Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Bu yazımda sizlere kar fotoğrafı nasıl çekilir bundan bahseceğim. Malum İstanbul’a kar çok nadir yağıyor.  İstanbul’da bu kadar yoğun kar yağışı görmek gerçekten yükselen binalar ve artan nüfustan ötürü çok zor oluyor. Durum böyle olunca da kar yağdığı zaman ise bütün fotoğrafçılar kendilerini sokaklara atıyor.  Ben geçtiğimiz haftasonu hep dışardaydım ve normal zamanda fotoğraf çekmediğim yerlerde bile fotoğraf çekmeye çıktım. Çünkü bu beyaz örtü, etraftaki etkenleri iptal edip bizlere inanılmaz kadrajlar sunabiliyor.

Gelelim kar fotoğrafına çıkmadan önce dikkat edeceğimiz konuları 4 ana başlığa ayırdım, sırasıyla başlayalım;

1)Ekipman Hazırlığı:

Fotoğraf makinenizin pillerini tam olarak doldurun. Soğuk hava da pilleriniz normal zamana oranla daha hızlı tükenecektir, bu yüzden yarım dolu pille dışarı çıkarsanız çekiminiz yarım kalabilir ki bu istenmeyen bir şeydir.  Aynı zamanda pillerinizi makinenin içinde tutmaktansa sıcak ceplerinizde muhafaza etmeniz kar çekimlerinde şarjınızın daha uzun gitmesini sağlayacaktır.  Uzun gezilerde mutlaka yedek batarya almanızı öneririm.

Mümkünse tek lens seçin ve onunla çekimlerinizi gerçekleştirin. Dışarıda kar ya da yağmur yağabileceğini düşünürseniz lens değiştirmek makinenizin sensörüne kar veya yağmur suyu kaçmasına sebep olabilir. Lens olarak önerilerim mümkün oldukça en fazla odak uzaklığına sahip lensler olacaktır. Canon fotoğraf makineleri için giriş seviyesinde, Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM, Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS, daha üst gövdelerde ise, Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM, Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM gibi lensler olacaktır. Ben çekimlerimin hepsinde 5D Mark IV ve Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM ile gerçekleştirdim.

Eğer fotoğraf makineniz Canon 70D, Canon 80D, Canon 7D Mark II, Canon 5D Mark IV ya da Canon 1D Mark II gibi bir gövde ise kötü hava koşullarında hiçbir problem yaşamazsınız. Hatta aşağıdaki videoda kara gömdüğüm 5D Mark IVü görebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=_SOqgno0Ns8

Bunların dışında bir diğer önemli konu ise temizlik ve koruma. Bunun için yağmurluklu bir fotoğraf makinesi çantası ve bir adet lens temizleme bezi olmazsa olmazlardır.

Soğuk havada fotoğraf çektikten sonra, ısınmak ve dinlenmek için bir yere girdiğiniz zaman fotoğraf makinenizde ısınmaya başlayacaktır, bu durumda lensin ön camında ve vizörde buğulanmalar olacaktır. Burada buğulanmaya kesinlikle müdahale etmemeniz gerekiyor. Bırakın fotoğraf makinesi ortam ısısına alışsın ve buğu kendiliğinden yok olsun. Aksi takdirde lensinizi sildiğiniz şekilde bir iz kalacaktır. Bu buğulanma olmaması için ise bu tarz sıcak mekanlara girerken fotoğraf makinenizi eğer çantanızın içine koyarsanız bu şekilde ısı değişimini bu kadar sert bir şekilde makineye hissettirmemiş olursunuz. Aynı şekilde sıcak havadan soğuk havaya çıkarırken de öncelikle fotoğrafa makinesi çantanızın ağzını açın ve 5 dakika bekledikten sonra makineyi olarak kullanmaya başlayın.

Bir diğer yardımcı aksesuar ise, yağmurluk olacaktır. Eğer fotoğraf makinenizi riske atmak istemiyorsanız, fotoğraf makineleri için üretilmiş olan özel yağmurluklarla çekimlerinize devam edebilirsiniz.

2)Kıyafet:

Mert gündoğdu

Gelelim kendimizi nasıl koruyacağımıza, kar fotoğraflamak hem keyifli hem de gerek fiziki şartlar gerekse fotoğraf açısından zordur. Makineden önce kendimizi korumamız gerekiyor.

Gün boyu dışarıda olacağınız için mutlaka içliklerinizi ve mümkünse bileklikli su geçirmez botlarınızı giyin. Termal çorap kullanmanız sizi daha da rahatlatacaktır. Eğer çok değişik yerlere girecekseniz yanınıza mutlaka yedek çorap almayı unutmayın. Bu hayat kurtarıcı olacaktır. Botlarımız su geçirmez olsa da dışı ıslandığı için ister istemez ayağınız üşüyecektir.

Mümkün oldukça ince ama çok katmanlı giyinmeyi unutmayın, buradaki mantık aynı çift camlı “pimapenlerle” aynı mantık. Ne kadar çok kat olursanız o kadar iyi yalıtım yapmış olursunuz.

Montunuza gelecek olursak, su geçirmemesi gereken bir mont tercih edilmeli, kol ve yaka kısımlarında herhangi yünlü alan bulunmamalıdır. Çünkü bu kısımlar ıslanırsa bütün gün size ıslaklık hissi verecektir.

