Bu yazımda Canon’un en son aynasız modeli Canon EOS M6 incelemesiyle karşınızdayım.
Canon, EOS M5 ile Canon aynasız modelleri arasında bulunan en üstün gövdeyi bizlere tanıtmıştı ve EOS M5 ile birlikte Canon aynasız sektörüne daha sağlam adımlarla basacağının sinyallerini vermişti. EOS M5, yaptığımız etkinliklerde fotoğrafçı dostlarımızdan tam not almıştı. Artan ve durdurulamayan kur sebebi ile artan fiyatlar sebebiyle fiyatı ne yazık ki yüksek kaldı. Fakat Canon EOS M6 ile sizlere Canon EOS M5performansını daha uygun bir gövde de sunuyor. Laf aramızda EOS M6’nin gövde rengi EOS M5’e kıyasla çok daha iyi duruyor !
Fotoğrafçı dostlarımız EOS M5‘in performansını görene kadar Canon aynasızlara yaklaşmıyorlardı fakat EOS M5 ile birlikte bu problemin ortadan kalktığı konusunda artık hemfikir. EOS M5 şuan için piyasadaki en hızlı aynasızlardan biri olarak fotoğrafçıların kalbiden yer etmiş durumda.
Canon EOS M6 ile bizlere öncelikle giriş segmentindeki aynasızları yenileyeceğini ve Full Frame aynasıza daha vakit olduğunun mesajını da vermiş oluyor.
Canon EOS M6 Özellikler:
- Digic 7 İşlemci
- APS-C 1.6x CMOS Sensör (Ödüllü 80D Sensörü)
- Saniyede 7 Kare, Netlik sabitleyerek Saniyede 9 kare çekim hızı
- 100 – 25.600 ISO aralığı
- 3.0” 1.040.000 Noktalı Dokunmatik LCD
- 14 Bit Raw
- Dual Pixel CMOS AF Netleme Sistemi
- Wi-Fi & NFC
- Bluetooth
- 1080p 60fps 35mpbs Video Kaydı
- 5 Yönlü Titreşim Engelleyici ( Video)
- Focus Peaking
- Mikrofon Girişi
- 1 Saniyenin altında Açılış Süresi
Canon EOS M6 Gövde & Tasarım:
Canon EOS M6 iki farklı renk seçeneği ile tanıtıldı. Fakat ben gri rengine resmen aşık oldum. Canon’dan hep beklenen tasarıma doğru gidişat olduğunu görüyoruz. Ha gayret yakında AE-1’in içine aynasız sistem koyup yapacaklar. Bence en yakın zamanda Canon EOS M5‘in de gri rengini üretime almaları gerekiyor. Neyse biz gelelim konumuz olan Canon EOS M6’ya 🙂
Ürüne baktığımız zaman DSLR formunda 80D ile bire bir olarak konumlandırılıyor lakin, boyut ve ağırlık olarak neredeyse yarı yarıya diyebilirim. Canon EOS M5‘in gövdesi 427 gram iken, EOS M6 daha da hafif bir gövdeyle karşımıza çıkıyor, kendisi tamı tamına 343 gram. Pil ve hafıza kartıyla ise 390 gram ağırlığına ulaşıyor.
Makinenin üst tarafına baktığımız zaman, sağ bölümde konumlandırılmış 3 adet tekerlek tuşu görüyoruz. Bunlar sırasıyla mod tekerleği, pozlama tekerleği, deklanşör ve deklanşörün etrafında bulunan diğer bir tekerlek bulunuyor. Deklanşörün yanında M-FN tuşu ve pozlama tuşunun yanında da açma kapama tuşu mevcut. Sol tarafa doğru giderken, Hotshoe girişini görüyoruz. Buraya isterseniz harici vizör, istersenizde Canon Flaş ailesinden bir ürünü koyabilirsiniz. Makinenin en solunda ise dahili flaşı bulunuyor.
Ürünün yanlarına baktığımız zaman ise, harici ses kaydı yapabilmesi için mikrofon girişi, USB girişi görüyoruz. Diğer tarafta ise HDMI ve uzaktan kumanda girişler mevcut. Aynı zamanda Wi-Fİ tuşu ve flaşı manuel olarak açma tuşları da yine sağ ve sol taraflara konumlandırılmış.
