos Sensör
• ISO standart olarak 100- 25.600 L:50 , H1: 51.200 H2: 102.400’e kadar yükseltilebiliyor.
• Saniyede 6 fotoğraf çekim hızı
• 150.000 fotoğraf perde ömrü
1DX’te bulunan 61 noktalı Odaklama Sisteminin aynısı
• 1080p 30fps video çekimi
• Harici Kulalık Girişi
• 63 alanlı iFCL ölçüm sistemi
• %100 oranında Vizör
• 1.040.000 Noktalı 3.2″ Clear View LCD II
• CF ve SD kart için iki ayrı kart yuvası

null

Tasarım ISO Aralığı:

Tasarım olarak 7D’nin gövdesine çok benzer bir gövde kullanılmış. Gövde ele çok güzel oturuyor
ve tuşların hassasiyetleri çok başarılı.
ISO standart olarak 100- 25.600 L:50 , H1: 51.200 H2: 102.400’e kadar
yükseltilebiliyor.
Digic 5+ İşlemci: 61 Noktalı Otomatik Netleme Sistemi

Canon 5D Mark III’te kullanılan Digic 5+ işlemci, selefi olan 5 Mark II’deki Digic 4 işlemciden tam 17 kat daha hızlı işlem yapabiliyor.
Bu 61 Noktalı Otomatik Netleme Sistemi, Canon’un duyurduğu 1D-X’de kullanılan
sistemin bire bir aynısıdır.
63 Alanlı iFCL Ölçüm Sistemi: Yeni Vizör:
5D Mark II’deki bir çok şikayet ölçüm sistemi hakkındaydı. Canon bu sistemi tamamen değiştirerek bu sorunu minimize etmiştir. Yeni vizor yüzde 100 oranda görüntüyü bize gösteriyor. 5D Mark 2’de bu oran yüzde
98’idi..
Kulaklık Girişi: İnteraktif Menüler:
Video çekenler kullanıcılar için eklenen kulaklık girişi, 5D Mark II de yoktu. 5D Mark III’te 1D-Xteki menü sistemi kullanılmış. Daha interaktif ve daha pratik
menüler mevcut.
3.2″ 1,040,000 Noktalı LCD II: Yeni Perde Mekanizması:
Bir diğer fark ise, LCD boyutunun büyümesi olmuş, aynı zamanda 920.000 olan nokta sayısı 1.040.000’e çıkartılmış. 1D X’teki LCD’yle aynı LCD kullanılmış. Tamamen
yenilenmiş bir perde sistemi olan 5D mark III’ün 150.000 perde ömrü mevcut. Aynı zamanda yenilenen sistemde sessiz çekim yapmakta mümkün.
HDR Çekim Modu: Çoklu Pozlama Çekim Modu:
5D Mark III’te HDR çekim modu bulunuyor. Çeşitli ayarları olan bu çekim modunun detaylarını incelememizin devamında görebilirsiniz. 5D Mark III’te Çoklu Pozlama modu
bulunuyor. Çeşitli ayarları olan bu çekim modunu incelememizin devamında
görebilirsiniz.
Otomatik ISO Ayarları: Maksimum Minimum EnstantaneAyarı:
Bu ayar sayesinde Otomatik ISO’da maksimum ve minimum değerleri girerek, fotoğraf makineniz kullanılmasını
istemediğiniz ISO değerlerinde fotoğraf çekmiyor.
Bu ayar sayesinde maksimum ve
minimum enstantane değerleri girerek, fotoğraf makineniz kullanılmasını
istemediğiniz enstantane değerlerinde fotoğraf çekmiyor.
Sessiz Çekim Modu: Aynı Anda 2 fotoğrafa bakabilme:
Yenilenen perde sistemi sayesinde sessiz çekim yapma imkanı sağlanmış.
Büyük LCD’de çektiğiniz 2 fotoğrafı yan yana inceleme şansına sahibiz.
DOF Tuşu: Açma tuşu & Mod tekerleği Kilidi:
Alan Derinliği tuşu lens
bayonetimizin sol altından , sağ altına taşınmış ve ulaşılması daha rahat olmuş.

