Canon 250D İncelemesi
Canon 250D , 25 Nisan itibariyle dünyaya tanıtıldı, Canon 200D‘nin yerine gelen Canon 250D’yi gelin beraber inceleyelim. Canon 200D, Dünyanın en ufak ve en hafif D-SLR fotoğraf makinesiydi. Canon 250D bu ünvanı Canon 200D’nin elinden kapıyor. Canon 250D, hem Dünyanın en hafif DSLR fotoğraf makinesi hem de Dünyanın en hızlı netliğini 0.03 saniye ile gerçekleştiren fotoğraf makinesi ünvanına da sahip. 200D’nin yenisini herkes bekliyordu ancak isim olarak Canon 300D koyamazdı. Çünkü hali hazırda 2003 yılında duyurulmuş 300D yerli yerinde duruyordu 🙂 Bu sebepten dolayı gelecek makineni adını çok merak ederken Canon kolaya kaçmış ve 250D’yi seçmiş. Peki ya bundan 2-3 sene sonra çıkacak olan model ne olur peki? Şimdiden merak etmeye başladım 🙂
Canon 250D kimler için uygun?
- Fotoğraf çekmeye yeni başlayacak olanlar
- Cep telefonlarıyla ile fotoğraf çekmeye başlayan ama ilerledikçe cep telefonu kamerasının yetersiz kaldığını düşünenler
- Blog ya da V-Log içerik üretecek olan kişiler
- Hali hazırda fotoğraf makinesi ve Canon lensleri olan ancak büyük makine taşımak istemeyen kişiler için harika bir gövde
Canon D-SLR ailesine baktığımız zaman güncel sıralama aşağıdaki gibi oluyor;
Canon 4000D >Canon 2000D > Canon 250D > Canon 800D > Canon 77D
Canon 250D Özellikleri:
- 24.0 Megapiksel APS-C 1.6x Çarpanlı CMOS Sensör
- Digic 8 İşlemci
- Dual Pixel CMOS AF Netleme Teknolojisi
- Vizörden Çekimlerde 9 Noktalı Netleme Sistemi
- Canlı İzleme Modunda 143 Otomatik Odaklama Noktası
- 100-25,600 ISO (51.200 Yükseltilebilir)
- Saniyede 5 kare çekim hızı
- 0.03 Saniye ile Dünyanın en hızlı netlemesi
- 3.0” Hareketli ve Dokunmatik LCD ekran (1040K) noktalı ekran
- 63 Alandan Ölçüm Sistemi
- Geliştirilmiş Wi-Fi & NFC Bağlantısı
- Bluetooth Üzerinden Bağlantı
- Dahili Stereo Mikrofon
- 1/4000 Enstantane Hızı
- Akıllı vizör ve %95 Vizör Görüş açısı
- HDR Fotoğraf ve Video Çekimi
- 4K Timelapse Video Çekimi
- 4K 25fps Video Çekimi
- 1080p 60fps Video Çekimi
- Selfie Modu
- Mikrofon Girişi
- Beyaz ve Gri Renk Seçeneği
- 1070 kare Pil Ömrü
Digic 8 İşlemci:
Canon 250D’nin kalbinde Digic 8 işlemci bulunuyor, bu işlemci EOS R, EOS RP gibi Canon üst segment makinelerinde bulunan kuvvetli bir işlemci. Canon 250D bizlere 24 megapiksellik fotoğraflar üretirken, maksimum ISO değeri olarak 25.600’e yüksek ISO modunda ise 51.200’e kadar yükselebiliyor. Digic 8 sayesinde; 0.03 saniye ile Dünya’nın En Hızlı Netleme hızı, yüz ve obje takibindeki tutarlılık arttırılmış oluyor ve yüksek ISO’larda çok daha temiz fotoğraflar elde etmiş oluyoruz.