Ürünün altına baktığımızda ise EOS M5‘e çok benzer bir tasarım görüyoruz. Fotoğrafa göre sağ tarafta NFC alanı, ortada tripod girişi, en solda ise Hafıza kartı ve Pil haznesinin bulunduğu alan mevcut. EOS M6 hafıza kartı olarak SD kart kullanıyor, sıkıntısız video kaydı için en az Class 10 hafıza kartı almanız gerektiğini unutmayın. EOS M6 pil olarakta LP-E17 pilini kullanıyor. Tam dolu pil ile 290 kare fotoğraf çekebiliyor, eğer eco modu açarsanız bu oran 420’e kadar artabiliyor.
Canon EOS M6’in LCD’si 3.0” büyüklüğünde ve 1.040.000 noktaya sahip, tam dokunmatik bir ekran bulunuyor. Dokunmatik ekranı ister menüler arası geçiler, ister çektiğiniz fotoğraflar arasında gezinmeyi, istersenizde canlı izleme modunda video ya da fotoğraf çekerken dokunduğunuz yere netleme yapabilmek için kullanabiliyorsunuz.
EOS M5‘in en çok eleştirilen noktası ise, LCD Ekranın aşağı doğru açılıyor oluşuydu.Canon EOS M6 modeliyle birlikte LCD ekranı yukarı çevirebiliyorsunuz böylelikle özellikle V-Log ya da Blog çekimleri için kendinizi rahatlıkla görebiliyorsunuz.
Canon EOS M6 İşlemci:
Canon EOS M6 ’da bulunan Digic 7 işlemcinin gücü sayesinde, AF hızı ve AF takibi çok tutarlı hale geldi. Digic 6’ya oranla insan ve obje takibi performansı gözle gözükür şekilde yükseldi. Digic 6’da 800 ISO’da elde ettiğiniz gürültüyü Digic 7 işlemcide 1600 ISO’da elde etmiş oluyorsunuz. 1D X Mark II’de de bulunan Kırınım Düzeltme ve Auto Light Optimizer’da Canon EOS M6’da bizlere sunulan özellikler arasında. Digic 7’nin gücü sayesinde EOS M6 piyasadaki en hızlı açılış süresine sahip aynasızlar arasındaki yerini de alıyor.
Canon EOS M6 Menüler:
Bugün Canon’un 1300D modelinden tutunda 1DX Mark II’ye kadar menü sistemine baktığınız zaman aynı temel taşların üzerine kurulu olduğunu göreceksiniz. Tabii ki bu iki modelin menüleri arasında dağlar kadar fark var ama ikisinde kullandığınız zaman ne kadar kolay ve sezgisel bir kullanıma sahip olduğunu kendiniz de göreceksiniz. Canon EOS M6 bizlere her şeyin başında bu kolay ve sezgisel kullanımı sağlıyor.
Canon EOS M6 Fotoğraf Çekim Hızı:
Canon EOS M6’in kalbinde Canon ailesinin en hızlı işlemcisi olan Digic 7 ve ödül üstüne ödül alan Canon 80D’de bulunan APS-C Sensörün bire bir aynısı kullanıyor. Bu sistem aynı zaman da Canon EOS M5’te de bulunuyor. Canon EOS M6 bunlarla da kalmayarak netleme hızını en yüksek seviyeye çıkarmak için Dual Pixel CMOS AF teknolojisi kullanıldı. Bunun sayesinde Liveview modunda netliği sabitleyerek saniyede 9 kare, sürekli netleme yaparak ise saniyede 7 kare fotoğraf çekebiliyor. Maksimum ISO değeri Native olarak 25.600’a yükseltilmiş.
EOS M6’te bulunan Digic 7 işlemcinin gücü sayesinde, AF hızı ve AF takibi çok tutarlı hale geldi. Digic 6’ya oranla insan ve obje takibi performansı gözle gözükür şekilde yükseldi. Digic 6’da 800 ISO’da elde ettiğiniz gürültüyü Digic 7 işlemcide 1600 ISO’da elde etmiş oluyorsunuz. 1D X Mark II’de de bulunan Kırınım Düzeltme ve Auto Light Optimizer’da Canon EOS M6’te bizlere sunulan özellikler arasında.