Diğer yeni gövdeler gibi, Açma kapama tuşu sol üstte taşınmış, ve mod
tekerleğine 60D’de olduğu gibi kilit konulmuş.
CF & SD Kart Yuvaları: Q Tuşu:
5D Mark III’te 2 adet kart yuvası var. Bunlar CF ve SD Kart Yuvaları. İster bir kart bitince diğerine, ister ise RAW formatı bir karta, Jpeg formatlı fotoğrafları diğer karta kaydedebiliyoruz. Q tuşu sayesinde, fotoğraf
çekerken menüye kolay erişim imkanı sunulmuş, ve çektiğimiz RAW fotoğrafları bu tuşla işleme imkanı sunulmuş.
RAW Görüntü İşleme: Elektronik Terazi:
5D Mark III’le Raw formatındaki fotoğrafları, makine üzerinden JPEG formatına çevirebiliyoruz. Bunu yaparken, pozlama, beyaz ayarı, boyut, picture
style gibi ayarları yapabiliyoruz.
İlk olarak 7D’yle beraber gördüğümüz elektronik terazi 5d mark III’te de
mecut. Terazi’yi INFO tuşuna 2 kere basarak açabilirsiniz.
AF Mikro Ayarı Menüsü: Time Code:

AF Mikro ayarları 5D Mark II’de de mevcuttu. Fakat Mark II’te bu
ayarlar daha da detaylandırılmış.

Time Code desteği video çekenler için çok önemli bir özellikti ve
mark II’de bulunmuyordu. Canon kullanıcıların geri dönüşlerini dinleyerek bu
özelliği de eklemiş.
Saniyede 6 Kare Fotoğraf Çekim Hızı: Video Boyutları:
Digic 5+ işlemcinin hızını burada görebiliyoruz. Saniyede tam
olarak 6 kare fotoğraf çekebiliyoruz. Yüksek hızlı seri çekim ve hızlı seri çekim olarak 2 farklı mod bulunmaktadır.
5D Mark III’ün video çekim boyutları1920 x 1080 (29.97, 25, 23.976 fps),
1280 x 720 (59.94, 50 fps),
640 x 480 (25, 30 fps)
Harici Speedlite Flaş Kontrol Menüsü: Flaş Özel İşlev Ayarları Menüsü:
Harici Speedlite flaş menüsünde, flaşımızın bütün ayarlarını gövde
üzerinden değiştirebiliyoruz. ETTL, Manuel, Multi Mod. Aynı zamanda Mark 2’de Özel işlevler menüsünde bulunan, AV modda flaş senkron hızı bu menünün altına eklenmiş.
Flaş özel işlev ayarlarını artık gövde üzerinden görerek değiştirebiliyoruz. Eskiden sadece flaşın üzerinden sayı olarak görerek değiştirebiliyorduk.

null

Canon 7D ilk tanıtıldığından beri, gövde yapısının sağlamlığı ve ergonomikliğini çok beğeniyordum ve herkesden de bu tarz yorumlar duyuyordum. Canon kullanıcı yorumlarını yabana atmamış olacak ki 5D Serisini , 7D’deki gibi bir gövdeyle birleştirmiş ve ortaya harika bir tasarım çıkmış. 5D Mark III’ü tuttuğunuz zaman, bırakmak istemiyorsunuz. (Şahsen bende öyle oldu: ) ) Genel olarak 5D Mark II’deki o sert görünüm gitmiş ve daha yuvarlak hatlara sahip bir fotoğraf makinesi olmuş. 5D Mark II’yi kullanırken, serçe parmağım dışarıda kalırken, 5D Mark III’te böyle bir sıkıntı yaşamadım.Parmaklarım rahatça gövdeye sığdı. Ayrıca gövdede kullanılan malzemenin kalitesi gerçekten çok yüksek ve bunu rahatça anlayabiliyorsunuz.

