Canon EF 17-40mm f/4L USM İncelemesi

Canon EF 17-40mm f/4L USM İncelemesi

Canon EF 17-40mm f/4L USM diğer L lenslere kıyasla ucuz olması ve piyasadaki diğer geniş açı lenslerden bir gömlek üstün olmasından dolayı Canon’un en çok satan lensi olma özelliğine sahiptir. Bu lens Canon’un L olan en hafif (475gram) ve en ufak L (83.5mm x 96.8mm) lensidir.

Bu lens full frame sensörlere takıldığında ultra wide angle yani ultra geniş açı lens kategorisinde 1.6x crop makinelere takıldığında geniş açı olarak nitelendiriliyor.

Canon EF 17-40mm f/4L USM Odaklama motoru kullandığı için odaklama çok hızlı sessiz ve doğru bir şekilde gerçekleşiyor. Odaklama ve Zoom halkalarının boyutları güzel ve pürüzsüz bir şekilde dönüyor. Canon’un çoğu L lens’inde olduğu gibi bu lenste 77mm filtre çapına sahiptir. 17-40mm kötü hava koşullarına uygundur fakat tam verim almak için üstüne bir UV filtre takmamız şart.

Geniş açıların hepsinde olan fotoğrafın ortasından kenarlarına doğru gidildikçe keskinlikteki azalma durumu bu lenste de mevcuttur. Manzara çekimleri için önerilen f/8 ve f/11 değerleri bu lensi gerçekten konuşturuyor.

Canon EF 17-40mm f/4L USM’de flare sorunu çok aza indirgenmiştir. Renk ve kontrast oranları çok başarılı. CA (Chromatic Aberration)’i çok iyi kontrol ediyor. Geniş açıların başka bir klasik sorunu bükülmeler bu lenste de mevcuttur. Fakat bu bükülmeleri hissedebilmek için bu lensi Full Frame bir body’de kullanmanız gerekmektedir. 1.6 APSC sensörlü bir makinede bükülmeleri hissetmezsiniz. Full Frame body sahipleri 17mm f/4’de köşe kararmaları hissedeceklerdir. f/8’de kullanınca bu kararmaların önüne geçebilirsiniz. Standart kalınlıkta bir UV filtre çok az bir miktarda kenar kararması oluşturacaktır.

Bu lensin 16-35’le en büyük farkı fiyatı dışında, 16-35mm’nin 2 kat fazla ışığı içine almasıdır. Bunun sebebi ise 17-40mm f/4’ken 16-35mm’nin f/2.8 olmasıdır.

Bu lens 1.6x croplu bodylerde 27-64mm’ye denk gelecektir. Genel kullanım açısından başarılıdır. Full Frame bodylerde ise ultra geniş açı lense dönüşeceği için her şeyi çekemeyebilirsiniz.

Testlerimize geçecek olursak;

Canon EF 17-40mm f/4L USM ISO 12233 Test Grafiğimiz

Fotoğrafları tripod üzerinden, uzaktan kumanda yardımıyla, harici aydınlatma kullanılarak , canlı izlemeden 10x boyutunda zoom yapıldıktan sonra manuel netleme yapılmıştır. Fotoğraflar RAW formatında çekildikten sonra hiç bir işlem görmeden Adobe Photoshop CS5 ile JPG’e döndürülmüş ve bütün testlerimizde standart olacak olan 10megapiksel boyutuna indirgendikten sonra %100 croplaranarak yapılmıştır.

Karşılaştırmalarımızdan birincisi çektiğimiz ISO 12233 grafiğinin tam ortasından croplanmıştır..

Diyafram farklarını görebilmek için aşağıdaki diyafram değerlerinin üstüne mouse’unuzla birlikte gelmeniz yeterlidir.

Test grafiğimizin sol üst kısmından alınan %100 oranında croplar..

Kenar Kararmalarını ve bükülmeleri aşağıdaki karşılaştırmadan görebilirsiniz..

Canon EF 17-40mm f/4L USM Kişisel yorum;

Canon 17-40mm lensi Tam Kare Sensörlü (Full Frame) 5D Mk II’ye geçene kadar hiç gerek duymadım. Fakat otomobil çekimlerinde özellikle iç çekimlerde otomobilin tamamını kadraja sığdırabilmek için 17-40’ı satın aldım. 17-40 Full Frame sensörlü makineler için ultra geniş açıda çok kaliteli sonuçlar elde etmemizi sağlıyor. Ultra geniş açı lens olduğu için bükülmeleri rahatlıkla hissedebiliyoruz. Fakat bu bükülmeleri Photoshop Camera RAW aracılığı ile yok edebiliyoruz. Testimizi tam kare sensörlü bir gövde de gerçekleştirdiğimiz için kenar kararmaları ,kenarlara doğru ardan CA(Chromatic Aberration) ve yine kenarlara doğru gidildikçe flulaşma oranı yüksek. Lensi f4’te kullanmanızı pek önermiyorum çünkü kenar kararmaları ve flulaşma oranı f4’te gerçekten çok yüksek. Lens f5.6 ve f8 ve üzeri değerlerde kendini buluyor.

Eğer 1.6x çarpanlı bir gövde kullanıyorsanız çekeceğiniz fotoğraflar bu açıda olmayacaktır. Yukarıda da bahsettiğim üzere 27-65mm aralığında bir lens sahibi olursunuz ve kit lensinizle hemen hemen aynı açıyı elde edersiniz. Fakat kit lensinizden kat be kat üstün olduğu aşikardır. 1.6x çarpanlı(450d, 50d , 7d ) gibi bir gövde de kit lensinizle aynı açıya sahip ve daha kaliteli bir lens arıyorsanız Canon 17-40 sizin için uygundur. Fakat fiyat olarak şu sıralar sıfırlarının 1400-1500tl civari olduğu düşünülürse, kit lens yerine size Tamron 17-50mm 2.8’i öneririm. Diyaframı 2.8’e kadar açabiliyoruz ve üst modellerinde VR özelliği yani titreşim engelleme özelliğide mevcuttur. Diyaframı 2.8 e kadar açabiliyor olmamız bize güzel bokehler yaratma şansını arttırıyor.

Canon EF 17-40mm f/4L USM ile çektiğim bazı fotoğrafları aşağıda bulabilirsiniz.

Canon EF 17-40mm f/4L USM

Canon EF 17-40mm f/4L USM

Canon EF 17-40mm f/4L USM

Canon EF 17-40mm f/4L USM

Bu yazımla sizlere faydalı bilgiler verebildiysem aşağıdaki yorumları kısmına yorum bırakabilir veya bu gönderiyi beğenebilirsiniz. 🙂

Mert Gündoğdu