Lale Fotoğrafı Nasıl Çekilir ?

Lale Fotoğrafı Nasıl Çekilir

Malum Nisan ayı geldiği zaman artık İstanbul fotoğrafçılar için akıllara gelen bir şey var. O da laleler. Peki Lale Fotoğrafı Nasıl Çekilir işte size bu yazımda bunu anlatacağım. Bu sene 13.sü Düzenlenen Lale Festivali’yle beraber yine tüm İstanbul lalelerle donatıldı. Toplamda kaç adet lale dikildi bilmiyoruz ama Sultanahmet Meydanı’ndaki meşhur Lale Halısı için 565 bin adet lale kullanıldığını duydum. Gerçekten inanılmaz bir rakam.

Kısa bilgilendirmeden sonra en iyi lale fotoğrafını çekmek için sizlere bazı tüyolara geçelim.

En iyi Lale Fotoğrafını Nerede Çekebilirim?

Öncelikle yerlerden bahsedelim. Buraya tıklayarak Google Maps üzerinde sizler için işaretlediğim lokasyonları rahat bir şekilde bulabilirsiniz.

Çekim yapabileceğiniz dört ana yer var; Emirgan Korusu, Sultanahmet Meydanı, Maltepe Sahili ve Kadıköy Göztepe 60. Yıl Parkı diye özetleyebiliriz.

Lale Fotoğrafı Nerede Çekilir

Bunların dışında çoğu yerde de laleler var ama tabii bütünlük ve renk harmonisi yakalamak için bu saydığım yerlere gitmenizi öneririm.

Bu alanlara baktığımız zaman ortak sorunumuz kalabalık. Bu kalabalıktan kurtulmak için mümkün oldukça sabah saatlerinde çekime gitmenizi önereceğim.

Emirgan korusu çok büyük ve harika fotoğraflar çekebileceğiniz alanlar mevcut. Fakat burası aynı oranda da kalabalık.

Sultanahmet Meydan’ın da Lale Halısı olduğu ve turistik bir yer olduğu için orası da yine çok kalabalık olacaktır.

Maltepe Meydanı ve Göztepe 60. Yıl Parkı nispeten fotoğraf çekimi için biraz daha elverişli diyebilirim ama hafta sonu tabii her yer olduğu gibi buralarda baya kabalık. Bu yüzden imkânınız var ise hafta içi gitmek çok daha doğru olacaktır.

En iyi Lale Fotoğrafları için Hangi Ekipmanları Kullanmalıyım?

Lale Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Ekipman mevzusu da yine en önemli konulardan biri diyebiliriz.

Ekipmanlar;

1)Fotoğraf Makinesi, (Canon 200D gibi bir gövde yeterli) tercihen makro bir lens(Canon EF-S 35mm f/2.8 yada Canon EF 100mm 2.8) yok ise telefoto zum (70-300mm Nano USM yada 70-200mm f/2.8) yapabileceğiniz bir lens burada işimizi görecektir.

2)Sağlam bir tripod. Ancak yere yakınlık mesafesi önemli. Malum laleler kısa ve aşağıdan ya da lale ile aynı perspektiften çekim yapabilmek önemli.

3)Bunların dışında su spreyi ve tercihen koyu renkte olabilecek bir karton çekim kalitemizi arttıracaktır. Bunlarında detaylarını yazının ilerleyen bölümlerinde vereceğim.

 

Kusursuz bir Lale Fotoğrafı için Dikkat edilmesi Gereken Noktalar Nedir?

Canon Mod Tekerleği

D-SLR ya da Aynasız bir fotoğraf makinesi kullandığımızı varsayarsak; fotoğraf makinelerimizi AV Modu yani Diyafram Öncelikli moda alıyoruz. Bu modda lensimizin bizlere verdiği en açık diyafram değeriyle çekimlerimizi gerçekleştireceğiz. Yukarıda bahsettiğim gibi Canon’un makro lenslerinden biri var ise tadından yenmez. Hele hele 35mm Makro olursa, önünde kendi ışığı da olduğu için laleye ne kadar yaklaşsak ta  herhangi bir şekilde gölge düşme problemi yaşamayacağız. Eğer lens olarak zum yapabildiğiniz bir lensiniz var ise o da iş görür. Örneğin Canon 70-300mm Nano USM diyebiliriz. Lensinizin size sağladığı maksimum zum oranına getirmenizi önereceğim. Böylelikle harika bir alan derinliği elde edeceğiz.

Yukarıda ekipmanlar kısmında yazdığım su spreyi kısmına geldiğimiz zaman ise, ıslanan objelerin kontrast oranı yükselir ve lalelerin üzerinde oluşacak su damlaları fotoğrafınızın izlenme keyfini arttıracaktır.

İkinci yan ekipmanımıza geldiğimiz zaman karton olduğunu hatırlayacaksınız. Bu ekipmanı da, tek bir laleyi arka fondan koparmak için lalenin biraz arkasına koyarak sanki stüdyo ortamında çekilmiş bir lale fotoğrafı elde etmiş olursunuz.