EOS 5D Mark III’de %100 görüş sağlayan bir vizör kullanılmış. Yani artık vizörde ne görüyorsak onu çekiyoruz. 5D Mark II’de bu oran %98 oranındaydı yani yüzde 2’lik bir kısmı göremiyorduk. Yeni vizörle beraber, odaklama noktalarını fotoğraf çekerken görmüyoruz. Bu da daha bir ferah bir görüntü görmemizi sağlıyor. Eğer istersek, vizöre grid dedilen çizgileri de ekleyebiliyoruz. Böylelikle eğik kadraj sıkıntısından da kurtulmuş oluyoruz. Deklanşöre yarım bastığınız zaman odaklama noktaları oraya çıkıyor. Bu sistemi 7D kullanıcıları uzun bir süredir kullanıyorlardı.

Yerleri değişen ve yeni eklenen tuşlarlarımız mevcut. Video çekimine başlamak için 7D’de olduğu gibi arka tarafta bulunan tuşu sola çeviriyoruz. Live View’i açmak için Start/ Stop tuşuna basıyoruz. Analog’un altında bulunan Q tuşuyla menüye rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Menü ve Info tuşları sol üste alınmış, Büyüteç, Rate ve Picture Style’ların bulunduğu tuşlar LCD ekranın yanına gelmiş. ON OFF tuşu sol üst tarafa gelmiş ve mod tekerleğine de kilit getirilmiş. Deklanşörün hemen gerisinde M-FN tuşu gelmiş. Bu tuşa istediğimiz bir özelliği atayabiliyoruz. Ön tarafta ise DOF tuşu lensin sağ tarafında, sol tarafına alınmış.

5D Mark III’ün arka tarafında 3.2” büyüklüğündeki LCD ekran, fotoğraflarımıza bakarken çok ferah bir görünüm sağlamış. Aşağıdaki fotoğrafta ise 5D Mark II ve 5D Mark II’ün fotoğraflarını yan yana görebilirsiniz.

Canon 5D Mark III

null

Canon 1D X’le gelen menünün bir benzeri Canon 5D Mark III ‘te de kullanılmış. 6 Ana Menü altında, çeşitli alt menülerimiz mevcut.

Menüler,
1.Shoot 1, Shoot 2 Shoot 3 Shoot 4
2.AF1, AF2, AF3, AF4, AF5
3.Play 1, Play 2, Play 3
4.Setup 1, Setup 2, Setup 3, Setup 4
5.C-FN1 Exposure , C-FN2 Disp/Operations, C-FN3 Others, C-FN4 Clear
6.My Menü

Canon yeni sistemiyle, alışıla gelmiş eski menü tasarımının dışına çıkmış. Eskiden çoğu ayarlarımızı Custom Functions Menüsünden yapıyorduk. Fakat artık bu ayarlar gerekli alt menülere eklenmiş. Bu konuyu örneklemek gerekirse; Shoot Menüsünde bulunan, Ayna Kilitleme, ISO Genişletme, Otomatik Aydınlatma İyileştirici, Uzun Pozlama Kumlama Giderme, Yüksek ISO Hızı kumlama Giderme, Vurgulu ton önceliği ve Speedlite menüsünde bulunan AV Modunda flaş senkronizasyon hızı.

