Canon’un efsane lensi 35mm f/1.4L USM yenilendi ve Canon 35mm f/1.4L II USM ‘nin incelemesini yazmakta bana düştü. Canon 35mm f/1.4’ü ilk 1998 yılında dünyaya tanıtmıştı, bundan yaklaşık 17 sene sonra Canon 35mm f/1.4L II USM ‘yi Ağustos ayında tanıttı. Bu lens Canon’un BR (Blue Spectrum Refractive) Optiklerine sahip ilk lensi olarak Canon tarihine geçiyor. Özellikle bu BR Optikleriyle beraber Canon Renk Sapması(CA) problemini neredeyse sıfıra indirgemiş. Şimdi aşağıdaki grafikte Canon’un bugüne kadar CA problemini çözmek için kullandığı optiklerini kronolojik sırayla görelim;
Canon 35mm f/1.4L II USM Dış Yapı;
Lensin optiklerindeki gelişmelerle birlikte lensin dış yapısı da değiştirilmiş. Artık üst segment gövdelerin (7D , 5D , 1D serileri) kötü hava koşullarına karşı dayanıklılıklarının artmasıyla birlikte lenslerinde aynı şekilde bütün bu kötü hava koşullarına karşı güçlenmesi gerekiyor. Canon, 35mm 1.4 ikinci seride toz ve neme karşı olan dayanıklığı maksimum seviyeye yükseltmiş. Lensin üstünde bulunan florine kaplama sayesinde lensi temizlerken üstüne gelen yağ gibi çıkması zor olan maddeler bile rahatlıkla lensin üstünde iz bırakmadan temizlenebilir hale getirilmiş. Lensin özellikle netleme halkası, AF-MF tuşları gibi hareket eden noktalarına özel bir yalıtım malzemesi kullanılmış.
Lensi elinize aldığınız zaman, ürünün kalitesini gerçekten hissedebiliyorsunuz, Luxury serisinin vermiş olduğu şımartılma hissi çok yüksek 🙂 Benim ise en çok hoşuma giden detay lensin üstündeki Canon yazısının üstünde bulunan ve çok dikkatli bakıldığında görülebilen özel doku..
Boyut ve ağırlık olarak eski 35mm ile karışılaştırıldığında lensin hem boyut olarak hemden ağırlık olarak büyüdüğünü görebiliyoruz. Eski lens 580 gram iken, yeni lens yaklaşık 200 gram şişmanlayarak, 760 gram olarak karşımıza çıkıyor.
Canon 35mm f/1.4L II USM Optikler;
Lens 14 element ve 10 gruptan oluşuyor, yukarda da bahsetmiş olduğum, ilk defa kullanılan organik yapılı BR Optikler sayesinde CA( Renk Sapması) probleminin önüne geçilmiş. Ayrıca SWC ( Super wavelength structure coating) kaplaması sayesinde oluşabilecek harelenme ve ghosting efektleri de minimuma indirgenmiş. Eski lenste 8 adet diyafram bıçağı bulunurken, yeni seride artık 9 adet diyafram bıçağı bizlere sunulmuş, böylelikle elde ettiğimiz bokehler daha yuvarlak hale gelmiş
35mm’yi hangi fotoğrafçılar tercih etmeli?
35mm genellikle manzara ve düğün/moda fotoğrafçıları tarafından tercih edilmektedir. Bu lensin bizlere sağladığı geniş açıyla beraber f/1.4 gibi açık bir diyafram nedeniyle gerçekten dramatik pozlar yakalamak mümkün. Özellikle bu lensle portre çekecek olan fotoğrafçı dostlarımıza ufak bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Bu lensle mümkün oldukça tam gövde portre fotoğraflar çekin, omuz üstü ve sadece modelin kafasının gözüktüğü portre çekimlerinde modeli kadraja oturtmak için çok yakınına gireceksiniz ve bu sebepten dolayı muhtemelen modelin burunu olması gerektiğinden biraz büyük çıkacaktır.
35mm açık diyaframı ve geniş açısı sayesinde özellikle düşük ışıklarda fotoğraf çekmek çok daha kolay oluyor.
Büyütme Oranı ve Minimum Netleme Mesafesi;
Yeni seri 35mm f/1.4L ile birlikte artık lensimizin minimum netleme mesafesi 0.30mm’den 0.28mm’ye düşmüş, böylelikle artık 2 santim daha yakından çekim yapabileceğiz, aynı zamanda lensin büyütme oranı 0.18’den 0.21’e yükseltilmiş. Bu değerlerle Canon 35mm sınıfının en iyi değerlerine sahip oluyor ve rakiplerini silip süpürüyor.
35mm f/1.4 II Ultrasonic netleme motoru sayesinde çok hızlı ve sessiz netleme yapmasının yanı sıra, aynı zamanda tam zamanlı manuel netleme yapmaya da olanak sağlıyor.
Canon 35mm f/1.4L II USM Karşılaştırma ve Örnek Fotoğraflar;
Gelelim incelemenin en merak edilen kısmına, örnek fotoğraflara;
Öncelikle fotoğrafların Canon 1Dx ile çekildiğini belirtmek isterim, aşağıda önce fotoğrafın ufaltılmış halini, sonrasında ise sağda yeni, solda ise eski serinin %100 cropta verdiği sonuçları göreceksiniz, fotoğraflar RAW çekilmiş olup, herhangi bir işlem görmemişlerdir.
Fotoğraflarda dikkatinizi çekecek olan noktalar kesinlikle Renk sapmaları ve keskinlik olacaktır.
Şimdi ise, 35mm ile çektiğim diğer örnek fotoğraflara bakalım;
Canon 35mm f/1.4L II USM Sonuç;
Aynı fotoğrafları, aynı koşullar altında çekerek aralarındaki farkları çok rahatlıkla görebiliyorsunuz. Lens, gözle görülür şekilde keskin ve en ufak bir CA müdahalesinde bulunmadan bile renk sapmasız fotoğrafları bizlere verebiliyor. 35mm’nin ilk serisi özellikle f/1.4 değerinde daha soft sonuçlar verirken, yeni seride f/1.4 gibi açık diyaframlarda bile keskin fotoğraflar almak mümkün.
Özellikle megapiksel canavarımız 5Ds ve 5Dsr gibi 50mp kaliteli optiklere tabiri caiz ise “aç” olan gövdeler için kesinlikle tercih edilmesi gereken bir lens. Lensin iç ve dış yapısındaki değişiklikler bizlere fotoğraf kalitesi olarak geri dönüyor. Lensin şuanda piyasaya çıkacağı tarih ve fiyat bilgileri açıklanmamıştır.