Enstantane Öncelikli Çekim Modu

Enstantane Öncelikli Çekim Modu

Fotoğraf çekmeye yeni başlayan bütün dostlarıma öncelikli olarak Diyafram öncelikli çekimle başlamalarını ve çekimlerini bu şekilde yapmalarını öneriyorum. Bu sırada bende hala diyafram öncelikli çekimle yapıyorum ancak harici flaşlarla ışığa hükmekten istediğim zaman Manuel’e alıyorum. Bunların dışında eğer fotoğrafımın konusu hareketle alakalı ise, (hareketi dondurmak, hızı göstermek) Enstantane öncelikli modu kullanıyorum.

Sizlere bu yazımda Enstantane Öncelikli Çekim Modu nun inceliklerinden bahsedeceğim.

3 adet Enstantane hızı ayarımızı var;

1) Hızlı Pozlama

2) Orta Hızda Pozlama

3) Yavaş ( Uzun) Pozlama

[dt_gap height=”20″ /]

 Hızlı Pozlama

Enstantane Öncelikli Çekim Modu

1/500 – 1/8000 saniye aralığındaki çekimler hızlı pozlama olarak adlandırılır. Bu çekim hızında hareketi fotoğrafa yansıtamayız sadece hareketi durdurabiliriz. Ozellikle tam “o an” fotoğrafları genellikle bu hızlarda yapılan çekimlerde yakalanabilir. Genellikle kullanım alanları ;

 Spor Çekimleri:

Enstantane Öncelikli Çekim Modu

Sporcular genellikle çok hızlı hareket ettiği için bu hareketler durdurup “o an” fotoğraflarını en keskin şekilde yakalamak için yüksek enstantane kullanmamız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, bir basketbolcuyu durdurmak için 1/500 yeterken, hızla vurulmuş bir futbol topunu durdurmak için 1/2000 gibi bir değer kullanmamız gerekecektir.

Yüksek Hızlı Fotoğraflar:

Fotoğraf: Mehmet Genç

Yüksek hızlı fotoğraflara örnek vermek gerekirse, içi su dolu bir balonunu patlama anını, su damlasını havada net yakalamak için, kırılan bir bardak ya da ampülün parçalarını net bir şekilde yakalamak için yüksek enstantane kullanılmalıdır. Aynı zamanda fotoğraflara daha dramatik bir hava katmak için, yüksek hızı destekleyen flash tetikleyici ve harici flaşlarla çok daha iyi fotoğraflar yakalanabilir.

 Bu tarz fotoğraflar çekerken dikkat etmeniz gerekenler ise;

1)      Makinemizi Enstantane öncelikli moda aldıktan sonra 1/8000 Saniye’ye getiriyoruz.

2)      Yukardaki örnekten gidecek olursak, balonu patlatacağınız yada bardağı kıracağınız alana öncelikle manuel olarak netlike yapıp, lensinizi manuel netlemede bırakın. Böylelikle fotoğrafı çekeceğiniz an netlemeyle vakit kaybetmemiş olacaksınız.

3)      Bu tarz çekimleri yapacağınız ortamı bilmiyorum fakat yukarda da bahsettiğim gibi yüksek enstantane de çekim yapabilmek için güzel bir ışık kullanmamız gerekiyor. Eğer ışığınız yeterli değilse ISO yu arttırabilirsiniz

Hayvan Çekimleri:

hayvan

Hayvanları fotoğraflarken her zaman sıkıntı çekeriz çünkü yerlerinde durmazlar ve müdahale de edemeyiz, bu yüzden hızlı perde hızlıyla arka arkaya yapılan çekimlerden fotoğraf elenerek istediğiniz sonucu alabilirsiniz. Bu çekimlerde 1/150-1/500 aralığı fazla fazla yeterli olacaktır.

Çocuk Çekimleri:

Her fotoğrafçının mutlaka çektiği bir diğer konu ise çocuklar. Çocuklar ve hayvanlar fotoğraf konusunda bire bir aynı sınıflandırılabilirler. Çocuklarda genelde laf dinlemez ve yerlerinde durmaz. Bu yüzden hızlı perde hızlıyla arka arkaya yapılan çekimlerden fotoğraf elenerek istediğiniz sonucu alabilirsiniz. Bu çekimlerde 1/150-1/500 aralığı fazla fazla yeterli olacaktır.