24.0 Megapiksel APS-C 1.6x Çarpanlı CMOS Sensör:
Canon 250D’nin Sensörüne baktığımız zaman ise şuanda bütün test sitelerinden ödül üstüne ödül alan Canon 80D’deki 24.2 megapiksellik sensörün aynısı bu makinede kullanıldı. Böylelikle daha yüksek ISO’da daha iyi gürültü performansı elde ederken, Dinamik aralık performansı da yükselmiş oluyor. Fotoğraf makinemiz RAW’ları 14bit olarak kaydediyor. Bu sayede çok daha iyi renk geçişleri elde etmiş oluyoruz.
Canon 250D – DUAL Pixel CMOS AF Netleme Sistemi:
Canon 250D’nin netleme sistemine gelecek olursak, Canon 250D bizlere Dual Pixel CMOS AF sistemi ile sunuluyor. Bu sistem hali hazırda 1D X Mark II ve 5D Mark IV’te de kullanılan sensörde bazlı bir netleme teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde netleme hem daha hızlı hem de çok tutarlı bir hale geliyor. Özellikle hareket eden objelerde netlik takibi konusunda çok başarılı olduğunu belirtebilirim. Canon 250D’de 9 adet netleme noktası bulunuyor. Ancak odaklamayı vizöre bakmak yerine canlı izleme modunda yaparsanız sayılar baya bir yükseliyor. Canlı izlemede 143 otomatik odaklama noktası ve Manuele aldığınız zaman ise 3,975 odaklama noktasına sahip oluyorsunuz. Aynı zamanda -4EV gibi bir karanlıkta bile otomatik odaklama yapabiliyorsunuz. Yani 250D özellikle Canlı izleme modunda bir canavara dönüşüyor. Canon 77D ve Canon 800D bildiğiniz gibi Dünya’nın En Hızlı Netlemesini yapan fotoğraf makineleriydi. Aynı şekilde Canon 250D’de Canlı izleme modunda 0.03 saniyede netleme yaparak bu rekora ortak oluyor.
Dual Pixel CMOS AF şuan için Dünya’ca kabul edilen en iyi çalışan netleme sistemlerinden biridir. Fotoğraf makinelerinde bulunan bütün pikseller kendi içlerinde 2 fotodiyota bölünüyor ve bulunan tüm pikseller hem netleme yapma hem de görüntüyü kaydetme işlemini aynı anda yapabiliyor. Aslında aşağıda bulunan görsel ile bu konuyu çok daha iyi anlayabilirsiniz. 760D, 750D gibi gövdeler Hybrid CMOS AF kullanıyor, sağ taraftaki görselde gözüktüğü üzere mavi pikseller görüntü kaydı, sarı pikseller ise netleme yapmak için kullanılıyor. Fakat Dual Pixel CMOS AF kullanan 77D, 80D, 800D , M5 ve M6 gibi gövdelerde bütün pikseller her iki işlem içinde kullanılıyor. https://www.youtube.com/watch?v=vE2e6XCXqjo&t Dual Pixel CMOS AF aynı zamanda LCD’de dokunduğumuz yere netleme yaparken çok tutarlı ve netliği kaçırmadan akıcı bir şekilde 2 nokta arasında netleme yapmamızı sağlıyor. Canlı İzleme modunda hızlı çekim yaparken SERVO AF çalışıyor.
Göze Odaklama: (EYE AF)
İlk olarak Canon EOS M50 ile birlikte bizlere tanıtılan bu teknoloji artık 250D’ de de karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji özellikle Dual Pixel CMOS AF ile birlikte çalıştığı zaman gerçekten tüm rakiplere fark atıyor diyebiliriz. Burada isterseniz manuel olarak istersenizde otomatik olarak hangi göze odaklayacağınızı seçebiliyorsunuz.
Canon 250D – Gövde & Tasarım:
250D’nin gövde yapısı klasik bir D-SLR Fotoğraf makinesi. Hatta 200D’nin neredeyse bir kopyası. Ancak burada bazı farklar var. Özellikle 250D’ye üstten baktığımız zaman tuşların ve tekerleklerin değiştiğini ve daha kaliteli bir malzeme ile kaplandığını görüyoruz.
