Canon EOS M100 İncelemesi

Bu yazımda Canon’un en son aynasız modeli Canon EOS M100 incelemesi ile karşınızdayım.

Canon, EOS M5 ile Canon aynasız modelleri arasında bulunan en üstün gövdeyi bizlere tanıtmıştı ve EOS M5 ile birlikte Canon aynasız sektörüne daha sağlam adımlarla basacağının sinyallerini vermişti. EOS M5, yaptığımız etkinliklerde fotoğrafçı dostlarımızdan tam not almıştı. Şimdi ise Canon’un aynasız segmentinin giriş seviyesi makinesi olan EOS M100’ü mercek altına alıyoruz. M100, Dual Pixel CMOS AF Netleme teknolojisi ve Digic 7 işlemci ve yenilenmiş sensörüyle gerçekten göz dolduruyor.  Şimdi gelen yavaştan incelememize başlayalım.

Canon M100

Canon EOS M100, aynasız segmentinde EOS M10 modelinin yerine geliyor. Şuan için Canon aynasız güncel sıralamasına bakacak olursak;

EOS M100 > EOS M6 > EOS M5 olarak sıralayabiliriz.

Canon aynasız ailesinde isimlendirme ne yazık ki son kullancının kafasını çok karıştırıyor. Özellikle EOS M5’ten sonra çıkan M6 daha düşük bir segment olmasına rağmen isimlendirmeden dolayı   sanki daha üstün bir gövdeymiş zannedildi. Hatta bazı kişiler EOS M5’te hata olduğunu bu yüzden EOS M6’nin çıktığını falan uydurdular ki gerçekten çok komikti. Sonunda Canon’da anlamış olacak ki, D-SLR’daki gibi 3 haneli sistemi giriş seviyesi makinesine koydu. Bundan sonra çıkacak makinelerde de sıfır atarak üst sınıfa geçme mantığı gelecektir diye düşünüyorum. Yada bunları boşverip Mark serisi ile ilerleyebilirler. Bunu bekleyip göreceğiz.

Canon EOS M100

Canon EOS M100 kimler için uygun?

  • Canon EOS M100 özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlayacak olanlar
  • Cep telefonlarıyla ile fotoğraf çekmeye başlayan ama ilerledikçe cep telefonu kamerasının yetersiz kaldığını düşünenler
  • Blog ya da V-Log üretecek olan kişiler
  • Hali hazırda fotoğraf makinesi var ancak büyük makine taşımak istemeyen kişiler  Canon EOS M100’ü gönül rahatlığı ile alabilir.

 

m100 inceleme

Canon EOS M100 Özellikler:

Canon EOS M100

  • Digic 7 İşlemci
  • APS-C 1.6x CMOS Sensör (Ödüllü 80D Sensörü)
  • Saniyede 6,2 fotoğraf çekim hızı
  • 100 – 25.600 ISO aralığı
  • 3.0” 1.040.000 Noktalı Dokunmatik LCD
  • 14 Bit Raw
  • Dual Pixel CMOS AF Netleme Sistemi
  • Wi-Fi & NFC
  • Bluetooth
  • 1080p 60fps 35mpbs Video Kaydı
  • Timelapse Video
  • 3 Yönlü Titreşim Engelleyici ( Video)
  • Focus Peaking

M100 İnceleme

Canon EOS M100 aynasız fotoğraf makinesi çok hafif ve taşıması inanılmaz rahat bir fotoğraf makinesi. Bu bakımdan çantanıza atıp çantanızda unutabileceğiniz bir ağırlığı var diyebilirim. 302 gram ağırlığıyla şuanda Canon’un en hafif aynasız fotoğraf makinesi diyebiliriz.

Canon EOS M100 Renk Seçenekleri

Canon EOS M100, 3 farklı renk seçeneği ile karşımıza çıkıyor. Bunlar siyah, beyaz ve gümüş renkleri. Açıkcası her tarza uygun renkler var. Özellikle tarzını bozmak istemeyen kadın kullanıcılar için çok güzel bir tasarımı var diyebilirim.

EOS M10 ile kıyaslandığı zaman hatları daha belirgin diyebiliriz. Böylelikle fotoğraf makinesi güzel bir karaktere ulaşmış. Makinenin üstünde bulunan kaplamalar sayesinde makineyi elinize aldığınız zaman verdiği hissiyat güzel. Giriş seviyesi bir fotoğraf makinesinde bile bu güzel kaliteyi ve hissiyatı alabilmek genellikle diğer fotoğraf makinelerinde bulunmuyor. Bu yüzde EOS M100’e geçer not veriyorum. EOS M10’daki o ucuz fotoğraf makinesi hissiyatı bu makinede bulunmuyor. Giriş seviyesi bir fotoğraf makinesi olmasına rağmen kullanılan malzeme kalitesi gayet başarılı diyebilirim.