Canon EOS M6 Sensör:
Canon EOS M6’in Sensörüne geldiğimiz zaman ise şuanda bütün test sitelerinden ödül toplamakla meşgul olarak Canon 80D ve EOS M5’deki 24.2 megapiksellik sensörün aynısı bu makinede kullanıldı. Böylelikle daha yüksek ISO’da daha iyi gürültü performansı elde ederken, Dinamik aralık performansı da yükselmiş oluyor. Fotoğraf makinemiz RAW’ları 14bit olarak kaydediyor. Bu sayede çok daha iyi renk geçişleri elde etmiş oluyoruz.
Canon EOS M6 Netleme Sistemi:
Canon EOS M6’in netleme sistemine gelecek olursak, M6 bizlere Dual Pixel CMOS AF sistemi ile sunuluyor. Bu sistem hali hazırda 1D X Mark II ve 5D Mark IV’te de kullanılan bir netleme teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde netleme hem daha hızlı hem de çok tutarlı bir hale geliyor. Özellikle hareket eden objelerde netlik takibi konusunda çok başarılı olduğunu belirtebilirim. Dual Pixel CMOS AF aynı zamanda LCD’de dokunduğumuz yere netleme yaparken çok tutarlı ve netliği kaçırmadan akıcı bir şekilde 2 nokta arasında netleme yapmamızı sağlıyor.
Canon EOS M6’te 49 adet netleme noktası bulunuyor ve bu netleme noktaları Liveview’da bakılan alanın %80’ini kapsıyor bu sayede rahat bir şekilde netleme yapabiliyoruz.
Dual Pixel CMOS AF şuan için Dünyaca kabul edilen en iyi çalışan netleme sistemlerinden biridir. Fotoğraf makinelerinde bulunan bütün pikseller kendi içlerinde 2 fotodiyota bölünüyor ve bulunan tüm pikseller hem netleme yapma hem de görüntüyü kaydetme işlemini aynı anda yapabiliyor.
Aslında aşağıda bulunan görsel ile bu konuyu çok daha iyi anlayabilirsiniz. 760D, 750D gibi gövdeler Hybrid CMOS AF kullanıyor, sağ taraftaki görselde gözüktüğü üzere mavi pikseller görüntü kaydı, sarı pikseller ise netleme yapmak için kullanılıyor. Fakat Dual Pixel CMOS AF kullanan 77D, 80D, 800D , M5 ve M6 gibi gövdelerde bütün pikseller her iki işlem içinde kullanılıyor.
Dual Pixel CMOS AF aynı zamanda LCD’de dokunduğumuz yere netleme yaparken çok tutarlı ve netliği kaçırmadan akıcı bir şekilde 2 nokta arasında netleme yapmamızı sağlıyor. Canlı İzleme modunda hızlı çekim yaparken SERVO AF çalışıyor ,Video çekimindeki dijital zum sırasında ve Extender’la yapılan çekimlerde netlik yapabilmemizi sağlıyor.
Fotoğraf makinemiz Digic 7 ve yeni CMOS Sensörün gücüyle AF yaparken saniyede 7 kare, AF’yi kilitlediğimizde ise saniyede 9 kare fotoğraf çekebiliyor. EOS M6, 5.5 saniye boyunca saniyede 7 kare çekim yapabiliyor ve sonrasında kart dolana kadar saniyede 4 kare çekim yapıyor. Burada en yakın rakibi sadece 2 saniye boyunca 11 kare çekebiliyor 3. Saniyede 2 kareye, 3cü saniyeden itibaren ise kart dolana kadar 2 saniyede 1 kare çekim hızına düşünüyor.
Hız demişken EOS M6’in açılış tuşuna basıldıktan sonra fotoğraf çekmeye hazır olma aşamasının da 1 saniyenin altında olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Canon EOS M6 Video Özellikleri:
Canon EOS M6’in video özelliklerine bakacak olursak, 1080p’de 60 fps video çekimi sağlayabiliyoruz. Fotoğraf makinemizde harici mikrofon girişi bulurken, kulaklık girişi bulunmuyor.
Videoları MP4 formatında kaydedebiliyor ki bu format özellikle akıllı telefon ve tabletler için en iyi görüntüyü sağlayan format olduğunu hatırlatmakta fayda var. Böylelikle makinenizle çektiğiniz bir videoyu sosyal medyada paylaşmak için akıllı cihazlarınıza attığınız zaman en iyi görüntüyü almış olacaksınız. Video çekiminde tam manuel kontrol yapabiliyoruz.