Sağ üstten baktığımız zaman Çekim Modu kadranı da çok daha sade hale getirilmiş. Eskiden çekim mod tekerleğinin üstünde bulunan Portre, Manzara gibi hazır çekim modları artık SCN modunun içine eklenmiş ve böylelikle daha kolay anlaşılır bir çekim kadranı oluşturulmuş. Çekim Modu Kadranı da kendi arasında Yaratıcı Çekim Modları ve Otomatik Çekim Modları olarak ikiye ayrılmış.
Yaratıcı Çekim Modları:
- Manuel (M)
- Diyafram Öncelikli (AV)
- Enstantane Öncelikli(TV)
- Program Modu (P)
Otomatik Çekim Modları:
- Otomatik Akıllı Sahne
- Flaş Kapalı
- Yaratıcı Filtreler
Çekim Modları ile ilgili aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz; https://www.youtube.com/watch?v=XmKmh4IPYqg
250D’nin arka tarafına baktığımız zaman ise, 3.0” büyüklüğünde ve 1.040.000 noktaya sahip LCD ekran tam dokunmatik olup, yukarı doğru 85 derece aşağı doğru ise 180 derece hareket edebilme özellike sahip. Dokunmatik ekran sayesinde ister menüler arası geçileri, isterseniz çektiğiniz fotoğraflar arasında gezinmeyi isterseniz de canlı izleme modunda dokunduğunuz yere netleme yapabilmek için kullanabiliyorsunuz. Canon 250D Dünyanın en hafif hareketli LCD’ye sahip D-SLR fotoğraf makinesi olarakta başka bir Dünya rekorunu da elinde tutuyor. Canon 250D sadece 450 gram ağırlında.
Ekranın sağ tarafında bulunan tuşlar ise mümkün oldukça ufak tutulmuş. Canon giriş seviyesi makinelerde olan dört yönlü ok tuş sistemi ve ortasında Q tuşu bulunuyor. Hemen üstünde diyafram veya pozlamayı değiştiren tuş, hemen altında ise fotoğrafları izleme ve fotoğrafları silme tuşu yer alıyor. 250D’nin girişlerine baktığımız zaman ürünün sağ tarafında HDMI ve USB Girişleri bulunurken, sol tarafında uzaktan kumanda ve harici mikrofon girişi bulunuyor.
Canon 250D – Renk Seçenekleri:
Canon 250 bizlere üç farklı renk seçeneği ile sunulacak. Bu renkleri aşağıda görebilirsiniz. Benim kişisel favorim her zaman renk Siyah 🙂
Canon 250D Kullanım:
Fotoğrafa yeni başlayacak dostlarımızın en büyük sıkıntısı fotoğraf makinelerindeki kullanım zorluğu diyebilirim. Canon bu konuda rakiplerinden çok ileride olduğu zaten tüm dünya fotoğrafçıları tarafından kabul edilmiş bir gerçek. Canon’un kullandığı kullanıcı ara yüzünden daha basit bir kullanıcı ara yüzü bulunmuyor. Canon bu ara yüzü aynı zamanda sezgisel olarak nitelendiriyor. Sezgisel Arayüz ise hangi menünün nerede olacağını bilmeseniz bile tahmin edebilmeniz anlamına geliyor. Daha önceki Canon fotoğraf makinelerinde bulunan menü açıklamalarının yazdığı Rehber kısmına ek olarak, artık fotoğrafa yeni başlayacak dostlar için çok daha kolay kullanım sağlamak adına yepyeni bir ara yüz geliştirdi. Bu ara yüzde, diyafram ve enstantane çekim öncelikli modlarda değer değişimlerinin bizlere nasıl fotoğraflar vereceğini önceden makinenin içine eklenmiş özel presetlerden görmemizi sağlamış. Aşağıdaki galeride bu menülerden örnekleri görebilirsiniz.