Boynunuza için buff en doğru çözüm olacaktır. Eğer montun dışında bir kaşkol bağlarsanız bu kaşkol ıslanacak ve yine yukarıdaki örnekte olduğu gibi montunuzun soğumasına sebep olacaktır.

Son olaraktan bere almanızda gerekiyor. Burada ise dikkat edilmesi gereken nokta, polar bereler suyu çektiği için bütün gün kafanız ıslak kalabilir. Bunu engellemek için ise montunuzun kapüşonunu kapatmanız yada yanınıza yedekli olarak bere almanızı öneririm.

3)Lokasyon:

rota

Makinemiz ve biz fotoğraf çekmeye hazırız, ama nereye gideceğiz? İşte en önemli sorulardan biri de bu. Malum kış vakti hava erken kararıyor, hava soğuk üşüyoruz. Bu yüzden yola çıkmadan önce mutlaka ama mutlaka rotanızı kafanızda oluşturun. Bu sayede aynı gün içerisinde maksimum lokasyonda fotoğraf çekmenizi sağlayacak en önemli ip ucu diyebilirim.

Evden çıkmadan, mutlaka kullanacağınız toplu taşımalar hakkında internet sitesine girip iptal durumlarını öğrenin. Şiddetli lodos veya sis basması gibi durumlarda deniz ulaşımının durması bunun açık örneğidir.

Aklınıza fotoğraf çekecek rota gelmiyor ise, google’a basit bir şekilde bulunduğunuz şehrin yanına kar fotoğrafları diye aratırsanız illa ki bir çok fotoğraf karşınıza gelecektir. Örnek: “İstanbul kar fotoğrafları”

4)Çekim Tekniği: 

Artık her şeyiyle Kar Fotoğrafı çekmeye hazır olduğumuza göre biraz daha teknik konulara girebilirim.

Pozlama

Öncelikle fotoğraf makinelerinin sensörlerinden bahsetmek istiyorum. Bu sensörler çektiğimiz kadrajları siyah beyaz olarak görürler. Sensörler, doğrulttuğunuz objeyi her zaman %18 gri tonuna çevirerek doğru pozlamayı yaptığını düşünür. Genellikle de yapar ancak kar fotoğrafları çekerken bu durum bize doğru sonuçlar vermez. Mantık olarak düşündüğümüz zaman, kadrajımızda beyazın ağırlıklı olduğu karlı güzel bir manzara var diyelim. Fakat fotoğraf makinemiz bu manzarayı bizlere beyaz olarak vermez, %18 gri tonuna çevirip bizlere gri tonlanmış bir fotoğraf verir. Bunun önüne geçmek için kar çekimleri yaparken pozlamanızı her zaman +1 olarak ayarlamanızı önereceğim. Böylelikle fotoğraflarınızdaki beyaz tonu olması gerektiği gibi çıkacaktır.

4

Her zaman ama her zaman RAW formatta fotoğraf çekmenizi öneririm. Bu format fotoğrafların ham olarak kaydedilmesini sağlayacaktır. JPEG format eğer 5mb yer kaplıyorsa RAW format 25mb yer kaplayacaktır ama bir o kadar da veriyi içinde saklayacaktır. Bu sayede evde fotoğrafları işlerken çok rahat edeceğinizin altını çizmek istiyorum. RAW format fotoğrafçılar için bulunmaz bir nimettir. Demin bahsettiğim pozlamayı +1 olarak ayarlamayı unutsanız bile veri kaybı olmadan bu düzenlemeyi bilgisayarınızda yapabilirsiniz. Tabii bir önemli diğer konu ise Beyaz Ayarı. Malum kar fotoğrafı çekiyoruz, beyaz ayarının doğru olması lazım. Çekim yaparken yanlış bir ayar yaptıysanız ve bunu evde fark ettiyseniz, RAW formatta herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız fakat JPEG formatta ne yazık ki doğru renge ulaşmak sizleri yoracaktır.

Bunların genel mantığı öğrendiğimize göre detaylara bakabiliriz, genellikle fotoğraf makinemi AV Modunda yan diyafram öncelikli modda kullanırım. Diyafram öncelik modu kullandığım için ise alan derinliğine istediğim gibi hükmedebilirim. Açık diyafram değerleri (f/1.4, f/1.8 vs) kullanırsam ön taraf net arka taraf bulanık fotoğraflar, daha kısık değerleri (f/8, f/9) kullanırsam ise fotoğrafın bütün alanları net olacaktır. Buradaki matematiği düşünerek siz de nasıl çekimler yapmak istiyorsanız diyafram ayarlarınızı ona göre değiştirebilirsiniz.

 

Örnek Fotoğraflar:

Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir Kar Fotoğrafı Nasıl Çekilir _mg_0027-copy _mg_0018-copy _mg_0017-copy _mg_0184-copy _mg_0148-copy _mg_0039-copy-copy _mg_0072-copy _mg_0083-copy _mg_0087-copy _mg_0096-copy _mg_0013-copy

Bu yazıyı yararlı bulduysanız daha fazla kişiye ulaşması için lütfen beğenmeni ve sosyal medyada paylaşmayı unutmayın 🙂

Ayrıca merak ettiklerinizi de aşağıdaki yorumlar kısmından sorabilirsiniz..

Ocak 2017 – Mert Gündoğdu