Canon EOS M6 – 5 Yönlü Titreşim Engelleyici:
Video çekimi sırasında 5 yönlü Digital IS aktif hale geliyor. Digic 7 sayesinde EOS M5’ile ilk defa bir Canon gövdede 5 yönlü titreşim engelleyici bizlere sunulmuştu. Artık EOS M6’da da bulunuyor ve bu özelliği lensinizde IS bulunsun ya da bulunmasın kullanılabiliyorsunuz. Eğer lensiniz IS ise, ozaman Canon’un Combination IS olarak adlandırdığı teknoloji sayesinde hem lensteki IS hem de gövdedeki IS kullanılıyor ve daha da sabit bir görüntü elde etmiş oluyoruz.
Canon EOS M6 Focus Peaking:
Video çekim yaparken, Focus Peaking özelliği sayesinde netlik yaptığınız alanı çok daha rahat bir şekilde anlayabiliyor ve bu sayede isteyenmeyen netsizlik durumlarının da önün geçmiş oluyorsunuz. Canon EOS M6’da Focus Peaking üç farklı renkte Peaking gösterimi bizlere sağlıyor.
Bunlarla beraber Timelapse video özelliği de bulunuyor. Bu menüye girdiğiniz zaman karşınıza 3 farklı senaryodan birini seçebiliyor, böylelikle çekmek istediğiniz ortama en uygunu seçerek en iyi sonuca en kolay şekilde ulaşmış oluyorsunuz.
Canon EOS M6 Wi-Fi & NFC:
EOS M6’da Wi-Fi & NFC’ de bulunuyor. Wi-Fi ve NFC ile birlikte akıllı cihaz ve bilgisayarlar üzerinden fotoğraf makinemizi kontrol edebiliyor, çektiğimiz fotoğrafları akıllı cihazlarımıza aktarabiliyor ve Wi-Fi üzerinden kablosuz olarak baskı alma imkanımız oluyor. Canon fotoğraf makinelerinde, Wi-Fi kullanımı artık yenilenen Camera Connect aplikasyonu gerçekten çok kolay hale getirildi. DLNA & NFC uyumluğu olan cihazlara herhangi bir bağlantı kablosu kullanmadan 2 ürünü birbirine gösterek fotoğraf aktarımı yapabilir ve Wi-Fi baskı cihazlarıyla kablosuz baskı alabilirsiniz.
Canon EOS M6 Bluetooth:
Canon EOS M6 ile gelen bir yeni özellikle ise Bluetooh oldu. Bu özellikle birlikte artık akıllı cihazlarla bağlantı oluşturmamız daha da kolaylaştırıyor. Bluetooth bağlantısını bir kere kurduktan sonra telefon ya da makine uyku moduna girse bile sürekli birbirleriyle iletişim halinde oluyorlar. Aynı zamanda Bluetooth bağlantı Wi-Fi bağlantıya oranla çok daha az pil harcamakta olduğu için çok daha efektif diyebilirim. Bluetooth bağlantı ile birlikten fotoğraf çekimi ve çektiğiniz fotoğraflarınızı akıllı cihazlarınıza aktarabiliyorsunuz.
5D Mark IV’te olmak dahil üst segment fotoğraf makinelerinde bulunan HDR moduyla EOS M6’da da karşılaşıyoruz. Bu mod kendi için 5 farklı bölüme ayrılıyor ve hepsi farklı sonuç veriyor.
Canon EOS M6 Lensler ve Aksesuarlar:
Aksesuar ve lensler konusuna gelince, işin rengi değişiyor. Flaşlar seçenekleri olarak Canon’un 270 EX’ten 600EX’e kadar bütün modellerini kullanabiliyorsunuz.
Lenslerde ise hali hazırda yedi adet EF-M lens bulunuyor:
- EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM
- EF-M 22mm f/2 STM
- EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM
- EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM
- EF-M18-55mm f/3.5-5.6 IS STM
- EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
- EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM
EOS M5 ile birlikte tanıtılan 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM ile birlikte EF-M bayonetli lenslerin sayısı yediye ulaşıyor. Tabii burada EF & EF-S ’den EF-M’e çevirici olan adaptörüde unutmamakta gerekiyor. Böylelikle piyasada bulunan bütün Canon lens gamını kullanabiliyorsunuz ve kullanabileceğiniz lens sayısı 7‘den 80’in üstüne çıkıyor.
