Jaybird Freedom Kulaklık İncelemesi

Herkese selam, bu sefer Jaybird Freedom Kulaklık İncelemesi ile karşınızdayım.

Jaybird Freedom

Dışardayken, yoldayken, evdeyken, arabadayken yani aklınıza gelebilecek her yerde müzik dinlemeden yapamıyorum. Bu yüzden kulaklıklarım benim için çok önemli, hatta bunlar için hazırlanan bazı capsler tam beni anlatıyor diyebilirim. Kulaklığımı takmış müzik dinlerken, alakasız birini görüp kulaklığımı çıkartmak zorunda kaldığım anlardan ya da kulaklığımı evde unutup çıktığım zamanlarda yaşadığım üzüntüyü sizlere anlatamam. 🙂

iphone 7 plus

Iphone 7’yle beraber hayatımızdan ne yazık ki kulaklık girişleri artık kalktı. Iphone 7 kutusundan çıkan adaptorün kalitesi gerçekten çok kötü. Mont ya da pantolon cebine koyduğunuz zaman oluşabilecek kıvrılmalardan çok kolay bir şekilde bozulabilecek bir hissiyat veriyor. Klasik iphone adaptörlerinin kalitesinde olmayan bir ürün olmuş. Bu yüzden kulakiçi kulaklıklarda henüz yeni yeni gelişmekte olan kablosuz kulaklık arayışına giriştim. Açıkcası internette adam gibi bir inceleme bulamadım. Yapılan incelemeler hep yuvarlak hatlarla yani firmaları üzmeyecek seviyede yazılmış ya da videoya alınmış. Aynı zamanda demin de dediğim gibi kulakiçi kulaklıklarda kablosuz sistemler yeni geliştiği için fazla da ürün gamı bulunmuyor. Bulunan ürünler ise genellikle, sporcular için tasarlanan ses kalitesi ikinci planda olan ürünlerdi.

Tüm bu araştırmaları yaparken, aklıma Sevgili Erdi Özüağ geldi. Kendisini için Türkiye’deki en iyi teknik donanıma sahip teknoloji editörü desem abartmış olmam. Erdi’ye danışmamla beraber direk olarak Jaybird’ü önerdi ve bununla da kalmadı Türkiye’de satışı olmayan bu kulaklığı taaa Amerika’lardan bana getirdi. Kendisine burdan tekrardan teşekkürlerimi sunuyorum.

Jaybird Freedom

Jaybird Freedom Kutu İçeriği:

Jaybird Freedom

Kutu içeriğine baktığımız zaman, yumuşak taşıma çantası, kullanım kılavuzu, kulaklık, kulağa oturması için destekten 3 boy wings, Kulak içi silikonundan da 6 set çıkıyor. Bunların dışında şarj kablosu, 2 adet kablo klipsi çıkıyor.

IMG_9690

Yukarıdaki fotoğrafta görmüş olduğunuz ve wings adı verilen bu aparatlarla hiç rahat edemedim. Bu yüzden geleneksel olan kulak tıkaçlarıyla kullanmaya karar verdim.

IMG_9691

Yine kutu içerisinden çıkan bu kulakçıklar ise çok değişik bir malzemeden yapılmış. Bunlar çok yapışken ve hamur gibi şekil alan bir yapıya sahip. Bu kulakçıkları da denedim fakat aynı hızda  kutudaki yerlerine geri gönderdim.

Kulağıma uygun olan kombinasyonu bulana kadar biraz vakit harcadım. Fakat yine en garanti yöntem olan, en büyük kulakçıkları kullandım ve en iyi ses kalitesini ve ergonomiyi aldım. Kulağınızı tam olarak oturuyor ve dışardan ses veya gürültü almıyorsunuz.

Jaybird Freedom Tasarım:

IMG_9697

Özellikle eski Jaybird serisini hatırlayanlar bilir, kulaklıklar çok daha ufalmış ve daha yuvarlak hatlara sahip bir tasarıma kavuşmuş. X2 modelini hatırlayacak olursak piller kulaklığın içinde gizli olduğu için kulaklığın boyu daha büyüktü. Şimdi ise artık kulaklıklar minimal boyutlara indirgendiği için pil haznesi ise kulaklığı kontrol ettiğimiz alana yerleştirilmiş. Tabii bu da ister istemez bu kontrol alanını büyütmüş. Ekstra pil haznesini de taktığınız zaman bu alan daha da büyüyor. Hızlı şarj için gerçekten güzel bir fikir fakat kulaklıkta takılıyken kullanımı biraz zorlaştırıyor.

Jaybird Freedom 6 farklı renk seçeneği ile sunuluyor.

