Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z İncelemesi (Render, Isınma Testleri)

Dünyanın ilk OLED 120 Hz yenileme hızı ve 0.2 ms tepki süresine sahip ekranı olan laptopu Asus Zenbook Pro 14 Duo’yu inceleyeceğim. OLED ekrana sahip laptoplar arasında şu anda en çok satışı yapan marka Asus oldu. Peki Asus Zenbook Pro 14 Duo’nun özellikleri neler? Asus Zenbook Pro 14 Duo Kimler İçin Uygun? 


Ürün ile ilgili tüm detaylar için aşağıdaki videoya göz atmayı unutmayın.

Asus Zenbook Pro 14 Duo‘yu satın almak için buraya tıklayın.


Asus Zenbook Pro 14 Duo Tasarım

IF Design Award ve Red Dot Design Award (tasarım ödülleri) alan Zenbook Pro 14 Duo, ordu düzeyinde bir sağlamlığa sahip ve aşırı sıcak, aşırı soğuk, düşme, titreşim, yüksek irtifa ve nem testlerinden geçerek, en zor koşullara dayanıklı şekilde hazırlanmış.

Asus Zenbook Pro 14 Duo Teknik Özellikler

1.7 kilogram ağırlığa sahip olan Asus Zenbook Pro 14 Duo, 14.5 inç büyüklüğünde, 2880 x 1800 çözünürlükte (2.8K), 16:10, 120 Hz yenileme hızına sahip, OLED ve dokunmatik bir ekranla bizlere sunulmuş. OLED teknolojisinde tüm pixeller tek başına hareket edebiliyor ve gerçek siyahı gösterebilmesi için o piksel tamamen sönebiliyor, böylelikle en doğru siyah performansını OLED ekrana sahip laptoplarda alabiliyorsunuz. %93 ekran kasa oranı bulunan Zenbook Pro 14 Duo, 100% DCI-P3 gamutuna sahip, aynı zamanda 550 nit parlaklık değerine de ulaşabiliyor. Pantone onaylı bu ekranın, ayrıca Stylus (dokunmatik kalem) desteği de mevcut. İkinci (alt) ekrana geldiğimizde ise 12.7 inç büyüklüğünde, 2.8K çözünürlükte, 32:10, 120 Hz yenileme hızına sahip, Anti-glare ve ScreenPad Plus bir ekran bizleri karşılıyor, aynı zamanda bu ekran 500 nit parlaklık değerine de ulaşabiliyor. Alt ekranın kullanımı keyifli, Photoshop, Lightroom, Premiere Pro gibi yazılımlarla çalışan güzel bir arayüzü var. Hızlıca alışabiliyorsunuz ve alıştıktan sonra iş akışınızı hızlandırıyor.Buradaki özellikleri istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Bu ekranı ister ikinci ekran, ister aynalama olarak kullanabiliyorsunuz. Aynı zamanda kutu içerisinden çıkan kalemle birlikte, bu iki ekranı da kullanabiliyorsunuz. Ekranların yazım hassasiyetleri gayet iyi, gecikme yok denecek kadar az. Kalemin arkasındaki tuşa bastığınız zaman Windows Whiteboard uygulamasını otomatik olarak açıyor ve bir beyaz tahta olarak kullanabiliyorsunuz. Ekranda aynı zamanda basınç hassasiyeti de var. Kalem ile yazarken, ekrana yaptığınız baskı oranında, kalın veya ince uçlu bir kalem ile yazabiliyorsunuz. Aynı zamanda kalemin 4096 basınç seviyesi, 4 adet değiştirilebilir kalem ucu ve hızlı şarj desteği de bulunuyor. Klavye ile yazı yazmak isterseniz yazım deneyimi iyi ve karanlık ortamlar için aydınlatması mevcut.

