Daha İyi Fotoğraf Çekmenin 10 Yolu

Daha İyi Fotoğraf Çekmenin 10 Yolu
Bu yazımda sizlere nasıl daha iyi fotoğraflar çekebilmeniz için bazı ufak ip uçları vereceğim. Bu ip uçları çok kolay fakat genellikle bu kurallar kullanılmadığı için hep aynı hatalara sahip fotoğraflar görüyoruz.

Şimdi sırasıyla 10 maddenin üstünden geçelim.

1)Ekipmanınızı tanıyın- Evet kolayından başlayalım. Bütün ekipmanlarınızı en ince ayrıntısına kadar tanımanız gerekiyor. Makinenizin özelliklerini bilmezseniz, hem onca verdiğiniz parayla sadece auto modda çekim yapmış olursunuz hemde çektiğiniz sonuçlar sizleri tatmin etmez. Her fotoğraf tipinden çekimler yapmanı deneyin ve elinizi hızlaştırmayı çalıştın.

2)Çekmeyi sevdiğiniz fotoğraf türünün üstüne yoğunlaşın- Beni tanıyanlar bilir ağırlıklı olarak otomobil fotoğraf çekiyorum. Genelde tercih edilmeyen bu fotoğraf türün hakkında devamlı araştırmalar yaptım, değişik çekim teknikleri , aydınlatma teknikleri denedim ve halen deniyorum. Çünkü fotoğraf hem ekipman olarak hemde sonuç olarak sonu olmayan bir olgudur. Işığınızın kafasını çok az sağ tarafa çevirdiğinizde bile elde edeceğiniz fotoğraf çok değişecektir. Bu yüzden bütün ışık koşullarını , değişik lenslerle deneyin.

Aşağıdaki Linklerden daha önceden hazırlamış olduğum yazılardan merak ettiklerinize girip bunları denemenizi öneririm.

http://www.mertgundogdu.com/enstantanenin-efektif-kullanimi/

http://www.mertgundogdu.com/polarize-filtre-nasil-kullanilir/

http://www.mertgundogdu.com/diyaframin-fotograf-etkisi/

http://www.mertgundogdu.com/bw-nd-filtre-incelemesi/

http://www.mertgundogdu.com/10-250-mm-odak-uzakligi-testi/

http://www.mertgundogdu.com/isikla-boyama-nasil-yapilir/

3)Fotoğraf izleyin- Çoğunuzun “Fotoğraf çekmeye, kendimi geliştirmeye vaktim yok” dediğinizi duyar gibiyim. Peki ozaman fotoğraf izlemeye vaktiniz var mı? Günümüzde çoğumuzda genellikle akıllı telefonlar ve tabletler mevcut. Bütün bu akıllı cihazlara uygun fotoğraf izleme uygulamaları mevcut. 500px, 1x gibi. Bu uygulamaları indirerek, serviste, otobüste , vapurda heryerde fotoğraf izleyebilir ve gözünüzü geliştirebilirsiniz böylelikle fotoğraf çekerken kadrajı çok daha rahat bir şekilde oturtabilirsiniz.

4) Kendi ekipmanınızı kendiniz yapın- Yine vakit isteyen bir çalışma. İlk flaşlarımı aldığım zaman, soft box, lightbox , difüzör ve beauty dish yapmışlığım vardır. Bütün bu çalışmalar sayesinde ışığın değişik ekipmanlarla olan ilişkisini ve ekipmanların daha efektif kullanımını öğrenmiş oldum aynı zamanda bunları yüzlerce lira vererek değil, çok ufak meblağlara halledebildim. İlerleyen zamanlarda ise , hangi ekipmanın kendime daha yararlı olduğuna karar vererek daha profesyonel ürünlerle çalışmaya başladım. Yukarıdaki fotoğrafta 2009 yılında tamamen kendi yapımım olan ürünleri görebilirsiniz 🙂

mertgundogdudiy

5)Bol bol fotoğraf çekin- ama çekmeyin 🙂 Herkese en çok önerdiğim şey bol bol fotoğraf çekmeleridir. Fakat aynı konu değil, mesala yaşlı bir amcayı görünce arka arkaya 5-6 kare çekmeyin. 1 kere çekin olmazsa zorlamayın, ülkemiz gayet kalabalık. Kimseyi rahatsız etmemeye özen gösterin. Bol bol değişik teknik deneyin, hızlı enstantane, yavaş enstantane, yüksek iso, dar alan derinliği gibi konulara çalışmanızı öneririm.