Bunlar:

Karbon, Altın, Blaze, Okyanus, Blush ve Uzay.

Benim tercihim ise Karbon oldu.

IMG_9695

Kumanda tuşlarıyla beraber ses azaltıp ve yükseltebiliyor, mikrofon sayesinde direk olarak kulaklık üzerinden konuşabiliyorsunuz. Tuşlara uzun süre bastığınız zaman şarkıyı ileri ya da geri sardırabiliyorsunuz ya da basılı tutarsanız Siri’yi aktif hale getirebiliyorsunuz.

Bu fiyat etiketine sahip bir ürün için bu kalitede kumanda tuş mekanizması yakışmamış diyebilirim. Kesinlikle çok daha iyi bir malzeme kullanılması gerekirdi.

Bununla beraber artık kulaklığın üstünde herhangi biri Mikro-USB giriş bulunmuyor. Jaybird bunu artık bize harici olarak takılan pil haznesinde sunmuş. Yani anlayacağınız eğer bu ekstra pil aparatını kaybederseniz kulaklığınızı bir daha kullanamayacaksınız.

IMG_9693

Jaybird Freedom Boyut ve Ağırlıklarına bakacak olursak:
Genişlik: 23.4 mm
Yükseklik: 22.4 mm
Derinlik: 6.2 mm
Kablo Uzunluğu: 360 mm
Ağırlık: 13.8 gram

Jaybird Freedom Bağlantı:

bluetooth-4.1

Jaybird Freedom Bluetooth 4.1 ile geliyor. Bunun sayesinde 8 adet farklı ürün ile bağlantıyı hatırlayabiliyor. Freedom, aynı anda iki adet cihazla da bağlı olarak kalabiliyor. Örnek vermek gerekirse; Bilgisayardan müzik dinlerken eğer telefonunuz çalarsa burdan konuşmayı yapabiliyorsunuz ya da iki telefonunuz varsa birinden müzik dinlerken diğeri çalarsa konuşmaya devam ediyorsunuz.

Kablosuz kulaklıklardaki en büyük sıkıntılardan biri de Bluetooth bağlantısının gücü ve kopma durumu. Şuana kadar herhangi bir durumda sıkıntı yaşamadım. Ev – ofis içerisinde ise 10 metre gibi bir mesafeden sorun yaşamadan müzik dinlemeye devam edebiliyorum.

Jaybird Freedom Kullanım Kolaylığı:

Jaybird Freedom

Yazının başında Apple’a bu kulaklık girişini kaldırdığı için biraz saydırmıştım. Özellikle verdikleri(vermeyede bilirlerdi!) dandik adaptör yüzünden bu arayış içine girmiştim. Daha öncesinde, gerek bozulma gerekse kaybetme sebeplerinden dolayı 3 adet Sennheiser CX 300 II Precision eskitmiş biri olarak şu kablo karmaşasından kurtulduğum için çok mutluyum. Sennheiser kulaklığımla çok memnundum ama sanki yeni kulaklığın geleceğini anlamış olacak ki o kadar dikkatli kullanmama rağmen bir temassızlık problemi yüzünden artık sağ tekinden ses gelmiyor.  Yukarıdaki fotoğrafa baktığınız zaman ise jaybird’ü kılıfından çıkardığım zamanki haliyle, sennheiser’i kulıfından çıkardığım halini görebilirsiniz. Yine belirtmek isterimki Sennheiser’i her zaman düzenli bir şekilde sarıp kılıfına o şekilde koyduğumunda altını çizmek istiyorum.

En büyük kolaylık ise bilgisayarda oldu diyebilirim. Normalde kablo ile bağlı olduğunuz zaman  ayağa kalktığınızda vs kulaklığı çıkarmak durumundaydık fakat artık bu problem ortadan kalkıyor.

Kullanım kolaylığı kısmında aklıma takılan bir nokta ise şarj ömrü, ilerleyen zamanlarda acaba şarj etmeyi unutur muyum ve bu yüzden yollarda müziksiz kalır mıyım? bu soru aklımı kurcalıyor ama tam dolu pille 8 saat şarj sağlaması sayesinde bu problemi yaşamam diye düşünüyorum.

Jaybird Freedom Jaybird MySound:

mysound
Ürünü kutudan çıkardığınız zaman ilk aldığınız ses kalitesi size tatmin etmeyecektir. Ekolayzır ayarı “Signature” modunda geliyor ve kulaklığı taktığınız zaman ses gerçekten çok kötü geliyor. Fakat bunun çözümü Jaybird MySound programında gizlenmiş. Bu uygulamayı ister App Store’dan istersenizde Google Store’dan indirebiliyorsunuz.
Bu program sayesinde istersek bizlere hazır olarak sunulmuş presetleri kullanabiliyor istersekte daha detaylı olarak Low, Mid ve High ayarlarını gönlümüzce değiştirebiliyoruz.
Bununla beraber bu program sayesinde pilinizin ne kadar kaldığını da görebiliyorsunuz.