Canon M100 Back

EOS M100 ‘ün arkasına baktığımız zaman çok sade bir tasarım görüyoruz. 3.0″ 1.040.00 çözünürlüğünde dokunmatik ve hareketli bir LCD ve sağ tarafına konumlandırılmış tuşları görüyoruz. EOS M100 ‘de çok az tuş bulunuyor.  Fotoğraf makinesini ağırlıklı olarak dokunmatik olarak kullanılması ön görülmüş. Zaten dokunmatik ekrana alıştıktan sonra tuşlarla kullanmak istemiyorsunuz. Tuşların hepsi sağ tarafta konumlandırıldığı için tek el ile çok rahat şekilde çekim gerçekleştirilebiliyor. Bağlanabilirliğe çok önem veren Canon bu az tuş dizilimine rağmen Wi-Fi için ayrı bir tuş koymuş.

Canon EOS M100

EOS M100 ‘ün üstü de çok sade ve kolay kullanım amaçlanarak tasarlanmış. Deklanşör, video çekimi, tekerler ve mod tekerleriği tuşu. Hemen sol tarafta ise flaş konumlandırılmış. Dikkatli gözlerden kaçmayacaktır,  bu fotoğraf makinesinde çekim mod tekerleği bulunmuyor. Diyafram, Enstantane öncelikli gibi modlar fotoğraf makinesinin menüsü içerisine saklanmış ve böylelikle özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlayan kişiler için çok karışık ve korkutucu gelen tuş yapısı bu sayede çok daha basite indirgenmiş.

 

 

Canon M100 Side

EOS M100’un sol tarafında ise flaş açma tuşu, HDMI girişi ve Hafıza kart girişlerini görüyoruz. EOS M100, SD, SDHC ve SDXC Hafıza kartlarıyla uyumludur. Burada en çok hoşuma giden nokta ise, Kart ve HDMI giriş yerlerinin eskisi gibi kauçuk bir malzeme yerine gövde yapısıyla aynı malzeme ile kapak yapılmış olması diyebilirim. Bu detay gerçekten hoşuma gitti. Aynı zamanda pil ile aynı yerde olmayan hafıza kart girişi de yine tripod üzerinde çekim yaparken hafıza kartını değiştirebilmemize olanak sağlıyor. Canon’un giriş segmenti fotoğraf makinelerinde genellikle kart ve pil aynı bölümde yer alıyor.  Video çekimlerinde sıkıntı yaşamamanız adına mutlaka Class 10 hızında bir hafıza kartı satın almanız gerekmektedir.EOS M100 pil olarakta LP-E12 pilini kullanıyor. Tam dolu pil ile 295 kare fotoğraf çekebiliyor, eğer eco modu açarsanız bu oran 420’e kadar artabiliyor.

EOS M100 un ön görüşü ise yukarıda bahsettiğim gibi gerçekten çok şık ve sade tasarlanmış.

Canon EOS M100 Netleme Sistemi:

Canon EOS M100 ‘ün netleme sistemine gelecek olursak, M100 bizlere Dual Pixel CMOS AF sistemi ile sunuluyor. Bu sistem hali hazırda 1D X Mark II ve 5D Mark IV’te de kullanılan bir netleme teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde netleme hem daha hızlı hem de çok tutarlı bir hale geliyor. Özellikle hareket eden objelerde netlik takibi konusunda çok başarılı olduğunu belirtebilirim. Dual Pixel CMOS AF aynı zamanda LCD’de dokunduğumuz yere netleme yaparken çok tutarlı ve netliği kaçırmadan akıcı bir şekilde 2 nokta arasında netleme yapmamızı sağlıyor.

Canon EOS M100’de 49 adet netleme noktası bulunuyor ve bu netleme noktaları Liveview’da bakılan alanın %80’ini kapsıyor bu sayede rahat bir şekilde netleme yapabiliyoruz.Aşağıdaki video da Dual Pixel’in ne olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=vE2e6XCXqjo&t

 

Dual Pixel CMOS AF şuan için Dünyaca kabul edilen en iyi çalışan netleme sistemlerinden biridir. Fotoğraf makinelerinde bulunan bütün pikseller kendi içlerinde 2 fotodiyota bölünüyor ve bulunan tüm pikseller hem netleme yapma hem de görüntüyü kaydetme işlemini aynı anda yapabiliyor.

