Canon EF 100mm f/2.8 USM İncelemesi
Canon EF 100mm f/2.8 USM Dünya çapındaki kullanıcılar arasında “gizli L” serisi olarak kabul görmüş bir lenstir. USM motoru sayesinde ışığın iyi olduğu zamanlar inanılmaz hızlı netleyen bu lens ışık azaldıkça odaklaması da yavaşlıyor. Ayrıca odaklama yaparken ses duymak imkânsız gibi. Bu sayede yaklaştığınız böcekleri de odak sesiyle korkutmamış oluyoruz.
Çoğu makro lensin keskin olduğu aşikârdır. Fakat Canon EF 100mm f/2.8 USM piyasadaki müdahillerinden bir gömlek üstün. Kenarlara gidildikçe netliğin azalması sorunu bu lenste mevcut değil. Bu lens sayesinde çektiğiniz objelerin üzerindeki en ufak tozları bile rahatlıkla görebileceksiniz.
Kenar kararmaları f/2.8’de belli olurken diyaframı kıstıkça hemen ortadan kayboluyor. Bu lenste flare problemi çok iyi halledilmiş özellikle parasoley kullanınca flare oluşturmak gerçekten beceri istiyor. Renkler ve kontrast oranı “L” lensleri aratmayan seviyelerde olduğundan kullanıcılarının yüzünü güldürüyor. Prime ve dar açılı bir lens olduğundan fotoğraflarda bükülme sorunu yoktur.
Eğer makro lens arıyorsanız tercihiniz kesinlikle ve kesinlikle Canon EF 100mm f/2.8 USM makro olmalıdır. İsminde “makro” ibaresi geçtiği halde kendisi çok başarılı bir Portre lensidir. Açık diyafram ve dar açılı olmasının verdiği avantajlar sayesinde portre çekimlerinde aranan arka plandaki bokehler gerçekten inanılmaz oluyor. Bokehten konu açılmışken bu lensin bokeh performansı gerçekten parmak ısırttıran cinsten. Artık sevgilinize ya da eşinize çiçek almak için bir sebebiniz daha var diyebiliriz. 🙂
Canon EF 100mm f/2.8 USM Artıları:
-Çok keskin fotoğraflar
-Çok hızlı oto fokus
-İstikrarlı sonuçlar
-Çoklu kullanıma açık lens ( Portre, stil life, makro)
Canon EF 100mm f/2.8 USM Eksileri;
-Az ışıkta odaklamanın yavaşlaması
-Ağır olması
-Parasoleyinin büyük olması
1)
2)
3)
Canon EF 100mm f/2.8 USM ile Still Life çekimler;
Canon EF 100mm f/2.8 USM ISO 12233 Test Grafik Testi:
Aşağıda görmüş olduğunuz karşılaştırmada Canon EF 100mm f/2.8 USM Llnsinin 5d Mark II üzerindeki sonuçlarını görebilirsiniz.
Fotoğrafları tripod üzerinden, uzaktan kumanda yardımıyla, harici aydınlatma kullanılarak , canlı izlemeden 10x boyutunda zoom yapıldıktan sonra manuel netleme yapılmıştır. Fotoğraflar RAW formatında çekildikten sonra hiç bir işlem görmeden Adobe Photoshop CS5 ile JPG’e döndürülmüş ve bütün testlerimizde standart olacak olan 10megapiksel boyutuna indirgendikten sonra %100 croplaranarak yapılmıştır.
Karşılaştırmalarımızdan birincisi çektiğimiz ISO 12233 grafiğinin tam ortasından croplanmıştır..
Diyafram farklarını görebilmek için aşağıdaki diyafram değerlerinin üstüne mouse’unuzla birlikte gelmeniz yeterlidir.
Karşılaştırmalarımızdan ikincisi ise çektiğimiz ISO 12233 grafiğinin sol üstünden croplanmıştır..
Aşağıdaki karşılaştırmada ise kenar kararma farklarını görebilirsiniz..
Kişisel Yorumum;
Yukarıdaki bilgilere ek olarak, şuanda en favori lensim Canon EF 100mm f/2.8 USM oldu. Beni tanıyanlar devamlı Ultra Geniş Açı lenslerle dolaştığımı bilirler. Şimdi ise devamlı 100mm’yle dolaşıyorum. Gerek keskinlik, gerek bokeh, gerekse hızlı odaklama her şey bu lenste toplanmış diyebilirim. Özellikle benim gibi still life çekimleri sevenlerin bir saniye düşünmeden almasını öneriyorum. Detayları inanılmaz kalitede çekebiliyorsunuz. (Fotoğraflarda tozları silmek baya uzun sürdü 🙂 ) Makro lensi kullanırken kesinlikle tripod gerekiyor. En ufak oynama da bile net noktası değişebiliyor bunun sebebi gereksiz gerekte çekmek istediğiniz eğer çiçekse rüzgâr en büyük düşmanınız oluyor. Canon bu lensin üstüne kırmızı şeritli versiyonunu da çıkardı. Umarım o lensi de bir gün test edebiliriz. Sonuçları gerçekten şimdiden çok merak ediyorum.
Bu yazımla sizlere faydalı bilgiler verebildiysem aşağıdaki yorumları kısmına yorum bırakabilir veya bu gönderiyi beğenebilirsiniz. 🙂
Mert Gündoğdu