Canon 250D – Video:
Canon 250D’nin video özelliklerine bakacak olursak; D-SLR giriş segmentinde ilk defa bir Canon fotğraf makinesinde 4K video özelliği görüyoruz. 4K çözünürlükte 25fps olarak çekim yapabiliyoruz. 4K Yaparken 1.6X oranında bir çarpan durumu oluşuyor ve aynı zamanda otomatik odaklamayı yaparken kullandığı teknoloji de Dual Pixel CMOS AF yerine Contrast AF Detect moda geçiyor. Full HD 1080p’de ise 60fps video kaydı yapabiliyor. Video çekim sırasında AF hızını 10 farklı kademe de değiştirebilirken, video çekimi sırasında netliği ister kilitleyebiliyor, istersek de arkadaki objelere geçiş hızını belirleyebiliyoruz. Movie Servo AF sistemi Full HD 60p’de kullanılabiliyor.
Video sıkıştırma yöntemi olarak IPB ve IPV Light olarak iki seçeneğimiz bulunuyor. Video konusunda bence en önemli olan nokta ise, Canon 250D’de bulunan ve yukarıda bahsettiğim Dual Pixel Otomatik Netleme Teknolojisi. Aynı zamanda objeler arasında netlik geçişini dokunmatik ekran sayesinde dokunduğunuz bir noktadan diğer bir noktaya kusursuz ve pürüzsüz bir şekilde gerçekleştiriyor. Aynı zamanda yüz takip özelliği ve hareketli ekranı sayesinde kendinizi çekerken yüz takibini açtıktan sonra kadrajın dışına çıkmadığınız sürece fotoğraf makinesi sizi takip edecek ve netlik bozulmayacak olması gerçekten hayatı çok kolaylaştırıyor. Canon 250D HDR video çekim özelliğiyle beraber geliyor. Bu özelliği kullanabilmek için, fotoğraf makinesini video moduna aldıktan sonra Çekim Mod Kadranından SCN moduna gelmeniz gerekiyor. Bu çekim modunda Canon 250D çekimi 60p yapıyor ama bizlere 30p veriyor bunun sebebi ise, çektiği karelerin yarısını normal pozluyor, diğer yarısını ise eksik pozluyor ve bu kareleri birleştirerek bizlere HDR video veriyor. Fotoğraf makinemizde aynı zamanda Timelapse video yapma imkanın da bizlere sunulmuş. Kırmızı rengi Shoot 5 Menüsüne geldiğiniz zaman karşımıza gelen Time-lapse Video’ya geldiğinizde detaylı bir menü sizleri karşılıyor. Canon 250D, Timelapse videoları çekerken ise MOV/ ALL-I formatında ve Full HD 1080p boyutunda kaydediyor ve 200D ile gelen yeni özellik sayesinde her fotoğraf için yeni pozlama yapıp ona göre çekim yapabiliyor.
Video çekenler için ise mikrofon girişleri unutulmamış. Bu sayede harici olarak bir mikrofon kullanabiliyoruz. Video çekimine başlamadan önce videolarımızı filtreli olarak çekebiliyoruz. Canon bizlere burada 5 adet farklı filtre sunuyor. Bu filtreler: Rüya, Eski Video, Hatıra, Dramatik Siyah Beyaz ve Minyatür Efekti. Aynı zamanda Makinemizin Wi-Fi özelliği sayesinde akıllı cihazlarımızdan video çekimini başlatıp durdurabiliyoruz.
Canon 250D – SCN Sahne Modları:
Canon 250D’de Çekim Mod Kadranından SCN bölümünü seçtiğimiz zaman karşımıza 11 farklı çekim modu çıkıyor. Bunlar;
- Portre
- Grup Fotoğrafı
- Manzara
- Spor
- Çocuk
- Yakın Çekim
- Yiyecek
- Mum Işığı
- Gece Portre
- Elde Gece Sahnesi
- HDR Çekim Modu
Bu Sahne Modları özellikle fotoğrafçılığa yeni başlayan dostlarımız için gerçekten yararlı olabilecek çekim modları, ancak fotoğrafçılığınızı daha hızlı bir şekilde geliştirmek istiyorsanız sizi Yaratıcı Çekim modları kısmına bekliyorum 🙂
Yaratıcı Filtreler Fotoğraf & Video:
Canon 250D’de Çekim Mod Kadranından Yaratıcı Filtreler bölümünü seçtiğimiz zaman hem videoda hem de fotoğrafta kullanabileceğimiz filtreler çıkıyor.