Orta Hızda Pozlama:

motionblur

Orta Hız Pozlamanın enstantane değerleri 1/20 – 1/80 aralığı denilebilir. Bu çekim ayarlarıyla “Motion Blur”lu çekimler yapılabilir. Böylelikle fotoğraflarınıza hareket katabilir ve fotoğrafınızla bir çok şeyi anlatabilirsiniz. Peki gelelim kullanım alanlarına,

Spor: Evet, yine karşımıza spor çıktı. Hareketi durdurmak istediğimiz alanlar olduğu gibi sporcunun hızını , yaptığı aksiyonu fotoğrafa yansıtabilmek için motion blur tekniği kullanılır. Buna en güzel örnek, kavga eden boksörlerin birbirlerine vuruş anları olarak düşünebilir.

Pan Tekniği:

 TxL5Yle

Fotoğrafçı: Custom Shot ( Barış Asan)

Bu teknik biraz daha zor bir tekniktir. Güzel sonucu alabilmek için sabredip bol bol pratik yaparak iyi sonuçlar alabilirsiniz. Pan tekniğinin esas olayı, hareket eden objeyle beraber makinemizi objeyi takip edicek şekilde hareket ediyoruz. Bu teknik sonucunda, arka plan bulanık, çektiğimiz obje net çıkmış olacaktır.

Pan Tekniğini denemek için aşağıdaki yolu izlemeniz ve pratik yapmanız yeterli olacaktır,

1)      Enstantane öncelikli modda makinemizin enstantanesini 1/30 -1/60 aralığını seçiyoruz.

2)      Çekiceğiniz objeye çok yakın olmamaya dikkat edin, 85mm’lık bir odak uzaklığı uygun olacaktır.

3)      Otomatik netleme modunuzu, AI Servo / Sürekli Netleme moduna alıyoruz.

4)      Yarım deklanşör yaparak objenizi hedef alın ve makineyi objeyle aynı yöne çevirirken deklanşöre basınız.

Yavaş Perde Hızı ( Uzun Pozlama)

Enstantane öncelikli modu en çok kullanma amcımız olan uzun pozlamayı çoğumuz biliyor. Uzun pozlama 1/8’den Bulb moduna kadar olan çekim süreleridir.

Işıkla Boyama / Uzayan Işıklar:

isiklaboyama

Bu iki fotoğraf türü içinde yapmamız gereken tek şey enstantane değerini yükseltmektir. 2 saniye ve üstü çekimlerde iistediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda tripod kesinlikle şarttır.

Suda tül etkisi yaratmak için:

sudatuletkisi

Genellikle en çok merak edilen çekim türlerinden biri de akan bir suya tül etkisi vermektedir. Bu tarz bir fotoğraf için 1/8 saniye enstantane yeterli olacaktır. Bu tarz çekimleri kesinlikle gündüz yapmanızı öneririm, aksı taktirde manzaranın hiç bir espirisi kalmayacaktır. Gündüz yapacağınız çekimlerde uzun pozlama yapabilmek için makinemizin ISO değeri izin veriyorsa 50 ya da 100 yapıp, diyafram değerini de lensimizin bize sunduğu en yüksek değere getiriyoruz f22 vs gibi sonrasında çekimimiz yapabiliriz.

Yıldız Fotoğrafları:

Çekmesi en fazla emek isteyen fotoğraf türlerinden biridir, öncelikle tamamiyle ışık almayan bir yere gitmeniz gerekiyor. Bundan sonra güzel bir kadraj ayarlayıp bütün gece boyunca uzuun uzun pozlamamız gerekiyor.

 


Bu yazımla sizlere faydalı bilgiler verebildiysem aşağıdaki yorumları kısmına yorum bırakabilir veya bu gönderiyi beğenebilirsiniz. 🙂

Mert Gündoğdu