İtalya Güney Kıyıları – Positano’da Ne Yapılır?

İtalya Güney Kıyıları yazı serimin üçüncü yazısı olan Positano’da Ne Yapılır bölümüne hoşgeldiniz.

Positano’ya Nasıl Gidilir?

Positano’ya ulaşmak için İtalya Güney Kıyıları’nın hepsinden deniz otobüsleriyle ve SITA Otobüsleri ulaşım imkanınız var. Bu otobüslerde kişi başı ücret 1.30 Euro ile 2.00 Euro arasında değişiyor. Ancak  yaz aylarında bu otobüsler gerçekten eziyete dönüşebiliyor. Yollar çok kısa olmasına rağmen, o kadar dar ve kıvrımlı ki 10 kilometrelik yolları 1 saat civarında alabiliyorsunuz. Tabii yazın hem sıcak hem de kalabalık oluşu otobüsleri de etkiliyor. Otobüslerin içinde klima olmasına rağmen yetersiz ve genellikle ayakta gidiyorsunuz ve tabii yine trafikten dolayı kalkış saatlerinde gecikmeler yaşanabiliyor.

Biz, Positano’ya Capri’de bir gece konakladıktan sonra geçtiğimiz için, Capri limanından kalkan deniz otobüsü ile Positano’ya ulaştık. Capri’den Positano’ya kalkan deniz otobüsleri diğerlerine göre daha ufak ve Positano’ya daha az sefer gerçekleştiriliyor. Bu yüzden eğer Capri’den gelecekseniz, deniz otobüsü biletlerinize bir gün önceden bakıp, ona göre iskeleye gelmenizi öneririm. Bu biletleri internetten almanıza gerek yok, direk olarak orada binmeden önce satın almanız en doğru olanı. Fiyatlar ise Capri‘den Positano’ya kişi başı 20 Euro olarak düşünülebilir. Zamanlama olarak ise 40-50 dakikada Capri’den ulaşım sağlayabiliyorsunuz.


Positano’da Neler Yapılır?

1.Liman & Sahil Şeridi: Deniz Otobüsünün yanaştığı kısım burası. İnanılmaz harika bir manzaraya doğru gemiyle yaklaştıktan sonra 1 numaralı yerde iniyorsunuz ve karşımızda Positano tüm güzelliği ile duruyor. Burada sahil şeridinde plajlar ve restoranları görebilirsiniz. Eğer deniz otobüsü ile geldiyseniz, Positano’nun yollarına çıkana kadar hem yokuşlar hem de merdivenler olduğunu unutmayın. Gerçekten zorlayıcı bir süreç sizi bekliyor olacak!

2. Restoranlar: Tam bu bölümde restoranlar var, yazımın devamında buralardan bahsedeceğim.

3. Fornillo Kısımı: Positano’da denize girmek için iki seçeneğiniz var.  Birincisi yukarıdaki haritada gördüğünüz Music on the Rocks’ın sol tarafındaki plajlar bir de 3 numara ile işaretli olan Fornillo bölümü. Fornillo tarafı ana plajlara oranla daha sessiz ve sakin diyebiliriz. Meydandaki plajlar hem çok kalabalık hem de daha pahalılar. O yüzden Fornillo tarafından denize girmek çok daha mantıklı olacaktır. Fornillo kısmında 4-5 farklı plajlar ortalama olarak kişi başı 15 Euro ücreti bulunuyor. Positano meydanda ise fiyatlar 20 Euro’ya kadar çıkabiliyor.

4. La Zagara: Mutlaka uğramanız gereken bir pastane. Aşağıda anlatacağım.

5. Otobüs Durağı: Burada SITA otobüslerinin otobüs durağı bulunuyor. Eğer Positano’dan Amalfi’ye otobüs ile gidecekseniz, otobüs durağı olarak burayı kullanmanız gerekiyor. Bilet için ise mavi gömlekli yetkiliyi bulup bilet satın alabilirsiniz. Yetkili otobüs durağında değilse hemen aşağı doğru yürüyün ve sağ tarafta kalan benzincinin oraya bakın, kendisi orada olacaktır.

Bu duraktan  aşağı doğru indiğinizde ise harika bir Positano manzarasıyla karşı karşıya kalacaksınız. Positano manzarasını fotoğraflamak için en doğru lokasyonda hemen orası diyebilirim.

7. La Tagliata: Ulaşımı zor ancak güzel bir restoran deniliyor. Vakti olanlar deneyebilir. Biz buraya gitmedik.

8. Bagni d’Arienzo Beach Club: Positano’da denize girilebilecek başka bir alternatif. Denizi güzel ancak Positano merkeze biraz uzak. Giriş ücretini buraya gitmediğimiz için bilmiyorum.


Positano’da Nerede Kalınır?

Biz Positano’da Casa Fortuna’da kaldık. Burası bir otel değil, bir evin ikinci katı olarak düşünülebilir. Harika bir manzara sahip büyük bir teras, terasta masa ve şezlong, 2 adet oda mutfak ve banyo bulunuyordu. Kahvaltınızı kendizin hazırlıyorsunuz ancak kahvaltılıkları ev sahipleri buzdolabına bırakmıştı. Dolapta peynir yoktu, kendilerinden rica ettik ve peynir de getirdiler. Bizde akşamdan domates alarak kahvaltımızı birazcık zenginleştirdik 🙂 Bu evin en büyük sorunu ise ulaşım. Otelin hemen önünde otobüs durağı olsada yukarı çıkmak için 170 adet merdiven ve bir o kadar da yokuş tırmanmanız gerekiyor. Bu yüzden bu merdivenlerin göze alınması gerekiyor. Özellikle bavulla çıkarken gerçekten tam bir ızdırap diyebiliriz.