Böylelikle hayli karmaşık olan Özel işlevler menüsünü (Custom Functions)gerekli menülere entegre ederek kullanım kolaylığı sağlanmış. Yine kullanıcılar düşünülerek yapılan bir diğer yenilik ise, her alt menüye girdiğinizde, INFO tuşuna basarak seçtiğiniz özelliğin ne işe yaradığını bize gösteriyor.

null
null


Canon 5D Mark III ’te 7 adet çekim modu bulunuyor.
Bunlar;
1. Tek Çekim
2. Yüksek Hızlı Seri Çekim
3. Düşük Hızlı Seri Çekim
4. Sessiz Tek Çekim
5. Sessiz Sürekli Çekim
6. Zamanlayıcı 10s/ Uzaktan Kumanda
7. Zamanlayıcı 2s/ Uzaktan Kumanda

Bu çekim modlarında Yüksesk Hızlı seri çekimde 5D Mark III saniyede 6 fotoğraf çekme kapasitesine sahip.5D Mark II’de bu sayı 3.9’du. Bunun yanı sıra, düşük hızlı seri çekimde bu hız saniyede 3 kareye düşüyor. Yine Mark III’le gelen bir yenilik ise, Sessiz çekim modu. Sessiz çekim modunda perde sesi minimize ediliyor. Sessiz Sürekli Çekim modunda ise saniyede 3 kare fotoğraf çekebiliyor.

null
null

5D Mark II’nin en çok eleştiri alan yönlerinden biri 9 adet netleme noktası olmasıydı. Şahsen Netleme noktası olarak her zaman orta noktayı kullanan biri olarak bunu fazla dert etmiyorum. Fakat, Canon kullanıcılarını dinlemiş ve 61 tane odaklama noktası eklemiş. Bunun yanı sıra bunların 41 tanesi cross type ve 5 tanesi ise Double Cross Type olarak bize sunulmuş. Canon netleme hızı ve stabilliğini arttırmak için gerçekten inanılmaz çalışmalar yapmış. Netleme noktaları ve teknolojileri demişken, Canon yazılımsal olarak kullanıcılara yenilikler sağlamış.

null

Netleme noktaları, aynı 7D’deki sistem gibi elektronik olmuş, siyah kareler, deklanşöre yarım bastığınız az kırmızıya dönüyor ve çekimi yapıyorlar.5D Mark III’teki netleme teknolojisi, neredeyse iki katı fiyata sahip olan 1D-X’le aynı.

null

Case1 Becerikli Çok Amaçlı Ayar;
Genel çekimler için en ideal olan AF ayarıdır. Çekeceğiniz objenin hareketini tahmin edebildiğiniz zamanlarda kullanılması tavsiye edilir.

Case2 Olası Engelleri yoksayarak, özneleri takibe devam et;
Bu Çekim modu, tenis, kelebek yüzenler ve kayakçılar için en ideal çekim modudur. Fotoğraf maknesi, objeyi netlerken, engelleri göz ardı ederek hızlı bir şekilde objeyi netlemeye çalışır.

Case3 Aniden AF Noktalarına Giden Öznelere Anında Odaklan;
Bu çekim modu ise, motorsiklet yarışları, otomobil yarışları, kayakçılar, skateboard çekimleri ya da Freestyle hareketler yapan kişileri çekmek için en ideal çekim modudur.

Case 4 Çabuk Hızlanan veya yavaşlayan özneler için:
Bu çekim modu, futbol, basketbol ya da motor sporları için ideal çekim modudur.

Case 5 Her yöne hızla hareket eden kararsız özneler için;
Bu çekim moduna ise verebileceğimiz örnek, buz pistinde kayan kayakçılar olabilir.Hızları yüksek ve pistte herhangi bir yöne gidebilmeleri olasıdır.

Case 6 Hızı ve hareket yönü değişen özneler için:
Bu çekim modu ise, ritmik jimnastik ve benzeri hareketleri yapan kişileri çekmek için idealdir.