Aslında aşağıda bulunan görsel ile bu konuyu çok daha iyi anlayabilirsiniz. 760D, 750D gibi gövdeler Hybrid CMOS AF kullanıyor, sağ taraftaki görselde gözüktüğü üzere mavi pikseller görüntü kaydı, sarı pikseller ise netleme yapmak için kullanılıyor. Fakat Dual Pixel CMOS AF kullanan 77D, 80D, 800D , M5 ve M6 gibi gövdelerde bütün pikseller her iki işlem içinde kullanılıyor.

Dual Pixel CMOS AF aynı zamanda LCD’de dokunduğumuz yere netleme yaparken çok tutarlı ve netliği kaçırmadan akıcı bir şekilde 2 nokta arasında netleme yapmamızı sağlıyor.

EOS M100 İncelemesi

Canon EOS M100 ’de bulunan Digic 7 işlemcinin gücü sayesinde,  AF hızı ve AF takibi çok tutarlı hale geldi. Digic 6’ya oranla insan ve obje takibi performansı gözle gözükür şekilde yükseldi. Digic 6’da 800 ISO’da elde ettiğiniz gürültüyü Digic 7 işlemcide 1600 ISO’da elde etmiş oluyorsunuz. Fotoğraf makinemiz Digic 7 ve yeni CMOS Sensörün gücüyle AF yaparken saniyede 6.2 kare fotoğraf çekimini sağlıyor.

 

Canon M100 İncelemesi

Canon EOS M100 ‘ün sensörüne baktığımız zaman Canon 80D’de kullanılan sensörün aynısını görüyoruz. İşlemci’yi de hatırlayacak olursak o da Digic 7 yani Canon’un şuan için en hızlı işlemcisi. Kısacası M100’den 80D kalitesinde fotoğraf beklememiz gerekiyor. Bu sensör 1.6X Çarpanlı bir sensör. Ortalama olarak 24 megapiksellik fotoğraflar çekmemize olanak sağlıyor. Fotoğraf makinemiz RAW’ları 14bit olarak kaydediyor. Bu sayede çok daha iyi renk geçişleri elde etmiş oluyoruz.

Canon EOS M100

Canon EOS M100’ün üstten fotoğrafına baktığımız zaman fotoğraf makinemizde çekim modları bulunmuyormuş gibi bir görüntü mevcut. Ancak bu çekim modları menünün içine saklanmış bir şekilde bizi bekliyor diyebiliriz.  Kırmızı Shoot 1 menüsüne geldikten sonra Kayıt Modu’na girdikten sonra karşımıza diğer çekim modları gelecektir.

Hem yaratıcı hem de otomatik çekim modları burada bulunmaktadır.

EOS M100 Menu

Yaratıcı Çekim Modları:

  • Manuel
  • Diyafram Öncelikli Mod
  • Enstantane öncelikli Mod
  • Program Modu

Canon EOS M100

Otomatik Çekim Modları:

  • Hibrid Auto
  • Yaratıcı Asistanı
  • Otoportre
  • Portre
  • Pürüzsüz Cilt
  • Manzara
  • Yakın Çekim
  • Spor
  • Yiyecek
  • Elde Gece Sahnesi
  • HDR Ters Işık Kontrolü
  • Kumlu S/B

EOS M100 İnceleme

Canon EOS M100 Video Özellikleri:

Canon EOS M100’un video özelliklerine bakacak olursak, 1080p’de 60 fps video çekimi sağlayabiliyoruz. EOS M100’ün en büyük özelliği ise giriş seviyesi bir fotoğraf makinesi olmasına rağmen 1D X Mark II ve 5D Mark IV gibi üstün gövdelerde bulunan Dual Pixel CMOS AF Odaklama sisteminin bulunuyor oluşu diyebilirim. Eğer hali hazırda yeni seri bir Canon fotoğraf makinesi kullanıyorsanız Dual Pixel CMOS AF’nin başarısını mutlaka test etmişsinizdir.

Canon M100 Video

Video menüsüne geldiğiniz zaman, Kayıt Modunda bizler üç seçenek bekliyor, bunlar sırasıyla;

  • Video Otomatik Pozlama
  • Video Manuel Pozlama
  • Time-lapse Video

Videoları MP4 formatında kaydedebiliyor ki bu format özellikle akıllı telefon ve tabletler için en iyi görüntüyü sağlayan format olduğunu hatırlatmakta fayda var. Böylelikle makinenizle çektiğiniz bir videoyu sosyal medyada paylaşmak için akıllı cihazlarınıza attığınız zaman en iyi görüntüyü almış olacaksınız.

