Dynamic Island Nedir?

Dynamic Island Nedir? Dinamik Ada Nedir? Dynamic Island Nasıl Kullanılır? Dinamik Ada Nasıl Kullanılır?


Konu ile ilgili tüm detaylar için aşağıdaki videoya göz atmayı unutmayın.


Apple yine her zamanki gibi herkesin en büyük sıkıntısı olan ön kamera ve sensör çıkıntılarına muhteşem bir çözüm sundu. Apple olumsuz bir şeyi kaldıramıyorsa buna farklı bir şekilde yaklaşıyor ve farklı bir tasarım dili kullanarak bu özelliği pazarlama aşamasında kullanmayı başarıyor.

Normalde iPhone cihazların ön tarafta baktığınızda, o cihazın 13 Pro mu yoksa 14 Pro mu olduğunu anlamanız, dinamik ada olmasa mümkün değil. Ancak bu değişimle birlikte telefonun 14 Pro olduğu net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu tasarımı Apple mühendislerinden Chan Karunamuni gerçekleştirmiş. Dinamik ada, kullanıcı deneyimini olumlu etkileyen bir yenilik.

Aynı anda dinamik adayı destekleyen iki ayrı uygulamayı açtığınızda, biri elips şeklinde, diğeri ise yuvarlak bir şekilde ayrılıyor. Aynı zamanda destekleyen uygulamayı hangi taraftan bırakırsanız dinamik adanını içine o taraftan gidiyor, çok ince ama güzel bir detay.

Peki dinamik ada özelliğini aktif olarak nelerde kullanabiliyoruz?

Güç ve Şarj Uyarıları

Telefonu şarja takınca, düşük pil moduna geçerken bazı uyarıları buradan görebiliyoruz. Tabii ki önceki iPhone’larda da bu uyarılar vardı ama bunların hepsi artık dinamik adada toplanmış durumda. Bildirim animasyonları güzel ve daha düzenli duruyor.

Airpods Bağlantıları

AirPods, AirPods Pro veya AirPods Max bağladığınızda dinamik ada bölümünde bir bildirim çıkıyor ve sağ tarafta da pilinin ne kadar kaldığını görebiliyorsunuz. 14 Pro haricindeki iPhone’larda da bu şekilde ekran çentiğinin alt tarafında pop-up pencere şeklinde çıkıyordu.

Zamanlayıcı

Zamanlayıcıyı sürekli kullanan biriyseniz dinamik ada özelliği sayesinde, anlık olarak ne kadar kaldığını görebiliyorsunuz. Bu animasyonu görmek istemiyorsanız parmağınızı soldan sağa, animasyonu tekrar görmek isterseniz de, parmağınızı sağdan sola kaydırmanız yeterli oluyor. Bu alana basılı tuttuğunuzda ise ufak bir açılır pencere şeklinde görüntüleniyor, buradan zamanlayıcıyı durdurabiliyor ve iptal edebiliyorsunuz. Kronometre özelliği ise dinamik ada ile kullanılamıyor.

Telefonla Konuşma

Arama yaptığınızda dinamik ada bölümünde görüntüleyebiliyorsunuz. Mesajlar için ise bir bildirim bulunmuyor.

Ekran Kaydı

Ekran kaydını başlattığınızda kayıt süresini ve ses dalgalarını buradan görüntüleyebiliyorsunuz. Dinamik ada bölümüne uzun süre basılı tuttuğunuzda ise ufak bir ekran açılıyor.

Sesli Not

Kayıt zamanı ve ses dalgalarını buradan görüntüleyebiliyorsunuz. Dinamik ada bölümüne uzun süre basılı tuttuğunuzda ise ufak bir ekran açılıyor.

Spotify, YouTube Music ve Apple Music Kullanımı

Albüm kapağı ve çalan şarkının ses dalgalarını dinamik ada bölümünde görüntüleyebiliyorsunuz.

AirDrop

Dosya gönderirken, gönderimin tamamlanmasına ne kadar kaldığını görüntüleyebiliyorsunuz. Diğer cihazlarda dosya gönderirken, dosyanın ne kadarlık bölümünün gönderildiğini bilmiyorduk. Dinamik ada bölümüne basılı tutup pencere büyütülebiliyor.

Maps

Dinamik ada bölümünde gittiğiniz rotayı görüntüleyebiliyorsunuz.

Dinamik Ada bölümüne alıştıktan sonra sürekli ön kameranın olduğu bölüme dokunduğunuz için ön kameranız kirlenebiliyor, bu sebepten dolayı ön kameranızı kullanmadan önce temizlemeyi unutmayın.

İlerleyen zamanlarda neler gelir bilmiyoruz ama Apple dinamik ada api’sini 3. parti uygulamalara açtı, bu da ilerde dinamik ada özelliğini birçok farklı uygulamada kullanabileceğimiz anlamına geliyor.