1D-X’te de bulunan Otomatik Netleme menüsü 5D Mark III’te de detaylı yapılmış. Interaktif menülerden “Case” lerimizi seçerek çekeceğimiz konu her ne ise, ona göre bir ayar seçmemiz, ve doğru odaklanmış fotoğraflar çekmemizi kolaylaştırıyor.
Kaç adet netleme noktası kullanmak istiyorsak bunlar seçmek bize bırakılmış.

null
Bu menüde bize 4 adet seçenek çıkıyor bunlar;

61 noktalı odaklama kullanmak
41 Noktalı Cross Type AF noktalarını kullanmak
15 Noktalı odaklama kullanmak
9 Noktalı odaklama kullanmak

Karanlık ortamlarda 5D Mark II’yle yaptığım kıyaslamalar sonucunda, netleme teknolojisinin ciddi anlamda geliştiğini görebiliyoruz. Özellikle karanlık ortamlarda sadece Cross Type AF noktalarını kullandığınız netleme probleminiz gerçekten çok az. Aynı ortamlarda 5D Mark II’yle netleme yapmaya çalıştığımda ise netleme yapma süresi ciddi manada fazlaydı.

null

Canon 5D Mark III ’le beraber gelen bir diğer özellik ise makinemizin kendiliğinden HDR yapabiliyor olması. HDR modunda, 5 çeşit HDR seçeneği bulunuyor.
Bu HDR modları; Doğal , Standart Tablo, Canlı Tablo, Koyu Tablo, Gofre Tablo
HDR Modunda,  deklanşöre basınca 3 adet fotoğrafı arka arkaya geçiyor. 3 adet fotoğraf çekmesinin sebebi ise, 3 farklı pozlama değerinde çekim yapmasıdır.  HDR çekimler yaparken mutlaka tripod kullanmanızı öneririm. Menülerde hangi pozlama değerlerini baz almak istiyorsanız onu seçebiliyorsunuz. +-1 +-2 +-3 ve Otomatik Modları bulumakta. İsterseniz çekilen bütün fotoğrafları isterseniz ise sadece HDR fotoğrafın kaydedilmesini ayarlayabileceğiniz bir menü de bulunmakta. 5D Mark III, oluşturduğu HDR fotoğrafın RAW halini kaydetmiyor.

HDR seçeneklerinden en beğendiğim “Canlı Tablo” oldu.” Koyu tablo” ve” Gofre Tablo” ‘yubeğenmedim. Aşağıdaki fotoğraflardan HDR çekim ve sonuçlarını görebilirsiniz.

null


Hangi sonucu görmek istiyorsanız o yazının üstüne mouse ile gelin..


Hangi sonucu görmek istiyorsanız o yazının üstüne mouse ile gelin..

null
null

Analog fotoğraf makinelerinden bildiğimiz çoklu pozlama özelliği, Canon 5D Mark III’te de görebildik. Çoklu Pozlama Menüsüne girdiğimiz zaman hangi ayarlarda çekmek istiyorsak seçiyoruz. Bize sunulan ayarlar ise şöyle;

Eklemeli
Ortalama
Parlak
Koyu

Pozlama sayısı olarak maksimum 9 adet fotoğrafı, tek fotoğrafta birleştirebiliyoruz. Yine HDR menüsünde olduğu gibi çektiğimiz bütün fotoğrafları ayrı ayrı kaydetme imkanımız mevcut. Üst Üst bindirilmiş olan fotoğrafı RAW formatında kaydedebilme özelliği de mevcut.


Hangi sonucu görmek istiyorsanız o yazının üstüne mouse ile gelin.

null

Canon 5D Mark III ISO Testimiz, karanlık bir odada, önceden manuel netleme yapılarak, uzaktan kumandayla çekilmiştir. Çekimde 580EX II flaş kullanılmıştır. Çekimler RAW olarak yapıldıktan sonra Adobe Camera RAW’da JPEG formatına dönüştürülmüştür. Herhangi bir gürültü giderme ya da işleme yapılmamıştır. Çekim tripod üzerinde,Canon EF 50mm f/1.4 lens kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

Fotoğraflar orjinal boyutlarından %100 crop alınarak konulmuştur. İlk testimiz RAW fotoğrafların JPEG’e dönüştürülmesinden elde edilen ham fotoğraflardan oluşmaktadır. Üzerinde bir oynama yapılmamıştır.