 

soud

Jaybird Freedom Pil Ömrü:

IMG_9698
Freedom modelinde pil ömrü kullanıma bağlı olarak 3 ila 4 saat arasında değişiyor. Ürünün yanında gelen ekstra olarak takılabilen bataryayla beraber tek kullanımda 8 saatlik bir pil ömrünü bizlere sağlıyor. Tabi burada şöyle bir durum var kulaklık sürekli kulağınızdayken bu büyük ekstra şarj ünitesini takmak kulaklığın dengesini biraz bozuyor. Bununla beraber harici pil ünitesiyle 20 dakikalık bir şarjla 1 saatlik dinleme süresine sahip olabiliyorsunuz. Dahili ve harici pilin tam anlamıyla dolması ise 2.5 saati buluyor. Harici pilde bulunan hızlı şarj özelliği ile 20dakikalık şarj ile 1 saat müzik dinleyebiliyorsunuz.
Bence bu kulaklığın şarj ömrü kesinlikle 3-4 saat arasında denilmeli ama tabii ki pazarlama her şey..

İkinci ve önemli bir konu ise şarj ünitesi, Jaybird bu kulaklık için maksimumda 5V’luk bir şarj adaptörü kullanılmasını öneriyor. 5V şarj adaptörü ise Iphone serisi ile uyumlu ama Ipad’ı şarj ettiğiniz priz ucuyla uyumsuz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu. Bunun dışında bilgisayarınıza bağlayıpta şarj edebilirsiniz. Jaybird, 5V’un üstünde güçlerde şarj edilirse bozulacağının altını çiziyor.

IMG_9686

Jaybird Freedom Ses Kalitesi:
Yukarıda da bahsettiğim üzere Freedom ilk olarak kutudan çıkardığınız zaman ekolayzır ayarı “Signature” olarak geliyor. Fakat bu ayar beni hiç ama hiç tatmin etmedi. Sonrasında isterseniz manuel olarak kendi ayarlayabildiğiniz isterseniz de hali hazırda presetlerden seçerek size en uygun ses kalitesini bulabiliyorsunuz. Ben yaklaşık 10 tane preset denedikten sonra kulağıma hoş gelen bir tanesiyle ilerlemeye devam ettim. Bass Boost gibi presetleri denerseniz yüksek seslerdeki patlak bas sesi sizi üzecektir o yüzden mantıklı seviyelerde kalmanızı öneririm. Zaten ürünün verdiği bas kalitesi gerçekten sizi tatmin edecektir.

Uzun zamandır Sennheiser XC300i modelini kullanan biri olarak Bluetooth kulaklıkların ses konusunda beni tatmin edemeyeceğini düşünüyordum çünkü bu modeller genellikler sporcular için yapılıyordu. Ancak Freedom modeli beni her manada tatmin etti diyebilirim. Benim gibi dolgun bass seven biri iseniz bu kulaklıktan keyif alacaksınız.

Jaybird Freedom Fiyat:

Fiyat konusu biraz tuzlu diyebilirim. Jaybird’ün sitesinde şuanda 180 dolarlık fiyat etiketi gerçekten korkutucu diyebilirim. Özellikle dolar kurunun an itibariyle (3,72) gayet pahalı bir hale geliyor. Türkiye’de satışı olmadığını söylemiştim fakat gittigidiyor’da yaklaşık 1000TL’lık bir fiyat etiketi gördüm. Hatta korkutmamak adına 999.00 TL yazmışlar. Açıkcası ben aldığımda gerçekten çok güzel bir indirime denk geldim ve o yüzden satın aldım ama fiyat etiketi 180 dolar olsaydı bir düşünürdüm. Sebebi ise kulaklığın başına bi şey gelse burada bir muhattabı yok. Yedek pil haznesini kaybetsek alacak yer yok anca Amerika’ya giden birilerini bulmak gerekiyor.  Eğer siz de benimki gibi bir indirim yakalarsanız mutlaka satın alın. Asla pişman olmayacaksınız.

 

İncelemeyi yararlı bulduysanız aşağıdan beğenmeyi unutmayın 🙂

Ürün hakkında sorularınız var ise aşağıdaki yorum kısmından bana iletebilirsiniz.

Ocak 2016 – Mert Gündoğdu