Fotoğraf Filtreleri:
- Kumlu Siyah – Beyaz
- Yumuşak Odak
- Balık Gözü Filtresi
- Yağlı Boya Filtresi
- Oyuncak Kamera Filtresi
- Minyatür Efekti
- HDR Standart Tablo
- HDR Canlı Tablo
- HDR Koyu Tablo
- HDR Gofre Tablo
Video Filtreleri:
- Rüya
- Eski Filmler
- Anı
- Dinamik Siyah Beyaz
- Minyatür Efektli Video
Canon 250D – Wi-Fi Bağlantısı:
Canon 250D Wi-Fi ve NFC desteği ile geliyor. Canon fotoğraf makinelerinde, Wi-Fi kullanımı artık yenilenen Camera Connect aplikasyonu gerçekten çok kolay hale getirilmiş. Camera Connect aplikasyonu ile fotoğraflarınızı akıllı cihazlarınıza aktarabilir ve akıllı cihazlar üzerinden fotoğra makinenizi kontrol edebilirsiniz. DLNA & NFC uyumluğu olan cihazlara herhangi bir bağlantı kablosu kullanmadan 2 ürünü birbirine gösterek fotoğraf aktarımı yapabilir ve Wi-Fi baskı cihazlarıyla kablosuz baskı alabilirsiniz.
Peki bu Camera Connect ne işe yarar? Bu aplikasyonu akıllı cihazlarınıza indirdiğiniz zaman fotoğraf makinenizi akıllı tabet yada telefonlarınızdan kontrol edebilir ve çektiğiniz fotoğraf ve videoları Wi-Fi bağlantısı üzerinen akıllı cihazlarınıza aktarabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz. NFC özelliği ise, NFC özelliğine cihazlarla herhangi bir kablo olmadan, iki ürünü birbirine dokundurarak fotoğraf aktarımı yapmanızı sağlar.
Canon 250D – Bluetooth Bağlantısı:
EOS M5 ile hayatımıza giren Bluetooth özelliği Canon 250D’de bizlere sunuldu. Bu özellikle birlikte artık bağlantıyı oluşturmamız daha da kolaylaştırıyor. Bluetooth bağlantısını bir kere kurduktan sonra telefon ya da makine uyku moduna girse bile sürekli birbirleriyle iletişim halinde oluyorlar. Aynı zamanda Bluetooth bağlantı Wi-Fi bağlantıya oranla çok daha az pil harcamakta olduğu için çok daha efektif diyebilirim. Bluetooth bağlantı ile birlikten fotoğraf çekimi ve çektiğiniz fotoğraflarınızı akıllı cihazlarınıza aktarabiliyorsunuz.
Canon 250D Akıllı Vizör:
Canon’un artık yeni çıkan bütün fotoğraf makinelerinde bulunan akıllı vizör teknolojisi, Canon 200D’ de de bizlere sunulmuş. Canon’da üç farklı vizör bulunuyor. Bunlardan birincisi 800D ve 77D‘de, ikincisi 80D‘de ve üçüncüsü 5D Serilerinde bulunan akıllı vizörler. Bu vizörlerin hepsi makine segmentiyle beraber gelişiyor ve çok daha özelleştirebilir ve daha çok özelliği bizlere sunabiliyorlar. Canon 200D’nin vizöründeki uyarıları ise yukarıdaki menüden görebilirsiniz.