Positano’da Ne Yenilir?

Positano’da yemek yenilecek yerlerin başında hemen merkezde, yukarıdaki haritada 2 numara ile işaretlenmiş bölümde çok güzel restoranlar var. Başlıcaları Chez Black, Ristorente La Cambussa, Buca di Bacco, Le Tre Sorelle diyebiliriz. Bu restoranların hepsi çok dolu ve imkan var ise önceden rezervasyon yapmanız gerekmekte. Biz bu restoranlar arasında Le Tre Sorrelle’yi tercih ettik.  Ahtapot ve Deniz ürünlü Makarna yedik ve çok mutlu ayrıldık.  Yukarıda fotoğraflarını görebilirsiniz.

La Zagara:

La Zagara’da açta olsanız tokta olsanız mutlaka Delizia al Limone’den bir tane yemenizi öneriyorum. Çok hafif limonlu bir tatlı. Adet fiyatı 5 Euro. Yanında görmüş olduğunuz tatlı da yine bu rotanın meşhur tatlılarından, ancak diğerini beğenmedik onun yerine bir tane daha Delizia al limone’den yemeği tercih ederim 🙂

Da Ferdinando:

Da Ferdinando, Fornillo’da bulunan plajların 3 ya da 4 olanıydı. Buraya geldiğimizde açıkcası canımız kızarmış patates ve bira çekiyordu. Garsonla konuşmamıza istinaden menüde olmayan ancak şans eseri o gün menüde olan harika bir fish and chips tabağı yedik. Gerçekten çok güzeldi. Biralar ortalama olarak 5 Euro, patates 5 euro, balık ise 12 euro idi.

Franco’s:

Franco’s saat 17.00 ile gece 01.00 arasında servis veren ufak, sempatik bir bar diyebiliriz. Burada harika bir positano manzarasına karşı içkilerinizi yudumlayabilirsiniz. Günü burada batırmak içinde, gece vakti dinlenmek içinde harika bir durak. İçkilere örnek vermek gerekirse, cin-tonik 13 Euro idi.


Positano’da Denize Nereden Girilir?

Positano’da denize girmek için 3 farklı lokasyon önereceğim. Birincisi yukarıda gördüğünüz gibi Positano merkezin önünde bulunan plajlar. Bu plajlardan ileride gözüken kısımın girişi ücretli. Bu ücretleri şezlongunuzun yerine göre değişiyor. En ön sırada oturmak istiyorsanız 20 Euro, bir arka sıra 17.5 Euro, onun da arkası 15 Euro ve bu fiyatlar kişi başı. Bu plajları açıkcası önermiyorum çünkü çok kabalık.

Bunun yerine Fornillo kısmına ilerlerseniz (yukarıdaki haritada 3 numara) çok daha sakin plajların olduğu bölgeye ulaşabilirsiniz. Tabii bu yolda da yokuşlar ve merdivenler sizleri bekliyor olacak. Biz buradaki plajlardan birine girerken ücret ödemedik o yüzden şanslıyız.  Positano’nun denizini beğenmediğimi gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Deniz hem kirli hem de sıcaktı. Açıkcası aklımız Sorrento ve Capri’deki denizlerde kalmadı demesem yalan olur.


Positano’da Ulaşım:

Positano’da ulaşım için 2 ana yol var. Birincisi otobüsler, ikincisi ise tabanvay :). Otobüsler Positano’nun yukarıdasındaki merkezinden kalkıyor ve bir sonraki durağa kadar gidebiliyorsunuz. Oteliniz eğer bizimki gibi biraz uzakta değilse, otobüse gerek bile duymazsınız. Eğer deniz otobüsü ile Positano’ya gelirseniz, bu otobüs durağına ulaşım bulunmuyor. Bol merdivenli ve bol yokuşlu bir sürece hazır olun. Bu süreç pekte kısa değil ve sıcak yaz aylarında ciddi manada yorucu oluyor.


Fotografik Açıdan Positano:

Tüm İtalya Güney Kıyılarında olduğu gibi, gündüzleri turist istilasına uğrayan Positano’da gündüz bir fotoğraf çekmek biraz zorlaşıyor. Ancak Google’a Positano yazdığınız zaman çıkan o güzel manzarayı çekmek için sabah gün doğumu ile bu manzara gidebilirsiniz. Yukarıdaki fotoğrafı güneş dağın arkasına geçtikten sonra bekleyerek çekimi gerçekleştirdim. Aşağıdaki fotoğrafta ise  saat 10.00 civarında çekildi.



Positano’dan sonra rotamız da Amalfi var. Peki Amalfi‘de Neler Yapılır? Tüm detayları sizler için yazdım. Buraya tıklayarak Amalfi yazıma ulaşabilirsiniz.


Bu yazımla sizlere faydalı bilgiler verebildiysem aşağıdaki yorumları kısmına yorum bırakabilir veya bu gönderiyi beğenebilirsiniz. 🙂

Mert Gündoğdu

Eylül 2017