MP4:
1920 x 1080 (Full HD): 60 fps (59.94 fps) / 50 fps / 30 fps (29.97 fps) / 25 fps / 24 fps (23.98 fps)
1280 x 720 (HD): 60 fps (59.94 fps) / 50 fps
640 x 480 (VGA): 30 fps (29.97 fps) / 25 fps

EOS M100 LCD Ekran

EOS M100 özellikle amatör olarak blog ya da vlog çekimleri için uygun bir fotoğraf makinesi diyebilirim. Yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi yukarı doğru açılabilen LCD ekranı sayesinde kendinizi rahatlıkla görebiliyorsunuz. Fotoğraf makinemizde harici mikrofon girişi ve kulaklık girişi bulunmuyor. Ses kaydını fotoğraf makinesinin önündeki mikrofondan gerçekleştiriyor. Ses kayıt seviyesi Otomatik, Manuel ve Kapalı olarak değiştirebiliyor.

EOS M100’de video çekimi sırasında 3 yönlü Digital IS aktif hale geliyor.  Digic 7 sayesinde EOS M5 ile ilk defa bir Canon gövdede 5 yönlü titreşim engelleyici bizlere sunulmuştu. Artık EOS M100’de de bulunuyor ve bu özelliği lensinizde IS bulunsun ya da bulunmasın kullanılabiliyorsunuz. Eğer lensiniz IS ise, ozaman Canon’un Combination IS olarak adlandırdığı teknoloji sayesinde hem lensteki IS hem de gövdedeki IS kullanılıyor ve daha da sabit bir görüntü elde etmiş oluyoruz.

Canon M100 Focus Peaking

Video çekim yaparken, Focus Peaking özelliği sayesinde netlik yaptığınız alanı çok daha rahat bir şekilde anlayabiliyor ve bu sayede isteyenmeyen netsizlik durumlarının da önün geçmiş oluyorsunuz. Canon EOS M100’de Focus Peaking üç farklı renkte Peaking gösterimi bizlere sağlıyor. Focus Peaking modunu aktif hale getirmek için fotoğraf makinesini Manuel Odaklama Moduna almanız gerektiğini unutmayın.

Canon EOS M100 Focus Peaking

EOS M100 Timelapse

Fotoğraf makinemizde aynı zamanda Timelapse video yapma imkanın da bizlere sunulmuş. Time-lapse Video’ya geldiğinizde detaylı bir  menü sizleri karşılıyor. EOS M100, Timelapse videoları çekerken ise MOV/ ALL-I formatında ve Full HD 1080p boyutunda kaydediyor ve EOS M100 ile gelen yeni özellik sayesinde her fotoğraf için yeni pozlama yapıp ona göre çekim yapabiliyor.

Canon M100 Video

Bu menüye girdiğiniz zaman karşınıza 3 farklı senaryodan birini seçebiliyor, böylelikle çekmek istediğiniz ortama en uygunu seçerek en iyi sonuca en kolay şekilde ulaşmış oluyorsunuz.

Timelapse nedir merak ediyorsanız aşağıdaki video sizler için örnek olabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=_M68Ij6MR9M

Canon EOS M100 Vlog

Canon EOS M100’ü  V-log için kullanmak isteyenler içinde artı ve eksilerini belirtmek istiyorum.

1)V-Log için olmazsa olmaz kesinlikle kusursuz bir odaklama sistemi. Canon EOS M100 yukarıda da bahsettiğim gibi Dual Pixel CMOS Netleme Sistemine sahip. Bunun sayesinde ise kendinizi çekerken bir kere yüzünüze odağı yaptıktan sonra netlik kitleniyor ve siz hep net çıkıyorsunuz.

2) 180 Derece Hareketli LCD’si sayesinde kendinizi V-Log çekerken görebiliyorsunuz. Böylelikle kadraj problemimizde ortadan kalkıyor.

3) Kit Lensi 15-45mm standart kit lenslerinden daha geniş bir açı verdiği için kadraja sığmama gibi bir derdinizde ortadan kalkıyor.

4) Olumsuz olarak bahsedebileceğim noktası ise EOS M100’de harici mikrofon girişi yok. Bu yüzden harici bir mikrofon bağlayamıyorsunuz.

5) Taşınabilirlik açısından çok hafif ve ufak olduğunu da tekrardan hatırlamakta fayda var çünkü yurtdışında sorun olmasa da Türkiye’de elinizde gorillapod ile yürüyünce bir hali dikkat çekiyorsunuz. Gorillapod demişken, Canon EOS M100 ‘ü gorillapod’un üstüne koyduğumuz zaman aşağıdaki gibi boyuta ulaşıyor.

