Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM Lensini 13 Mayıs 2014’te duyurdu. Canon 10-18mm, APS-C 1.6x crop sensörlü Canon Fotoğraf makineleri için ultra geniş açıyı bizlere sağlıyor.Bu segmentte Canon EF-S 10-22mm USM de bulunuyor, fakat bu lensin yaklaşık 10 yaşında olduğunu hatırlatmakta fayda var. Canon bu lensle beraber, giriş seviyesi fotoğrafçılarına ulaşılabilir fiyatta ultra geniş açı lens sunuyor. Lensin gerçek açıları ise yaklaşık olarak 16-29mm’ye denk geliyor.
Lensin ismini inceleyecek olursak;
Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
EF-S: Elektronik Short Focus, Canon APS-C sensörlü fotoğraf makinelerine uygun. ( 1200D, 100D, 760D, 70D, 7D Mark II serileri)
IS: Titreşim Engelleme. Canon ilk defa ultra geniş açı lenste bizlere IS sundu. Geniş açıda ne kadar gerekli olduğu tartışılır tabii ama olması bizim için büyük bir artı. Canon’un bu lensindeki titreşim engelleyicisi bizlere 4 stop’a kadar yardımcı oluyor.
STM: Step Motor. Canon’un yeni çıkan netleme teknolojisi olan STM motor, özellikle video çekimlerde otomatik netleme yaparken daha sessiz ve daha tutarlı netleme yapmasını sağlıyor.
Lensin dış yapısı ve bayoneti ağırlıklı olarak plastikten yapıldığı için bu lensin giriş seviyesi bir lens olduğunu anlayabiliyoruz. Bu segmentte olan diğer lensleri de hatırlamak gerekirse; 10-18mm, 18-55mm, 18-135mm ve 55-250mm diyebiliriz. Böylelikle Canon, giriş seviyesindeki kullanıcılara 10 ila 250mm arasında bir açı sunuyor. Fotoğrafa yeni başladığınızda uygun fiyatla alabileceğiniz ve her şeyi çekebileceğiniz setiniz artık eksik kalmıyor. Lens aynı zamanda piyasadaki ultra geniş açı lenslere göre çok daha hafif (240 gram) olduğu için taşıması gerçekten çok kolay. Bununların dışında, dış yapı olarak daha kaliteli hissiyatı olan Canon EF-S 10-22mm’den görüntü kalitesi olarak çok daha iyi fotoğraf verdiğini söyleyebilirim. Bununla beraber hatırlatmak istediğim bir nokta ise bu ürünün fiyatı; Canon 10-22mm ile kıyaslandığında neredeyse yarı fiyatına Canon 10-18mm’yi çantanıza ekleyebiliyorsunuz.
Lensin üzerindeki tuşlar ve halkaların verdiği hissiyat gayet iyi, zoom yapma halkası ne çok sert ne de çok gevşek tam kıvamında ayarlanmış. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, Canon 10-22mm’de tam zamanlı manuel netleme yapmaya olanak sağlıyor fakat 10-18mm de netleme otomatikteyken, manuel olarak müdahale etmek mümkün olmuyor.
Lens, 67mm’lik filtre çapıyla bizlere sunulmuş. Lensinizi toz ve kirden korumak için UV filtre, yansımaları yok etmek ve kontrast eklemek için Polarize filtre, uzun pozlama yapabilmek için 10 stop ND filtre almanızı önerebilirim. Özellikle bu tarz Ultra Geniş Açı lenslerde uzun pozlama fotoğrafların çok güzel çıktığını belirtmek isterim.Filtre çapının ufak olması alacağınız filtrelerinde daha uygun fiyatlı olacağı anlamına geliyor.
Fotoğraf Kalitesi:
Fotoğraf kalitesi, giriş seviyesi bir ultra geniş açı lense göre gerçekten çok iyi denilebilir. Keskinlik ve kontrast seviyesi çok iyi. Lensle en açık diyaframı olan f/4.5 değerlerinde çekim yaptığınızda kenarlarda gözle gözüken bir kararma mevcut. Bu kararmaları gerek makine üstünden, gerekse çekim sonrası Photoshop‘ta kaldırabiliyoruz. Lensle güzel ve keskin kareler elde etmek için ortalama olarak f/8 değerini kullanmanızı öneririm.Aynı zamanda lenste Canon’un üst segment lenslerinde bulunan SWC ya da ASC gibi kaplamalar olmadığı için fotoğraflarımızda CA problemi oluşabilir. Bu problem de gözünüzü korkutmasın çünkü bu tip geniş açı lenslerle çekilen fotoğraflarda CA problemini düzeltmek tek tık uzağınızda..
Bu lenste karar vermeniz gereken şey bu kadar geniş açıya ihtiyacınız var mı ve bükülmeleri seviyor musunuz? Aşağıdaki 2 fotoğrafa bakacak olursanız, biri 10mm ile diğeri 18mm ile çekildi. Burada gördüğünüz gibi 10mm’yle çekilen fotoğrafta arabada bükülmeler mevcut araç sanki tek kapıymış gibi kapı kolları gözükmüyor ve olması gerektiği formda değil fakat 18mm’deki çekimde araç olması gerektiği gibi 4 kapılı bir jip gibi daha derli toplu duruyor. Ultra geniş açıyla otomobil dış çekimi gerçekleştirmek büyük bir hatadır fakat burada sizlere bu lensle çekeceğiniz olası karelerden bir yelpaze oluşturdum. Ultra geniş açı genellikle manzara ve iç mekan çekimlerinde kullanılan lenslerdir.
Bunun dışında lensi mutlaka parasoleyi ile kullanmanızı öneririm, güneşle karşı karşıya kaldığınız durumlarda harelenmeler oluşabiliyor.
Lensimiz her ne kadar 10-18mm olsada, APS-C Sensörlü makinelerle bu açımız yaklaşık olarak 16-29mm’ye denk geldiğinden bahsetmiştim.Aşağıdaki görseller üzerinde mm değerini değiştirerek lensin bizlere sunduğu açıyı rahatlıkla görebilirsiniz.
Canon 10-18mm açı testini Kadıköy’deki Haldun Taner Sahnesi Önünden gerçekleştirdim.
Sonuç:
Canon 10-18mm giriş seviyesi ultra geniş açı’da gerçekten bir çığır açıyor. Hem fiyat , hem fotoğraf kalitesi hemde kompakt boyutlarıyla her fotoğrafçının çantasında olmayı hak eden bir lens olmayı başarıyor. Fotoğrafa yeni başlayan herkese portre için mutlaka Canon 50mm 1.8mm STM‘yi öneriyordum fakat artık manzara çekimleri içinde bu lensi önereceğim.
Aralık 2015