6) Live View Kullanın- Sabit objeleri çekerken, mutlaka tripod ve live view kullanın. Gündüz ya da akşam hiç fark etmez. Makinenizi manuel netlemeye alın, Image Stabilzer’i kapatın, 10x zoom yaparak manuel netleme yapın. En net fotoğrafı böyle yakalayabilirsiniz.

Daha İyi Fotoğraf Çekmenin 10 Yolu

7) Jpeg yerine RAW Çekin-Fotoğraf makineniz eğer RAW format fotoğraf çekebiliyorsa mutlaka ama mutlaka RAW fotoğraf çekin. RAW fotoğraflar JPEG fotoğraflara gore sıkıştırılmamış bir görüntü sağlar. Ornek vermek gerekirse JPEG formatında çekilen bir fotoğraf 5 mb ise aynı fotoğraf RAW formatta 20-25 mb arasında bir boyuta sahiptir. RAW fotoğraf işlemeye kesinlikle üşenmeyin herzaman ama herzaman RAW formatta daha iyi sonuç alırsınız. Aynı şekilde yüksek ISO’ da çektiğiniz fotoğrafları CameraRAW programında işlerken Noise Reduction kısmına gelerek en efektif şekilde işleyebilirsiniz.

 

8) Beğendiğiniz fotoğrafçıları Facebook’tan da beğenin- Genel olarak fotoğraf sitelerine devamlı bakamıyoruz. Fakat bir gözümüz genellikle Facebook’ta. Böylelikle beğendiğiniz fotoğrafçının çekmiş olduğu yeni fotoğrafları burdan takip edebilirsiniz. Aynı zamanda fotoğrafçılar facebook’ta genellikle çekim backstagelerini fotoğraf hakkında bazı sırlarını zaman zaman açıklayabiliyor , bir backstage fotoğrafında göreceğiniz ufak bir ayrıntı size çok fazla fikir verebilir. Zamanında bu yöntem sayesinde bir çok şey öğrenmiştim ve halen daha öğreniyorum.

9)Bol bol gezin- Paranızı ve zamanınızı bol bol gezmeye ayırın. Lenslerin 1.2 diyaframlısını almak yerine, 1.8’ını alıp değişik yerlere gidin. En basit örneği, 50mm 1.2 ve 50mm 1.8 alan iki kişi düşünün. 50mm 1.8’i alan kişinin cebinde büyük bir meblağ kalıyor aradaki farka yurtdışına bile çıkabilir. Ülke içinde ise 2-3 şehire rahatlıkla gidebilir ve kimsenin çekemeyeceği fotoğrafları rahatlıkla çekebilir. Fakat 50mm 1.2 alan kişi İstanbul’da kedi kopek çekip arka tarafı daha bulanıp yapmaya devam edebilir. Yaptığım bu 2 lens karşılaştırması çok ekstrem iki örnek olduğunu bende biliyorum. Fakat gelir durumları aynı, fotoğraftan para kazanmayan kişileri düşünebilirsiniz.

Daha İyi Fotoğraf Çekmenin 10 Yolu

10)Düşük hafızalı kartlar kullanın- Bu dediğim tabi ki uzun soluklu geziler için geçerli değil. Gün içerisinde yapacağınız kısa gezilerde kendinizi en iyi kareyi yakalamaya odaklayın. Her gördüğünüzü çekmeyin, seçici olun. Çekeceğiniz fotoğrafı çekmeden, kafanızda oturtun sonrasında çekin. Arka arkaya 5 kare çekmektense 1 tane sorunsuz fotoğraf çekmeye çalışın. Eve 1000 kare fotoğrafla gelip 10 tane seçmektense, 30 tanede 10 tane seçmeniz herzaman sizin daha iyi fotoğraf çektiğinizi gösterir.


Bu yazımla sizlere faydalı bilgiler verebildiysem aşağıdaki yorumları kısmına yorum bırakabilir veya bu gönderiyi beğenebilirsiniz. 🙂

Mert Gündoğdu

Mert Gundogdu | Eylül 2014