Touchpad kısmına geldiğimizde ise, Touchpad’in konumu alışkın olmadığımız bir yerde. Sağ tarafa konumlandırılan Touchpad ile sağ elimizi kullanarak işlemlerimizi yapmamız gerekiyor. Dokunmatik bir yapısı ve alt tarafında ise 2 adet mouse tuşu bulunan Touchpad’e fiziksel olarak tıklayamıyoruz. Aynı zamanda bu Touchpad’in parmak izi tutmayan bir yapısı var.

Ses kısmına geldiğimizde ise, bizleri Dolby Atmos desteği bulunan Harman Kardon hoparlörler karşılıyor. Zenbook Pro 14 Duo’da, 4 adet yapay zeka (AI) destekli gürültü önlemeye sahip mikrofon ve %156 daha fazla ışık yakalamak için 1,4 µm piksel değerinde 1080P çözünürlüğe sahip bir webcam bulunuyor.

Zenbook Pro 14 Duo’nun girişlerine baktığımızda ise, 1 adet USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2 adet Thunderbolt 4 güç ve görüntü aktarımı, 1 adet HDMI 2.1, 1 adet 3.5mm aux girişi ve 1 adet Micro SD Express 7.1 kart okuyucu bizlere sunulmuş. Aynı zamanda Zenbook Pro 14 Duo’da 76 Wh pil kapasitesi mevcut ve 9.5 saat pil ömrü sunuyor.

Performans kısmına geldiğimizde, Zenbook Pro 14 Duo, 12.nesil Intel i9 12900 işlemci, Nvidia GeForce RTX 3050 Ti ekran kartı ve 32 GB kapasiteli, LPDDR5 Ram’e sahip. NVIDIA Studio sayesinde içerik üreticilerin sürekli kullandığı Adobe Premiere Pro, Photoshop vb. gibi programlarla müthiş bir harmoni içerisinde çalışıyor ve maksimum performans vermesini sağlıyor. SSD okuma ve yazma hızı gayet başarılı. Performans kısmında yaptığım testlere göre değerler gerçekten çok iyi. Bu zamana kadar test ettiğim windows bilgisayarlar arasında en iyi değerlere ulaşan laptoplardan oldu desem yanlış olmaz. Aynı zamanda Macbook M1 Max ile kıyaslandığı zaman değerler yine çok yakın. Tüm detaylara ve test değerlerine yukarıdaki videodan ulaşabilirsiniz.

Isı değerlerine baktığımızda, Zenbook Pro 14 Duo, dosya aktarımları vb. gibi standart kullanımda, genellikle 37 derece civarındaydı, sol tarafta, ikinci ekranın klavye ile birleştiği noktadaki sıcaklık ise 41 derece civarındaydı. Tüm testlerimi gerçekleştirdikten sonra ise laptop sıcaklığı 38-40 derece civarındayken, ikinci ekranın klavye ile birleştiği noktadaki sıcaklık ise 48 dereceye kadar yükselmişti. 66.9 desibel civarında bir fan sesi mevcut olsa da fazla rahatsızlık vermiyor. Render işlemleri sırasında fan çalışmaya devam ediyor. Asus’un uygulaması üzerinden fan ayarlarını değiştirebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu uygulamada, cihazın ne kadar performans ile çalıştığını ve sıcaklığı gibi değerleri de görebilirsiniz.

Asus Zenbook Pro 14 Duo Kutu İçeriği

Premium hissiyatı veren özel bir kutuyla geliyor. Kutu içerisinde, laptopun kendisi, 180 watt şarj adaptörü, kalem ve 3 adet yedek uç, kalemi şarj etmek için Type-C şarj kablosu, taşıma çantası ve stand ayağı bizleri karşılıyor.

Asus Zenbook Pro 14 Duo Kimler İçin Uygun?

Asus Zenbook Pro 14 Duo, oyuncular, video editörleri, fotoğrafçılar, yazılımcılar ve müzik işleri ile uğraşan kişileri hedefleyen bir ürün.