Canon, Pancake Lenslerinden Canon EF-S 24mm f/2.8 STM lensi bizlerle tanıştırdı. Nedir bu pancake lenslerin özelliği? Bu lensler özel optik teknolojileri sayesinde çok hafif ve çok ufak tasarımlara sahip oluyorlar, böylelikle taşıması çok kolay oluyor. Bu lensi ilk duyduğumda (Kasım 2014) heyecandan EF olarak okumuştum ve 5D Mark II‘imde kullanabileceğim, geniş ve kompakt bir lens geldiğine çok sevinmiştim. Fakat bu heyecanım yanında lensin açıklamasının yanında S harfini görene kadar sürdü. Buradan anladığınız gibi lensimiz sadece APS-C 1.6x çarpanlı gövdelere uygun. Neyse dedim artık benim ufaklık 100D ile beraber güzel bir ikili olurlar diye düşündüm. Yanılmadımda.. 400 gramlık 100D’nin üstüne 125 gramlık 24mm’yi boynuma asıp saatlerce rahatlıkla gezdim ve gün sonunda en ufak bir boyun ağrısı vs yaşamadım.
Canon EF-S 24mm f/2.8 STM Dış Yapı:
Lensi elinize aldğınız zaman kaliteli bir lens tuttuğunuzu anlıyorsunuz. Canon EF-S Lensleri genellikle daha ucuz gönümlü üretir, fakat Canon EF-S 24mm f/2.8 STM gerçekten kaliteli bir lens hissiyatı veriyor. Bunu sağlayan en önemli fark ise, lenste metal bayonet kullanılması olmuş. Canon burada hafiflikten ziyade, sağlamlığı ve kaliteyi tercih etmiş. Bu yüzden bu lenste bizlere metal bayoneti sunmuş, böylelikle lensin düşürdüğünüzde oluşabilecek hasarlar minimuma indirgenmiş. Aynı zamanda STM motor sayesinde Tam Zamanlı dönebilen netleme tekerleği de bu kaliteyi arttıran unsurlardan..
Canon EF-S 24mm f/2.8 STM Odak Uzaklığı / Lens Uyumluluğu:
Odak uzaklığına geldiğimiz zaman ise, 1.6x çarpanlı makinelerle çalışan bu lensin odak uzaklığı 24mm x 1.6= 38.4mm’ye denk geliyor. Bu açı ile, manzara, sokak ve şehir fotoğraflarını rahatlıkla çekebilirsiniz. Uzun süreli şehir yürüyüşleri, yurtdışı gezileri gibi spesifik olarak fotoğraf çekmeye çıkmadığınız ve anı kaçırmak istemediğiniz zamanlarda yanınızda çok rahatlıkla çekim yapabileceniz bir lens uzaklığıdır.
Özellikle aşağıda yaptığım çekimlerin bir çoğunu vizöre bakmadan, 100D’nin dokunmatik LCD ekranı yardımıyla göz kararı çektim. Bu çekim tekniğine aynı zamanda hipshot deniyor. Fotoğraf makinenizi omzunuza astıktan sonra çekmek istediğiniz kadraja bakmadan rastgele deklanşöre basmak bu tekniğin en özet halidir. Bu teknik yüzünden bazı fotoğraflarınızda netlik kaçmış olabilir, genellikle yürümeye devam ederken çekim yapılırsa daha az dikkat çekersiniz. Aynı zamanda çekim yaptığınız bölgeye doğru kesinlikle bakmamanız gerekiyor. Tüm bu faktörlerden dolayı düzgün fotoğraf elde etmek genelde zor oluyor ama 2-3 çekim sonrası alışıyorsunuz. Geçen hafta Kadıköy Yeldeğirmeni tarafında yaptığım bu çekimlerde 2-3 kareyi heba etsemde yine elde ettiğim fotoğraflar oldu. Genellikle kadrajınız yamuk çıktığı için kadraj düzeltmek için crop payı bırakmayı unutmayın, imkan var ise, LCD’den canlı izleyerek fotoğraf çekin, eğer yok ise direk deklanşöre basarak ilerleyin..
Yukarıdaki 3 fotoğrafa da baktığını zaman, fotoğrafı çekilen modellerin hiç birinin fotoğrafından çekildiğinden haberi olmuyor ve bu yüzden suratlarda gereksiz gerginlik ya da doğal olmayan poz verme durumu yaşanmıyor.
Canon EF-S 24mm f/2.8 STM Netleme Motoru / AF Performansı:
Canon 24mm bizlere STM (Step Motor) netleme motoru ile geliyor. STM netleme motoru sayesinde, 2 alan arasında odak geçişi yaparken daha yumuşak bir geçiş elde ediyor, otomatik netleme sırasında daha hızlı ve sessiz netleme yapmış oluyoruz. Video konusundaki başarısını aşağıdaki videodan görebilirsiniz.
STM teknolojisi sayesinde netleme tekerleği devamlı dönüyor, böylelikle istem dışı netlik tekerleğini çevirip bu dişlilere zarar veremiyoruz. Fakat lense tam zamanlı netlik değiştirme bulunmuyor. Bu yüzden eğer netliğe manuel olarak müdahale etmek istiyor isek, lensi mutlaka AF’den MF’ye çekmemiz gerekiyor.
Ben vizöre bakılı fotoğraf çekerken herhangi bir problem yaşamadım fakat “hipshot” tekniği ile çekim yaparken 2-3 karem makinenin başka yere netlemesinden dolayı kullanılamaz durumda. Burada suç lensin ya da gövdenin diyemem çünkü tercih edilen çekim tekniği zor bir teknik. Bu da o netsiz fotoğraflardan bir tanesi..
Canon EF-S 24mm f/2.8 STM Kenar Kararmaları:
Aşağıdaki görselde gördüğünüz üzere farklı diyafram değerlerinde düz duvarı çektim, burada dikkatimi en açık diyaframdaki değer çekti. F/2.8 değerinde kenarlarda neredeyse 1.5-2 stopa varan kararmalar mevcut. Bu kararmalar f/4 itibariyle yok oluyor. Fakat f/2.8 de yapılan çekimlerin mutlaka Photoshop’ta elden geçmesi gerekiyor.
Lensin bokeh performansı bende muazzam.. 7 Bıçaklı diyaframları sayesinde yuvarlağa yakın bokehler elde edebiliyoruz.
Sonuç:
Bu lens APS-C sensöre sahip fotoğraf makinesi sahiplerinin çantasında mutlaka olması gerken tam bir tak-gez lensi. En başta bahsettiğim gibi 100D gibi bir gövdeyle resmen boynumda unuttuğum bir ikili oldu ve bu ikili boylarından çok büyük işler yapabiliyor.