Her Fotoğrafçının Nasıl Çekildiğini Bilmesi Gereken 5 Fotoğraf

Her Fotoğrafçının Nasıl Çekildiğini Bilmesi Gereken 5 Fotoğraf Tarzı

Fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız eminim şuanda diyafram , enstantane ve ISO 3 lemi arasında gidip geliyorsunuzdur. Bu üçlemeyi çözdüğünüz an iş artık sizin yaratıcılığınıza ve gözünüze kalıyor.
Aşağıda bahsedeceğim fotoğrafları çekmek aslında çok kolay ama fotoğrafa yeni başlayan dostlarımızın işine yaracağını düşünüyorum.

1.Arka Plan Bulanıklaştırma

095A9586

İşte en meşhur fotoğraf türü. “ Çek bir fotoğraf, arkası bulanık olsun” ‘cular, işte yazının bu kısmı sizin için geliyor;
1) Lensiniz eğer 18-55 ise lensimizi 55mm’ye getiriyoruz,
2) Makinemizi Diyafram öncelikli moda alıyoruz.
3) Lensimizin el verdiği ölçüde diyaframı açıyoruz ( en düşük değere getiriyoruz)
4) Modelimizi ya da çekeceğimiz objeyi netliyoruz ve çekim yapmadan önce arka planda kadraja giren objelerin mümkün oldukça uzak olmasına dikkat edin.

2. Bütün Fotoğrafın Keskin Olması

095A9616
Genellikle manzara fotoğraflarında kadraja giren bütün alanın kusursuz bir netliğe sahip olması beklenir. Bu tarz bir çekimle karşı karşı kaldığınız zaman;
1)Makinemizi diyafram öncelikli(AV) moda getiriyoruz.
2) Gün ışığının el verdiği ölçüde 8 diyaframın altına düşmeden 9-10-12 gibi diyafram değerlerinde çekim yapmanız gerekmektedir.

3. Fotoğrafta “Motion Blur” Tekniği

motion
Motion Blur Tekniğinde, fotoğrafta bulunan obje veya insanların hareketlerini fotoğrafa yansımasıdır. Örnek vermek gerekirse; ışıkla boyama, akan bir nehirde tül etkisi yaratmak.
1) Makinemizi enstantane öncelikli moda alıyoruz.
2) 1/5 1/10 gibi değerleri kullanarak çeşitli çekimler yapıyoruz.
Bu çekim tekniğinde perdeyi fazla uzun açık tutmamamız gerekiyor. Eğer 4-5 saniye gibi değerler verirsek, gündüz çekimlerinde fotoğrafımız patlayabilir, ışığın el verişli olduğu zamanlarda ise fotoğrafta bulanıklık olabilir.

4. Hareketi durdurma

hareket
Bugüne kadar hiç hareketli bir objeyi yakalamayı denediniz mi? Otomobil, uçak, koşucu, bisikletli, motorlu, havadaki su damlacığı vs gibi örnekler çoğaltılabilir.
1) Makinemizi enstantane öncelikli moda alıyoruz.
2) Netlik ayarımızı sürekli netlemeye alıyoruz.
3) 1/150 – 1/500 gibi değerleri kullanarak çeşitli çekimler yapıyoruz. Burada Enstantaneyi ayarlarken çekeceğimiz objenin hızıyla doğru orantı da bir enstantane değeri kullanmanız doğru olacaktır.

Örnek vermek gerekirse; bir bisikletliyi durdurabilmek için 1/150 yeterli olurken, bir uçağı durdurabilmek için 1/1000 gibi bir enstantane mantıklı olacktır.

5. Gürültülü ( Noise, Gren) Fotoğraflar

grain
Aslında bütün fotoğrafçıların tek amacı daha az gürültülü fotoğraflar elde etmekdir. Bunun için APS-C’en Full Frame’e geçen dostlarımızın sayısı çok fazladır fakat kimi fotoğraflar vardır ki; gürültü gerçekten çok yakışır. Gürültü daha çok siyah beyaz ve sephia tonlarına yakışıyor. Özellikle fotoğraflarımıza “retro” bir hava katmak istiyorsa olmazsa olmazdır. Bunların dışında konserlerde de kullanılabilir. Açıkcası kullanırken çok dikkat edilmeli, fazlaya kaçılmamalıdır.

  • Gürültü elde etmek için, öncelikle AV moduna gelin,
  • Yüksek bir diyafram tercih edip böylelikle fotoğraf makinemizin ışık ihtiyacını arttırmamız gerekiyor.
  • Makinemizin enstantane değerleri eğer 1/25’lerin altına doğru inmeye başladıysa doğru yerdeyiz. Burada ISO’yu arttırarak fotoğraflarımıza gürültü verebiliriz.
  • Bununla beraber fotoğraflarımızı RAW formatta çekersek fotoğraflarımızın gürültü oranı daha da artacaktır.
  • Mert Gundogdu | Agustos 2014