Bu testimizde ise fotoğraflar, JPEG formatında çekilmiştir ve bilgisayarda işlenmeden %100 crop alınmıştır. Picture Style, Standart ayardadır.

Akşam yapılan ISO testinde fotoğraflar RAW formatta çekilip, bilgisayarda JPEG’e çevrilmiş ve hiç bir müdahale yapılmamış ham fotoğraflardır. Bilgi vermek amaçlı eklenmiş olup, bir alttaki testte %100 croplu hallerini görebilirsiniz.

Gece testimiz ise; 2 farklı mekanda RAW formatında çekilip, bilgisayarda JPEG formatına çevirilmiş ham fotoğraf sonuçlarıdır. Yine %100 crop alınarak yapılmıştır.

null
null

Canon 5D Mark III  24 ve 25fps’de 1080p görüntü kaydedebiliyor. Bunun yanı sıra herkesin beklediği 1080p’de 50 yada 60fps’yi bize 720p’de verebiliyor. Peki neden yüksek fps değerleri istiyoruz? Görüntü kalitesinden ödün vermeden Slow motion videolar yapabilmek için.

Bir diğer farkı ise, Artık videolarımızı  “ALL-i” ve “IPB” sıkıştırılma formatında kaydedebiliyoruz. 5D mark II’nın videoyla ilgili en büyük sorunları moire ve aliasing’dı. 5D Mark III’le beraber bu sıkıntılarıında üstesinden geldi.

Yeni gelen bir diğer özelik “Time Code” desteğinin gelmesi olmuş. “Time Code” desteği videolarımız montajını yaparken bize çok büyük bir senkron kolaylığı sağlıyor. Video boyutları IBP 1080P çekimde dakikası 240mb iken, “ALL-i” çekim modunda 1 dakikalık bir video 650mb’yi bulmaktadır.

Bildiğiniz gibi Canon 5D Mark III ’te artık kulaklık girişi mevcut. Böylelikle video da kayıt yaparken ses düzeyini rahatlıkla manuel olarak ayarlayabiliyoruz.

Video konusundaki en ilginç gelişme ise “Sessiz Kontrol” menüsü. Bu gelişmeyi görmek için aşağıdaki video yu izleyiniz.

Video modundaki en büyük eksikliklerden bir tanesi Croplu yakınlaştırma modunun olmayışıydı. Bu mod giriş seviyesindeki 600d’de bile bulunmaktayken, Canon  üst segmentte bu tarz özellikleri tercih etmiyor.

Videoda netleme hızını görebilmeniz için aşağıda bulunan örnek videolardan 1080p olan videoda netlemeyi otomatiğe alarak bir deneme yaptım. Netleme hızını oradan inceleyebilirsiniz.

5D Mark III 1080p 25fps Video Örneği from Mert Gündoğdu on Vimeo.

5D Mark III 720P 50fps Video Örneği from Mert Gündoğdu on Vimeo.

null

Canon 5D Mark III ‘le beraber gelen bir diğer özellik ise, RAW formatında çektiğiniz fotoğrafları bilgisayara yardımıyla işlemeden, gövde üzerinden temel ayarlarını yaparak, jpeg’e çevirme özelliğidir. Bu özelliğin nasıl kullanıldığını aşağıdaki videomdan izleyebilirsiniz.

null

Canon 5D Mark III ‘le beraber, çektiğimiz fotoğrafları izleme menüsünde değişiklikler yapıldı. LCD Ekranda çektiğimiz fotoğraflardan ikisini aynı anda görebilme ve inceleme özelliği geldi. Bunun yanı sıra, çektiğimiz fotoğraflara zoom yapma yöntemi değişti ama bunca sene Canon kullanan kişilerin alışması biraz uzun sürebilir. Bu değişiklikleri anlattığım videodan izleyebilirsiniz.

