Jaguar XJ L caddelerde çok göremeyeceğiniz bir otomobil, çünkü bazı markaların olduğu gibi Jaguar’ında kendisine has bir müşteri kitlesi var. Autoshow’un Temmuz 2016 çekimleri için Jaguar XJ’nin Long versiyonunu fotoğraflayacağımızı öğrendim ve her çekim öncesinde olduğu gibi öncesinde internetten otomobilin fotoğraflarını inceledim ve hangi açılardan daha fotojenik olabileceğine karar verdim.
Fotoğraf konusuna girmeden önce biraz otomobilden bahsetmek istiyorum; Jaguar XJ L 240bg güç ve 340Nm tork üretimi ile 7,9 saniyede 0-100km’ye ulaştığını belirtiyorlar. 5.25 metrelik bir otomobil kullanırken ister istemez bazı bakışları üstünüze çekiyorsunuz. Bu yazımda sizlere hem sürücü koltuğundan hem de arka koltuktan izlenimlerimi sunacağım.
Öncelikle sürücü koltuğundan başlayalım. Otomobilin sürücü koltuğunu devir aldığımda koltuğu bir türlü ayarlayamadım. İnanılmaz karışık geldi, sonrasında bir şekilde bu problemi çözdüm ama bu biraz vakit aldı ve ilk defa böyle bir şey yaşadım. Fakat tek karışıklık burada değil ne yazık ki, Jaguar XJ L bugüne kadar kullandığım kullanıcı ara yüzü en zor otomobil diyebilirim. Multimedya ekranı dokunmatik olmasına rağmen en basitinden bir radyo kanalını rakamsal olarak girmeyi bulmak bile uzun bir zaman aldı diyebilirim. Otomobil ile seyir halinde iken bunlarla uğraşmak çok beni yordu. Multimedya ekranının ara yüzü bu tarz bir otomobilin ağırlığına yakışmıyor diyebilirim, sanki giriş segmentinde “mutlu” bir arabanın arayüzü alınmış diyebilirim. Bana göre her otomobilin kendi karakteri olmalı ve bu karakter otomobilin her noktasında sizlere kendini hissetirmeli. Demin bahsettiğim mutlu otomobilden kastımda Nissan Micra gibi bir otomobil olabilir.
Bunların dışında aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz alan, özellikle gündüz güneşli havalarda öyle bir gözümü aldı ki, bu kadar rahatsız olduğumu hatırlamamıştım. Aynı zamanda neden bu kadar fazla kromaj kullanıldığını da anlamış değilim.
Otomobil 2.0 litre 240 beygir fakat turbo lag çok fazla, gaza bastıktan sonra tepkiyi alıp bunu hayata geçirmesi biraz zaman alıyor. Fakat gazı aldıktan sonra da gayet güzel gidiyor diyebilirim.
Arka koltuğa geçtiğim zaman ise farklı bir dünya beni bekliyordu. Daha önce hiç bu kadar fazla diz mesafesine bir otomobille yolculuk yapmamıştım. Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü üzere sol tarafta koltuk ayarlarını, koltuk soğutma, koltuk ısıtma ve masaj ayarlarını yapabiliyorsunuz. Aynı şekilde ön tarafta bulunan koltuğu da yine oturduğunuz yerden kumanda etmek mümkün kılınmış. Otomobille beraber arka tarafta bir multimedya ekranı, kulaklık ve uzaktan kumanda geliyor. buradaki multimedya ekranı da aynı öndeki gibi kullanımı gayet zor diyebilirim. Otomobilin arkasında oturmak gerçekten farklı bir keyif.
Otomobilin hem arkasında hem de önünde otururken en çok keyif aldığım nokta ise otomobilde masaj özelliğinin bulunuyor olmasıydı. Çekim lokasyonu değiştirirken ve yolda giderken hem masaj yaptırdım. Gerçekten çok keyifliydi 🙂
Jaguar XJ L modeli adından da anlaşılacağı üzere uzun bir otomobil. Segmentine baktığınız zaman şöförlü kullanım için yapılmış bir otomobil diyebiliriz. Bu yüzden bu çekimimde otomobilin içi kısmını ön plana çıkarmak istedim.
Bu çekimimde, Canon’un geçtiğimiz ay piyasada sunduğu Canon 80D’yi kullandım. Canon 80D, 24 megapiksellik APS-C sensörü, 45 adet netleme noktası, saniyede 7 kare çekim hızı ve üstün video performansıyla göz dolduran bir model. Otomobil gibi hızlı hareket eden objelerin çekimlerinde genellikle netlik sıkıntısı yaşanır. Canon 80D’de bulunan Dual Pixel CMOS AF III Teknolojisi ve 80D ile gelen 18-135mm Nano USM lens ile artık otomatik netleme hızı eski modellere oranla çok yükseldi. Canon 80D’de aynı zamanda Wi-Fi ve NFC bulunuyor. Bu teknolojiler sayesinde fotoğraf makinemizi, akılı telefon ya da tabletlerimizi kullanarak fotoğraf çekebiliyor ve Fotoğraf makinemizin üstündeki bütün değerleri akıllı telefonlarımızdan değiştirebiliyoruz. Bunların yanı sıra çektiğiniz fotoğrafları cihazınıza yollayıp, sosyal medyaya hemen aktarabiliyorsunuz.
Canon 80D’yi yakından tanımak için buraya tıklayabilirsiniz.
Çekim sırasında Tuzla etrafında dolaşırken bu otomobil için süper bir kontrast sağlayacak bir mekan bulduk. Buradaki amacımız aslında otomobilin olası sahibinin saha içindeki yatırımlarını denetlerken otomobilin görünüşünü göstermektedi. Bu yüzden bu mekanın bu otomobile çok uyumlu olduğunu düşünüyorum. Gündüz veya gece mutlaka tripod kullanmayı unutmayın. Çünkü elde çekim yaparken oluşabiliecek en ufak bir titreşim fotoğrafınızı kullanılmaz hale getirebilir.
Yukarıdaki iki çekimde ise Canon 80D ile HDR çekim gerçekleştirdim. Normalde çektiğiniz fotoğrafta otomobil siyah olduğu için makinemiz olduğundan fazla pozluyor ve otomobil dışındaki yerler olması gerektiğinden daha aydınlık çıkıyor. Fakat HDR moduyla beraber bu problem ortadan kalıyor, daha keskin ve daha iyi renklerin olduğu bir fotoğraf elde etmiş oluyoruz.
Jagur XJ L iç çekimlerinde Canon ST-E3 Harici Flaş tetikleyici ve 2 adet Canon 600EX RT 1 adette Canon 430EX III RT modelini kullandım. Bu üç üründe radyo kontrolllü flaş tetikleyicilerdir. Bu ikili sayesinde flaşınızı makinenin tepesine takmadanda da harici olarak kullanabilir ve istediğiniz yerden flaşı patlatabilirsiniz. Özellikle otomobilin iç ve detay çekimlerinde harici flaşlarla yapılan çekimlerde ışığı kullanmayı öğrendikten sonra, otomobil kataloglarındaki gibi çekim yapabiliyor hale geleceksiniz. Bu tarz çekimler yaparken tamamen karanlık ortamlarda çekim yapıp, sadece flaşların gücüyle çekim yapıyor olmanızı öneriyorum. Böylelikle ışığa hükmetmiş oluyorsunuz.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta eğer flaşlı çekimlerde uzun pozlama yapmayıp daha hızlı enstantaneler kullanırsanız otomobilin iç aydınlatmalarını fotoğrafa katmamış olursunuz bu da kesinlikle istenmeyen bir durumdur.