Prime Lens mi , Zoom Lens mi?
Fotoğraf camiasında en fazla tartışılan konulardan biri de prime lens mi yoksa zoom lens mi ikilemidir. Tabi ki 2 lens türününde kendilerine göre artı ve eksileri mevcut. Fakat gerçekten kaliteli fotoğraflar için tek çözüm prime lens. Bu yazımda sizlere bu iki lens tipinden bahsedeceğim.
Yeni Başlayanlar için Prime Lensin Önemi:
Fotoğrafa yeni dostlarım bana sorduklarında genellikle kendilerine 50mm 1.8 gibi bir lensle başlamalarını ve böylelikle gözlerini eğitmeye sıfırdan başlamış olmalarını sağlıyorum. Prime lenslerde zoom yapma olanağı olmadığı için fotoğrafçılar zoom yapmak için ileri geri yürümeleri ve kusursuz kadrajı yakalamaları için çaba sarfetmeleri gerekiyor. Aynı zamanda 50mm 1.8 lensin sunduğu 1.8 diyafram olanağıyla arka planı rahatlıkla objeden kurtarar ilk etapta çekmek istedikleri fotoğrafları çekebiliyorlar.
Netleme Hızı ve Tutarlılığı:
Yeni fotoğraf makinelerinde her ne kadar gerçekten çok gelişmiş sistemlerde olursa olsun, doğru netleme yapma fotoğraf yeni başlayan her fotoğrafçının en büyük sıkıntısı. Kimi zaman yakalanan en iyi fotoğraflar bile sırf netlike kaçtığı için hiç bir işe yaramıyor ve bu fotoğrafçıyı moral olarak bitiriyor. Özellikle geniş açı lenslerin gördükleri açı büyük olduğu için makinemiz genellikle en yakın objeye netliyor.Netlemeyi öğrenirken prime bir lensle netleme pratiği yapmalarını tavsiye ediyorum.
Prime Lens Keskinliği
Her fotoğrafçının ilerleyen zamanlardaki sıkıntısı fotoğrafların keskin gözükmemesidir. Eğer keskin fotoğraf istiyor iseniz kesinlikle ve kesinlikle prime lens kullanmanız gerekiyor. Prime lenslerin içinde sadece tek bir MM olduğu için, lensin içinde kullanılan cam sayısı azalıyor. Görüntü ne kadar az camdan geçip sensöre düşerse o kadar keskin bir fotoğraf elde edebilirsiniz.
Diyaframın Karşı Konulamaz Çekiciliği
Prime lenslerin sundukları diyafram değerleri her fotoğrafçının ağzını sulandırır. Canon 85mm 1.2 , 50mm 1.2 , 135mm 1.8 gibi lensler fotoğraf camiasında bulunan her fotoğrafçının hayallerini süsler. Bir lensin sağladığı Açık Diyafram değeri ne kadar düşük olursa, arka plan o kadar bulanık olacak ve çekilen obje arka plandan maksimum seviye de ayrılmış olur. Açık diyafram sadece arka planı bulanıklaştırmaya yaramıyor tabi ki. Aynı zamanda lensin daha fazla ışık almasını ve düşük diyafram değerlerinde daha keskin sonuçlar almamız sağlıyor.
Günümüz fotoğraf makinelerinin ISO performansları düşünüldüğü zaman 50mm 1.8 gibi fiyat performans canavarı bir lensler akşamları harikalar yaratabilirsiniz.
Lens Bozulmaları:
Yeni teknoloji fotoğraf makinelerinde lens bozulmalarını rahatlıkla photoshop ya da fotoğraf makinemiz üstünde düzeltebiliyoruz. Fakat bu bozulmaları minimuma indirebilmek için ve temiz sonuçlar alabilmek adına herzaman Prime lens kullanımızı öneririm.
Prime ve Zoom Lenslerin Ufak karşılaştırması:
Prime lensler genel olarak (50mm 1.8 dışında), pahalı lenslerdir. Özellikle diyafram değerleri ön plana çıktıkça fiyatlarda katlanarak ilerliyor. Zoom lensler size kullanım kolaylığı sağlayacaktır. 85mm 1.8 lens ile ağırlıklı olarak portre çekebilirsiniz, fakat Canon 15-85mm ile hem portre hem sokak hemde manzara fotoğraflarını rahatlıkla çekebilirsiniz. Prime lensler her zaman daha pahalı , daha keskin fotoğraf çıkaran lenslerdir.
Genellikle, Düğün fotoğrafçıları genellikle lens değiştirmeye vakitleri olmadığı ve anı yakalama derdinde oldukları için zoom lens tercih ederler ağırlıklı olarakta 24-70mm 2.8 ve 70-200 2.8 setlerini tercih ederler. Bunların dışında daha kaliteli fotoğraf çekmek durumunda olan fotoğrafçılar her zaman prime lens tercih ederler.
Peki ya ben ne kullanıyorum?
Yukardaki yazımda prime lensleri öve öve bitiremedim fakat benim şuanda ki ekipmanımda hiç prime lens yok. Açıkcası çekim yaparken lens değiştirmeye gerçekten hiç vaktim olmuyor. Anca 17-40, 24,105 ve 100-400 lensleri arasında değişiklik yapabiliyorum ama bugüne kadar kullandığım lensler arasında en keskin sonuçları herzaman prime lenslerle almıştım .
Mert Gundogdu | Ağustos 2014