null

Hatırlayacağınız üzere 5D Mark III’le beraber, Canon 600EX RT flaş ve ST-E3 RT tetikleyicilerde tanıtılmıştı .Fakat bu ürünler 5D MArk III’ün gölgesinde kaldı. Canon flaş sistemi gerçekten rakibi Nikon’a karşı baya geride kalmıştı. Canon bu açığını kapatmak için bir takım yenilikler yapıyor. Bunlardan biri ise Gövde üzerinde bulunan Speedlite menüsünü geliştirmek olmuş. Aşağıdaki videoda yenilenmiş bu menüde neler yapabileceğinizi anlatmaya çalıştım.

Aşağıdaki video’da ise, düşük ışıkta ISO performansı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. ISO aralığı 2000 ila 25600’dür.

5D Mark III Düşük Işıkta Iso Performansı from Mert Gündoğdu on Vimeo.

null

Canon 5D Mark III Artıları:
Başarılı ISO performansı
Kusursuz çalışan 61 Noktalı Odaklama sistemi
Moire ve aliasing sorununun giderilmesi
3.2” LCD boyutundaki LCD
% 100 Oranındaki Vizör
Saniyede 6 Kare Fotoğrafı Hızı
Sessiz Çekim Modu
Kaliteli Gövde yapısı
Çift Kart Yuvası ( SD & CF)
Video modunda dokunmatik olan tekerlek sistemi
Kulaklık Girişi

Canon 5D Mark III Eksileri:
Video kalitesi olarak Mark 2’den aşırı bir fark olmaması
Video’daki yavaş otomatik netleme ve sürekli netleme yapmaması
Video modunda crop seçeneği olmaması
Flaş olmaması (Bir 5D klasiği)
USB 2.0 Kullanılması
Deklanşörün çok hassas olması
Fotoğraf izleme menüsündeki yakınlaştırma yönteminin değişmesi
Işık Sızma Problemi

Canon 5D Mark III Kişisel Yorum:

Evet arkadaşlar, bir haftalık bir 5D Mark III serüveninden aklımda kalanlar ve etkilendiğim noktaları anlatıyım size. Öncelikle fotoğraf makinesini test etmem için bana veren Mehmet Şişoğlu’na buradan bir kez daha tekrar teşekkür etmek istiyorum.

5D Mark III’ün en etkilendiğim noktası gövdesi oldu. Ele harika oturuyor, tuşların sertlik oranları kusursuz ayarlanmış olması ve LCD ekranın büyümesi çok iyi olmuş. Fotoğraf izleme menüsünde iki fotoğrafı aynı anda görebilme özelliği başarılı olmuş ama fotoğrafa yakınlaşma yönteminin değişmesine alışmak, eski Canon kullanıcıları için biraz zaman alabilir.
Otomatik netleme sistemine diyecek söz yok. Özellikle 5D Mark II’ deki 9 noktalı sistemden sonra gelen bu 61 noktalı sistem gerçekten kusursuz olmuş. Yaptığım test çekimlerinde hiçbir netlik kaçırma sıkıntısı yaşamadım. Otomobil ve kuş çekimlerinde netlik hep olması gereken gibiydi. Flu fotoğraf çekmek gerçekten çok zor.

Aynı zamanda makine çok hızlı. Tabi burada Digic 5+ işlemcinin payı çok büyük. Saniyede 6 kare çekim hızı full frame sensöre sahip bir makine için çok başarılı. Aynı zamanda sessiz çekim modunu da es geçmemiz gerekir. Vizör artık %100 oranında görüntü veriyor. Yani ne görüyorsak onu çekiyoruz. Birde vizördeki odaklama noktaları 5D mark II’ deki gibi sabit olmadığı için, fotoğraf çekerken vizörde hiçbir şey gözükmüyor ve böylelikle dikkatimiz dağılmıyor.