18-150mm lensten biraz bahsetmek gerekirse, bu lensle 8.3x oranın da zum yapabiliyorsunuz. APS-C sensörde kullanacağınız için 28- 250mm’ye denk geliyor ki, bence bu segment bir fotoğraf makinesi için tak gez mantığına en uygun aralık diyebilirim. Eğer 28mm dar geliyorsa yanına da bir 11-22mm ile lens arayışınızı sonlandırabilirsiniz. Lenste aynı zamanda 4 stop’a kadar titreşim engelleyici bulunuyor. Bu lenste bulunan IS ile birlikte yukarda da bahsettiğim Combination IS modu aktif hale geliyor ve video çekerken hem lensin IS’I hem de gövdedeki 5 yönlü titreşim engelleyici aktif hale gelmiş oluyor.
Canon 18-135mm Nano USM lensten daha fazla zum yapabilmesine rağmen ağırlık olarak 215 gram daha hafif ve daha ufak bir yapısı bulunuyor. En önemlisi ise 18-135mm’den %60 daha hafif bir ağırlığa sahip. Tasarım olarak ise klasik EF-M lenslerin kalitesinde bir dış yapıya sahip diyebiliriz. Minimum netleme noktası 18mm’de 0.25m iken 150mm’de ise 0.45m’dir. Lens 17 element ve 13 gruptan oluşurken içinde 7 adet diyafram bıçağı olduğunu da belirtmek isterim.
Peki rakiplerde hangi lensler var diyecek olursak:
CANON | FUJIFILM | SONY / TAMRON | |
EF-M18-150mm | XF18-135mm | E 18-200mm | |
F3.5-5.6 IS STM | F3.5-5.6 R LM OIS WR | F3.5-6.3 OSS LE | |
Odak uzaklığı | 18-150mm | 18-135mm | 18-200mm |
(35mm olarak) | (29-240mm) | (27-206mm) | (27-300mm) |
Maksimum Diyafram | F3.5-6.3 | F3.5-5.6 | F3.5-6.3 |
En Yakın | 0.25m(18mm’de) | 0.45m | 0.5m |
Netleme Mesafesi | 0.45m(150mm’de) | ||
Büyütme | 0.31x | 0.27x | 0.27x |
Lens Yapısı | 17 Element 13 Grup | 16Element 12 Grup | 17 Element 13 Grup |
Lensin Çapı | Φ55mm | Φ67mm | Φ62mm |
Diyafram Bıçak sayısı | 7 | 7 | 7 |
Uzunluk | 86.5mm | 97.8mm | 97.1mm |
Ağırlık | 300g | 490g | 460g |
Canon EOS M6 Kutu İçeriği:
- EOS M6 Gövde
- 15-45mm ya da 18-150mm lens
- LC-E17 şarj aleti
- LP-E17 şarj
- Boyun askısı
- 2 Sene Canon Eurasia Garanti Belgesi
- Ücretsiz 4 Saatlik Sınıf Eğitimi Hediyesi Canon Görsel Akademi
Canon EOS M6 Sonuç:
Canon EOS M6′ ya baktığımız zaman, gerçekten kaliteli ve güzel bir fotoğraf makinesi görüyoruz. Digic 7 İşlemci, yeni nesil CMOS Sensör, Dual Pixel CMOS AF, Dokunmatik Ekran ve Wi-Fi gibi tüm yeniliklere sahip EOS M6, 390 gram ağırlığı ile gerçekten güzel bir aynasız alternatifi olmuş.
Kısaca EOS M6 için abisi EOS M5’in vizörsüz hali diyebilirim.
Elimde olan M6 demosu test fotoğraflarının paylaşılabildiği bir demo değil, bu yüzden örnek fotoğrafları makinenin son hali elimize ulaştığı zaman paylaşacağım.
EOS M6 hakkında bütün soru, öneri ve inceleme hakkındaki görüşleriniz aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz.
Mert Gündoğdu – Şubat 2017