Canon 250D Kutu İçeriği:
- Canon 250D Gövde
- Canon 18-55mm
- LC-E17 Şarj Aleti
- LP-E17 Pil
- Boyun Askısı
- Türkçe Kullanım Kılavuzu
- 2 Sene Canon Eurasia Garanti Kartı
- Ücretsiz 4 Saatlik Sınıf Eğitimi Hakkı Sağlayan Canon Görsel Akademi Kartı
Canon 250D Lens Önerileri: Canon 250D, 2 adet kit lensle beraber satılıyor olacak. Bu lenslere bakıldığı zaman biri Canon EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 DC III diğeri ise Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM. Bu iki lense baktığınız zaman aralarında fiyat farkları mevcut olacaktır. Çünkü IS STM olan versiyonda, IS titreşim engelleyiciyi, STM iste Step Motorlu Netleme sistemi olduğunu belirtiyor. Peki bunlar ne işe yarar, titreşim engelleme özellikle ışığın az olduğu ve düşük enstantane de çekim yaptığımız durumlarda elimiz titreşimini algılayıp ona göre bu titreşim engellemeye çalışan bir teknollojidir. STM ise, özellikle otomatik netleme sistemi ile video çeken kullanıcılar için olmazsa olmazdır. Bir alandan diğer alana netlik yaparken netleme motorunun çıkardığı sesi minimize eder ve bu geçişi çok pürüzsüz bir şekilde gerçekleştirir. Canon 250D, Crop çarpanlı bir gövde olduğu için hem EF hemde EF-S lenslerle uyumludur. Bu farkları bilmiyor iseniz, aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Lens tavsiyelerime gelecek olursak, Canon 250D için ilk etapta 18-55mm ile başlamanızı öneririm. Sonrasında eğer 18mm sizle genişlik açısından yetmiyor ise, ilk etap fiyat performans canavarı Canon EF-S 10-18mm‘yi öneriyorum. Lens bir üst segmenti olarak bilinen 10-22mm’yle neredeyse aynı performansı sağlıyor ve fiyat olarak baktığınızda yarı yarı daha uygun. Lenste aynı zamanda IS ve STM olması da büyük 2 artı.. İkinci olarak herkesin çantasında mutlaka olması gereken bir lens olan, Canon 50mm f/1.8 STM’yi önereceğim. Bu lensle en çok istenen “arkası bulanık” fotoğrafları çok rahatlıkla çekebileceksiniz. Önerdiğim bu 3 lens arasında en uygun fiyata sahip olan lenste Canon 50mm f/1.8 STM’dir. Bu lensin eski versiyonu 50mm f/1.8 II, Canon’un bugüne kadar en çok üretilen ve en çok satan lensidir. Üçüncü olarak ise, eğer 18-55mm’nin 55mm’si sizlere yetmiyor ve daha fazla zum yapmak istiyorsanız burada sizlere yine bir fiyat performans canavarı 55-250mm’yi önereceğim. Bu lenste yine hem IS hemde STM olduğu için özellikle yüksek zum değerlerinde çok daha net fotoğraf çekmemizi sağlıyor.
Canon 250D Aksesuarlar:
- Battery Grip: Canon 200D’ye Battery Grip Takılmıyor.
- GPS: GP-E2 GPS Vericisi
- Pil: LP-E17
- Şarj Cihazı: LC-E17, LC-E17E
- Elektrik Kablosu: AC-E6N ve DR-E18
250D’nin 2000D’ye göre Artı Yönleri:
- Digic 8 İşlemci
- Dual Pixel CMOS AF
- Dünyanın En Hızlı Odaklaması
- Daha Hafif ve Ufak
- Hareketli ve Dokunmatik LCD Ekran
- Daha hızlı fotoğraf çekim imkanı
- 4K Video
- HDR Video ve Timelapse Video Çekimi
- Mikrofon Girişi
250D’nin 200D’ye göre Artı Yönleri:
-
- Digic 8 İşlemci
- 4K Video
- Göz’den Odaklama
- Pil Performansı 1070 Kare vs 650 kare
800D’nin 250D’ye göre Artı Yönleri:
- 800D’ de 45 Hepsi Çapraz tipte Adet Netleme Noktası varken, 200D’de 9 adet netleme noktası bulunuyor.
- 800D’de 7560px RGB-IR Ölçüm Sistemi bulunuyor.
- Daha hızlı fotoğraf çekim imkanı
- Biraz daha büyük ve ağır
Canon 250D Video İncelemesi:
https://www.youtube.com/watch?v=bkKH-0kzw6s
Mayıs 2019