5D mark II’deki ölçüm sistemi 35 alandan ölçüm alıyordu, Mark III’Le beraber bu sistem 63 noktalı iFCL sistem geliyor. Çektiğim hiçbir fotoğrafta pozlama sıkıntısı yaşamadım. Verdiği sonuçların hepsi gayet başarılıydı.

ISO konusuna gelecek olursak yaptığım testlerde 5D Mark II  ve 5D MARk III’ü birebir aynı koşullarda test etme imkânı buldum. Bu testleri sizlere ilerleyen zamanlarda paylaşacağım. RAW formatında hiçbir işleme yapılamandan testlerde (Noise Reduction yapılmadan) arada inanılmaz farklar yok ama fark tabi ki var. Ama esas fark, JPEG kalitesinde ortaya çıkıyor. 2 makineyi de JPEG formatında aynı koşullarda denediğimizde aradaki fark gerçekten inanılmaz. Burada yine Digic 5+ işlemcinin farkı ortaya çıkıyor. 5D mark III, jpeg formatında çok iyi ISO başarımı sağlıyor. RAW formatında çekilen fotoğraflarda ise bilgisayarda Noise Reduction ayarları yapılınca yine aynı değerler sağlanıyor.
Video konusunda detaylı bir yorum yapamayacağım çünkü bu konu ilgi alanıma girmiyor. Fakat yapılan değişiklikler çok bariz. Öncelikle Kulalık girişi ve Tekerlek Tuşunun dokunmatik olması gibi özellikler gerçekten inanılmaz. “Time Code” desteğinin gelmesi, “Moire” ve “aliasing” sorununun giderilmesi, Rolling shutter’ın yarı yarıya azaltılması, 720p de 50fps ve 60fps çekim yapma olanağının tanıması gibi özellikler gerçekten başarılı. Fakat videoda crop seçeneğinin olmaması, video’daki yavaş otomatik netleme ve sürekli netleme yapmaması gibi problemlerin halen çözülmemiş olması üzücü.

Esas cevaplanması gereken soru ise; Alınması gerekiyor mu?

Hali hazırda 5D Mark II kullanıcılarının, 5D Mark II’lerini ikinci elde 3.300 ve aşağı bir fiyata satıldığını biliyoruz. 5D mark III’ün Amerika satış fiyatı 3.500$ yani 1.78 kur oranıyla 6.200, Türkiye’deki spot piyasada 3.800-4.100$ arası fiyatlar konuşuluyor bu da 7.000TL’ye denk geliyor. Garantili fiyatı ise 10.000TL olacağı yönünde. Yani spot bir makine için, 2 adet ikinci el mark 2’niz varsa bile üstüne para vermeniz gerekiyor ki bu gerçekten çok ciddi bir rakam.
5D Mark III’e eklenen teknolojiler çok iyi. 5D Mark II’den her yönde çok gelişmiş bir fotoğraf makinesi tabi herkesin tartıştığı 22.3 mp’lik sensör dışında. 5D Mark II’de eleştirilen yanlarının düzeltilmiş olması gerçekten çok güzel ama 3500$ etiketi gerçekten herkesin kolay kolay ulaşamayacağı cinsten.

Burada kendimize sormamız gereken soru;

5D Mark II bana hangi konularda yetmiyor?

Eğer sorunuzun cevabı megapikselse, 5D mark III’e bakmayın bile.
İleri amatör ve profesyonel olarak videoyla uğraşan kişiler içinde biçilmiş kaftan.
Ama örneğin “kuş çekiyorum, full frame kalitesinde, hızlı bir gövdeye ihtiyacım var ama 1D serisinde bütçem yetmiyor” diyorsanız bu sizin makineniz.
5D Mark III yapay ışıkla aydınlatılmış (paraflaş, harici flaşlar) ortamların değil de, ortam ışığının kullanıldığı yerlerde farkını ortaya gösteren bir fotoğraf makinesi olmuş.

Mert Gündoğdu | Nisan 2012