Fotoğrafta Işık Patlamasını Nasıl Engellerim?

Fotoğrafta Işık Patlamasını Nasıl Engellerim

Fotoğrafta Işık Patlamasını Nasıl Engellerim?

Dışarda fotoğraf çekerken bir sürü ışık koşuluyla karşı karşıya kalıyoruz. Özellikle İstanbul gibi bir şehirde 1 saat sonra yağmur mu yağıcak güneş mi açıcak kestirmek biraz zor. Her fotoğrafçının genelde vizörde gördüğüyle çektiği sonuçlar tatminkar olmuyor. Bunlardan sıkça karşılaşılanı ise gökyüzünün olması gerekenden daha aydınlık hatta kimi zaman bembeyaz çıkmasıdır. Aynı zamanda bu beyaz alanları fotoğrafçılar arasında, yoğurt bölge olarak ta adlandırılır 🙂

 

Fotoğrafta Işık Patlamasını Nasıl EngellerimDoğru Ölçüm Almayı Öğrenin – Fotoğrafa yeni başlayanların en büyük sıkıntısı doğru ölçünü nasıl ve nerden alıması gerektiğini bilmemeleri. Bu yüzden genellikle manzara fotoğraflarında pozlamayı gökyüzünden değil, çekeceğimiz köprü , bina vs gibi objelerden yaptığımız için gökyüzü parlak çıkıyor. Bu tarz binalar genellikle koyu renklere sahip olduğu için fotoğraf makinemiz pozlamasını binanın koyu yerinden alıyor, böylelikle açık mavi olan gökyüzü olması gerekenden koyu çıkıyor. Bu tarz durumlarda pozlamayı gökyüzünden aldığınız zaman ise binalar karanlık çıkacaktır, burada ister 2 kare çekip birleştirebilir istersenizde pozlamayı -1 +1 olarak değiştirerek istediğiniz kareyi yakalayabilirsiniz.

Ölçüm Modları genellikle karştırılan bir konudur, burada sizleri Kutay Kösem’in Ölçüm Modları hakkındaki videosuyla baş başa bırakıyorum.

 

histo-yellowFotoğraf Çekerken Histograma Dikkat Edin – Her ne kadar Histograma dikkat edin desem bile, etmeyeceğinizi biliyorum çünkü fotoğraf çekerken Histograma bakmak gerçekten vakit isteyen bir iştir. Genel olarak, fotoğraf karanlık çıktıysa Histogram sağ tarafta , çok aydınlık çıktıysa sol tarafa yığılmıştır. Genellikle en iyi Histogram değeri “dağ” şeklinde olanıdır. Ortaya geldikçe artan son ve baş tarafları az olmalıdır.

 

 

htp_menuFotoğraf Makinenizin Ton Vurgusu Menüsünü Aktif hale Getirin – Bu ayar normalde fazla kullanılmayan bir ayardır. Ton Vurgusunu aktif hale getirdiğiniz zaman, fotoğrafı çektikten sonra makineden bakarken bembeyaz çıkan yerlerin kırmızı olarak gösterilmesidir. Böylelikle fotoğrafınızın patlamış bölgelerini rahatlıkla görebilirsiniz.

 

 

 

 

canon-raw-menu

RAW Çekin – Yineherzaman dediğim gibi fotoğraflarınızı RAW formatta çekin. RAW formatta çekilen fotoğraflarda patlamış alanları rahatlıkla kurtarabilirsiniz. Fakat JPEG formatta bunu yapmak RAW formattaki gibi etkili olmuyor.

 

 

 

 

 

color-grad_blue

Filtre kullanın – Kullanımı fazla yaygın olmasa da Degrade Filtreler filtreler bu tarz çekimler için gerçekten hayat kurtarıcı filtrelerdir. Bu filtreler genellikle gökyüzüyle çekilecek olan bina, manzara vs’yle uyumlu fotoğraflar çıkarmanızı sağlıyor.

 

 

 

 

aebPozlama Aralığı ( Bracketing) – Size önerebileceğim bir diğer yöntem ise, bütün D-SLR fotoğraf makinelerinde bulunan Exposure Bracketing özelliğini kullanmanız. Bu mod ile, ayarladığınız aralıkta (-1 0 +1 vs ) arka arkaya fotoğraf çekiyoruz. Sonrasında da uygun olan fotoğrafları photoshop yardımıyla üst üste getirip isteğinize göre siliyorsunuz.

 

 

 

 

 

 

Bu yazımla sizlere faydalı bilgiler verebildiysem aşağıdaki yorumları kısmına yorum bırakabilir veya bu gönderiyi beğenebilirsiniz. 🙂

Mert Gundogdu | Agustos 2014