Lale Fotoğrafı Nasıl Çekilir

Dikkat edilmesi gereken bir nokta ise kesinlikle rüzgar ve oluşabilecek mikro titreşimler. Bu yüzden tripod üzerinde çekim yaparken fotoğraf makinenizi mutlaka 2 saniye gecikmeli çekim moduna getirin bu sayede deklanşöre bastığınız an oluşabilecek titreşimin de önüne geçmiş olursunuz. Rüzgar konusuna gelecek olursak, malum havalar hala tam ısınmadı ve rüzgar bulunuyor. Bu bağlamda çekim yaparken rüzgar esiyorsa beklemenizi öneririm. Rüzgarın hareket ettirdiği çiçek fotoğrafınızın da netlik problemlerini birlikte getirecektir.

Lale Fotoğrafı Nasıl Çekilir

Eğer yanınızda tripodunuz yok ise, Canon’un titreşim engelleyicili makro lenslerini önereceğim. Bunlara örnek olarak ise Canon 35mm ve Canon 100mm 2.8 alanlarında en iyi makro lenslerden iki tanesidir.

Şimdi gelin  sizlere bazı doğru ve hatalı olan kadrajları gösteriyim. Fotoğraflara bakalım;

Aşağıdan Yukarı Doğru Çekim;

Lale Fotoğrafı Nasıl Çekilir

Aşağıdan yukarı çekim için bizlere gerekli olan lens Canon 10-18mm gibi ultra geniş açı bir lens olabilir. Bu lensle beraber laleleri olduğundan daha büyük gösterebiliriz. Aynı zamanda aşağıdan yukarı doğru çektiğimiz için laleler yukarda kalacak ve fotoğrafı izleyen kişilere lalelerin ne kadar heybetli olduğunu vurgulatabiliriz. Bununla beraber bu açı yine lalelerin sadeliğini ve güzelliğini de vurgulayacaktır. Arka plana mümkün oldukça hiçbir şey almamanızı öneririm. Güzel bir gökyüzü kompozisyonumuzu kuvvetlendirecektir. Diyafram olarak 5.6-8 aralığını kullanmanızı ve ISO olarak tripodunuz var ise her zaman 100’de kalmanızı öneririm. Enstantane’yi makineye bırakabilirsiniz.

Renk Kontrastı:

Lale Fotoğrafı Nasıl Çekilir

Lale Fotoğrafı nda Renk Kontrastı yine sevdiğim bir lale çekim tekniği diyebilirim. Bu teknikte aslında “çirkin ördek’i” buluyoruz. Örnekteki fotoğrafa bakacak olursa, etrafı sarı lalelerle çevrilmiş bir kırmızı lale fotoğrafı görüyoruz. Bu fotoğrafta kırmızı lalenin sarı renk olduğunu düşünün. Gayet sıradan bir fotoğraf olacaktı. Ancak farklı renkli laleyi bularak güzel bir kontrast elde etmiş oldum. Bu çekim tekniğinde diyaframı mümkün oldukça açarak lensinizin en açık diyafram değerini (1.8, 2.8 vb)kullanabilirsiniz. 

Sade Arka Plan:

Lale Fotoğrafı Nasıl Çekilir

Lale fotoğrafı ‘nda sade arka plan tekniğini isterseniz yukarıda bahsettiğim gibi düz renk bir karton ile ya da etrafı doğru şekilde kullanarak yapabilirsiniz. Bu tarz çekimler için açık diyaframlı bir lens yada zum değeri yüksek bir lens ile çekimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Çekim yapacağınız alanının ve arkasının temiz olduğunu, herhangi bir çöp ya da başka birinin yürüyüp kadrajınıza girmediğinden emin olun. Bu çekim tekniğinde diyaframı mümkün oldukça açarak lensinizin en açık diyafram değerini (1.8, 2.8 vb)kullanabilirsiniz.

Hatalı Çekimler:

Lale Fotoğrafı Nasıl Çekilir

Yukarıdaki lale fotoğrafı nda olduğu gibi arka plan net değil. Ancak net olmasa bile kaldırım, ağaçlar ve ağacın dik durması için yanındaki destekleri algılayabiliyoruz. Bu tarz çekimler hatalıdır. Her ne kadar lale net ve arka plan bulanık olsa da sevdiğimiz karelerden değildir.

Lale Fotoğrafı Nasıl Çekilir

Lale Fotoğrafı çekimlerinde fazla yapılan hatalardan bir diğeri ise, odaklandığınız lalenin hemen arkasında başka bir lale olmalısıdır. Bu fotoğrafa baktığımız zaman odaklandığımız kırmızı lalenin hemen arkasında turuncu renklere sahip başka bir lale bulunmaktadır. Bu yüzden kırmızı laleyi fotoğraftan kopartıp alamıyoruz. Kırmızı lalenin sol tarafındaki yeşil doku aynı şekilde sağ tarafında da olsaydı çok daha güzel bir fotoğraf elde etmiş olacaktık.

 

Evet, Genel hatlarıyla sizlere laleleri nasıl fotoğraflamanız gerektiğinden bahsettim. Umarım yararlı olmuştur. Aklınıza takılan tüm soruları bana mertgundogdu instagram hesabımdan sorabilirsiniz.

 

Mert Gündoğdu – Nisan 2018