Canon EOS M100 Vlog

Aşağıda sizler için EOS M100 ve EF-M 22mm f/2 STM lens ile birlikte bir V-Log çektim. EOS M100 ‘ün video, ses ve 22mm’nin açısını buradan görebilirsiniz ancak dediğim gibi kit lensi 15-15mm ile yaklaşık olarak 7mm daha geniş V-Log çekme imkanınız olacaktır.

https://youtu.be/bBiwgExzpuk

EOS M100 Wi-Fi

EOS M100 Wi-Fi

Canon EOS M100 Wi-Fi & NFC:

EOS M100’de Wi-Fi & NFC’ de bulunuyor. Wi-Fi ve NFC ile birlikte akıllı cihaz ve bilgisayarlar üzerinden fotoğraf makinemizi kontrol edebiliyor, çektiğimiz fotoğrafları akıllı cihazlarımıza aktarabiliyor ve Wi-Fi üzerinden kablosuz olarak baskı alma imkanımız oluyor. Hem IOS hem de Android işletim sistemlerinde çalışan Canon Camera Connect uygulamasını kullanmak gerçekten çok kolay.

Bunların dışında DLNA & NFC uyumluğu olan cihazlara herhangi bir bağlantı kablosu kullanmadan iki cihazı birbirine tanıtarak fotoğraf aktarımı yapabilir ve Wi-Fi baskı cihazlarıyla kablosuz baskı alabilirsiniz.

M100 Wi-Fi Bağlantı

Canon EOS M100 ile gelen bir yeni özellikle ise Bluetooh. Bu özellikle birlikte artık akıllı cihazlarla bağlantı oluşturmamız daha da kolaylaştırıyor. Bluetooth bağlantısını bir kere kurduktan sonra telefon ya da makine uyku moduna girse bile sürekli birbirleriyle iletişim halinde oluyorlar. Aynı zamanda Bluetooth bağlantı Wi-Fi bağlantıya oranla çok daha az pil harcamakta olduğu için çok daha efektif diyebilirim. Bluetooth bağlantı ile birlikten fotoğraf çekimi ve çektiğiniz fotoğraflarınızı akıllı cihazlarınıza aktarabiliyorsunuz.

EOS M100 Lens

Canon EOS M100 Lensler ve Aksesuarlar:

Canon EOS M100

Aksesuar ve lensler konusuna gelince, işin rengi değişiyor. Flaşlar seçenekleri olarak Canon’un 270 EX’ten 600EX’e kadar bütün modellerini kullanabiliyorsunuz.

screen-shot-2016-09-13-at-20-22-40

Lenslerde ise hali hazırda yedi adet EF-M lens bulunuyor:

  • EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM
  • EF-M 22mm f/2 STM
  • EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM
  • EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM
  • EF-M18-55mm f/3.5-5.6 IS STM
  • EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
  • EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM

Aşağıdaki videoda ise bu lenslerin detaylı şekilde açıklamasını bulabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=T7Pdwd3Esdk&t

EOS M100 Kutu İçeriği

EOS M100 Kutu İçeriği

Canon EOS M100 Kutu İçeriği:

  • EOS M100 Gövde
  • EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM
  • LC-E12 şarj aleti
  • LP-E12 şarj
  • Boyun askısı
  • 2 Sene Canon Eurasia Garanti Belgesi
  • Ücretsiz 4 Saatlik Sınıf Eğitimi Canon Görsel Akademi Kartı

Canon EOS M100 Örnek Fotoğraflar

Aşağıda EOS M100 ile çektiğim fotoğrafları görebilirsiniz.

EOS M100 Sonuç

Canon EOS M100’ü özetlemek gerekirse; fotoğrafçılığa yeni başlayacak, hali hazırda cep telefonu ya da kompakt bir makineyle fotoğraf çeken kişilerin daha iyi fotoğraf çekmek için tercih edeceği bir aynasız fotoğraf makinesi olmuş diyebilirim. 24 Megapiksel, Digic 7 İşlemci, Dual Pixel CMOS Odaklama Sistemi, Dokunmatik Ekran ve Wi-Fi bağlantı seçenekleriyle giriş segmenti aynasızlar arasında tercih edilebilir bir fotoğraf makinesi olmuş.

 


Canon EOS M100 hakkında aklınıza takılan soruları ve yorumlarınızı aşağıdaki bölümden bana iletebilirsiniz. Bu incelemeyi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarından bana destek vererek daha fazla kişiye ulaşmamda bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum 🙂

Mert Gündoğdu Eylül 2017