Fotoğraf Çekmeden Kontrol Etmeniz Gereken Ayarlar

Fotoğraf Çekmeden Kontrol Etmeniz Gereken Ayarlar

Herkese Merhaba,

Hepimizin fotoğrafçılık geçmişsinde başına bir kez gelmiş ve çekmek istediğiniz o anın fotoğrafını çekemediği olmuştur olmadı diyen yalan söyler 🙂

Öncelikle evden çıkmadan mutlaka kontrol etmeniz gerekenler,

1)Hafıza Kartı

2)Dolu bir Pil

3)Gerekli çekim için uygun lens ve gerekiyorsa yan ekipmanlar( polarize filtre , kumanda vs)

Bu yukarıdaki üçlüyü de unutmam okadar da değil demeyin. Londra’dayken Londra’da Gece diye bir proje yapmak istedim. Projenin ilk günü tam parliament mavi saatleri hesaplayıp Big Ben’in oraya gittim. Makinemi çıkardım, açtım ama açılmadı. Işte o an benim için yıkım anıydı, yeni bir projeye başlıyorsunuz ve her şey hazır ama makinenin pili evde. Dönüp almaya kalsanız mavi saatler kaçıcak ve çekilecek karenin hiç bir önemi kalmayacaktı bende o günü keşif günü olarak ayırdım ve ertesi günü tekrardan pilimle beraber tekrar geldim 🙂

Peki Çekim alanına geldiğinizde kontrol etmeniz ayarlar neler? 

1)       Çekim Modunu Kontrol Edin.

201210_ProgramMode

Genelde dışarda manzara , sokak vs tarzı fotoğraflar çekerken Diyafram öncelikli çekim modunu tercih ediyorum. Fakat bazen Çantada bazen elimizin deymesiyle bu mod tekerleği dönebiliyor ve ayarlarınız değişebiliyor.  Yine aynı şekilde havanın aydınlığına göre genel bir diyafram değeri verebilirsiniz.

2) ISO’yu kontrol edin.

canon-eos-550d-iso

Bu benim başıma sıkça geliyor. Çekim öncesi ISO kontrolunun amacı, fotoğraf çekimlerimiz gündüz başlayıp hava kararıncaya kadar devam ediyor. Bu yüzden hava karardıkça, ISO’yu da doğru orantıda arttırıyoruz ve makinemizi öylece çantasına koyup kenara kaldırıyoruz. Bir sonraki çekim de makine daha onceki ISO değerini unutmuyor ve yine yüksek değerden çekmeye devam ediyor. Böyle bir durumun önüne geçmek adına çekime başlamadan kontrol etmeniz gereken en önemli yerlerden biri de ISO oluyor.

3)   Pozlama Telafisi Aktif mi? 

1741C1543555F74AC97104579FD47F97

Hızlı bir şekilde fotoğraf çekmeye başladınız fakat olması gerekenden karanlık veya aydınlık çıkıyorsa mutlaka pozlama telafisiyle ilgili bir ayarı kontrol etmenizde fayda olacaktır.

4)Motor Modunu Kontrol Edin

motormodu

Yine bir önceki çekimden kalmış bir ayar olabilir ve deklanşöre bastığınızdan 10 saniye gecikmeli çekim yapabilirsiniz. Bu da yine başıma gelenlerden biridir.

5)Fotoğraf Boyutu ve Format Kontrolu 

rawvsjpg

Bir gece öncesinde arkadaşınızın doğum gününde anı fotoğrafları çekerken çekim modunu Medium JPEG’e almıştınız hatırladınız mı? Hayır 🙂 Çekime başladınız 4-5 kare çektikten sonra fark ettiniz ki format JPG’te kalmış!!. Bu da istenmeyen bir durum bu yüzden çekime başlamadan mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

Yukarda söylediğim ayarlara bakmak alıştıktan sonra toplamda 1 dakikanızı almayan kontrollerdir. Sonrasında pişman olmamak için mutlaka çekime gitmeden once evde sonrasında da çekim yapacağınız alanda bu ayarları kontrol etmenizi öneririm.

Mert Gundogdu Eylül 2014